Kedileri Saatli Besleme, Serbest Beslemeye Karşı: En İyisi Hangisi?

Published by
min read

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kedinizi beslemenin doğru yolunu bulmakta zorlanıyor musunuz? Kendinize "Kedimi serbest düzende mi beslemeliyim" diye mi soruyorsunuz?

Kedinizi nasıl besliyorsunuz? Beslenmelerini serbest mi bırakıyorsunuz? Belirli yemek saatlerinde mi mama veriyorsunuz, yoksa ikisini bir arada mı uyguluyorsunuz? Evcil hayvan sahiplerinin kedi dostlarını beslerken seçtikleri üç farklı yol ve her yöntemin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyun.

Kedileri Saatli Besleme

Cat Eating

Saatli besleme, gün içerisinde kedinize sadece belirli saatlerde mama verdiğiniz anlamına gelir. Hem yaş hem de kuru mamalar bu yöntem için kullanılabilir.

Avantajları: Tüketilen mama miktarı yakından takip edilebilir, bu da kedinizin iştahında değişiklik olup olmadığını fark etmeyi kolaylaştırır. Buna ek olarak, birden fazla kedisi olan bir evin üyesi olma mutluluğuna kavuşmuş biriyseniz, tüm kediler, biri diğerleri üzerinde baskın olmaksızın mamaya erişebileceklerdir çünkü kedilerden birinin tüm yemeği yiyerek fazla kilo alması ve diğer kedilerin sağlıklı kalmak için ihtiyaç duydukları besinlerden mahrum kalması mümkündür.

Dezavantajları: Kediler öğünler arasında mama için ısrarcı olabilir. Kediniz belirli bir anda yediği mama miktarını kontrol edemeyebilir. Buna karşın uygun miktarlar ve düzenli beslemeyle veteriner hekiminizin tavsiyelerine uyuyorsanız, doğru miktarda mama ve doğru besinleri aldıklarından emin olabilirsiniz.

Sözün özü: Cornell Feline Health Center, yavru kedilerin günde üç kez beslenmesi gerekirken, kedi yetişkin yaşa geldiğinde (yaklaşık 1 yaşında) günde bir ya da iki kez beslemenin yeterli olacağını söylüyor. Aslında günde bir kez beslemek kedilerin büyük çoğunluğu için makul olacaktır. Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur". Bununla birlikte bir beslenme rejimine karar vermeden önce veteriner hekiminiz ile mutlaka iletişime geçin.

"Birden fazla kediniz varsa, ideal olanı her kedinin, vakit geçirmeyi sevdiği sessiz ve sakin bir noktada kendi mamasına ve su kabına sahip olmasıdır" diye öneriyor The Cat Doctors. Bunun sebebi kedilerin yemek yerken yalnız başlarına olmayı sevmeleridir.

Kedileri Serbest Besleme

Diğer seçenekleri hesaba katmıyorsanız, serbest beslemenin kabul edilebilir bir yöntem olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Kedinizi serbest şekilde besliyorsanız, mamaları günün her anında ulaşılabilirdir. Bu yöntemde sadece kuru mama verilebileceğini unutmayın, çünkü yaş mama gün boyu dışarıda bırakılamaz. Kedinizin kuru mamayı kabında bir günden daha fazla süre bıraktığını görürseniz, tazeliğini korumak adına onu da atmanız gerekir.

Avantajları: Kediniz gün içerisinde kendi istediği düzende birden fazla küçük öğün oluşturarak beslenebilir.

Dezavantajları: Serbest besleme fazla yemeye ve obeziteye yol açabilir. Ayrıca kedinizin iştahının iyi ya da kötü yönde değişip değişmediğini söylemek de zorlaşabilir. Eğer birden fazla kediniz varsa her birinin ne kadar yediğini gözlemlemek de zor olacaktır.

Sözün özü: Doğru şekilde kontrol edilmezse serbest besleme fazla kiloya yol açabilecek olsa da, bu yöntem dahilinde kedinizin ağırlığını ve mama tüketimini hesaplamanızı sağlayacak bazı yollar da mevcuttur. Bir gün için yetecek mama miktarını doğru hesapladığınızdan emin olun. Mama bittiğinde ertesi güne kadar kabı doldurmayın. Bu şekilde kediniz her şeyi bir seferde mideye indirmektense gün boyunca tüketmeyi öğrenecektir.

Kedileri serbest beslemede bir diğer seçenek, ölçülmüş miktarda mamayla beraber mama veren oyuncak kullanma fikridir. Böylece kedinizin ne kadar ve ne sıklıkta yediğini kontrol edebilirsiniz. Scientific American ile olan bir röportajda kedi davranış uzmanı Mikel Delgado, mama veren oyuncakları sadece ödüllendirme için değil kedileri günlük besleme yöntemi olarak da tercih ettiğini söylüyor.

"İki aşamalı düşünmek gerek: ilk olarak mama veren oyuncaklar kedilere aktivite ve zihinsel uyarılma sağlıyor; ikinci olarak ise doğuştan avcı olan kediler doğaları gereği yemek için mücadele ediyorlar. Kimse önlerine bir kasede fare sunmaz." diyor Delgado.

Karışık Besleme

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Karışık besleme, yaş mamayı günde iki kez vermek ve kuru mamayı her daim ulaşılabilir kılmak olarak tanımlanabilir.

Avantajları: Karışık besleme kedinizin gün içerisinde kendi istediği düzende birden fazla küçük öğün oluşturarak beslenmesini sağlar. İştahlarını kısmen yaş mama üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca kediniz hem kuru hem de yaş mamanın besleyici özelliklerinden faydalanabilir.

Dezavantajları: Karışık besleme, serbest beslemede olduğu gibi sıklıkla fazla yemeye ve obeziteye yol açabilir. Bu nedenle dışarı konulan mamayı ölçmek ve kabı ertesi güne kadar tekrar doldurmamak önemlidir. Birden fazla kediniz varsa her birinin ne kadar yediğini takip etmek zor olabilir. Bu nedenle herhangi bir serbest besleme yöntemi en uygun seçenek olmayabilir.

Sözün özü: Hem kuru hem de ıslak mama, kedinize özgü avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Örneğin idrar ya da böbrek sorunları gibi bazı sağlık problemleri teşhisi konmuş bir kediniz varsa, veteriner hekiminiz, daha yaş içeriğe sahip mamaların kediniz için daha faydalı olacağını belirtebilir. Kuru mama ise kedilerin dişleri için daha iyidir ve depolaması kolaydır.

Karışık beslemeyi deniyorsanız mama veren oyuncakları düşünün, böylece kediniz atıştırmalıklarıyla oynarken mücadele ediyormuş hissine kapılacaktır.

Çok kedili bir evdeyseniz, sunulan mama miktarının, tüm kedilerin günlük kalori ihtiyacını aşmaması gerektiğini unutmayın. Aksi halde kediniz ya da kedileriniz şişmanlayabilir, bu da diğer sağlık sorunlarının oluşma riskini artıracaktır.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin kedinizin yediği miktarı takip etmenin en iyi yolu mama miktarını ölçmektir. Hill's kedi maması paketlerinin hepsinde ve Hill's internet sitesindeki ürün sayfalarında bulunan beslenme rehberlerinde kedinizin hergün ne kadar yemesi gerektiğine dair talimatları bulabilirsiniz.

Unutmayın, bunlar sadece kılavuz niteliğinde talimatlardır. Bir kedinin ihtiyaçları, boyuna, enerji seviyesine ve sağlık koşullarına bağlıdır. Kedinizin günlük kalori tüketimi hakkında veteriner hekiminiz ile görüşün.

Kedi dostunuz için hangi yöntemi seçerseniz seçin, mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmesi için ona ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sunmak amacıyla yüksek kaliteli bir mama seçmeye dikkat edin. Kedinizin kilo kontrolü ya da genel olarak beslenme konusunda sıkıntı yaşadığını hissediyorsanız, veteriner hekiminizden bir randevu almanızı ve böylece en sağlıklı stratejiyi bulmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yazarın Biyografisi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy, Pensilvanya'nın Erie şehrinde yaşayan freelance bir yazar ve evcil hayvan sahibidir. Maddie isminde bir goldendoodle'a sahiptir.

İlgili Yazılar

İlgili Ürünler

  • Hill's SCIENCE PLAN Yetişkin Kedi Maması

    Kedilerde bağışıklığı, sağlıklı sindirimi ve yağsız kasları destekler
  • HILL'S SCIENCE PLAN Yetişkin Kedi Maması

    <P>Hill's<SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> ideal vücut yapısını desteklemek üzere formüle edilmiştir. İçeriğinde etkinliği klinik olarak kanıtlanmış antioksidanlar, yağsız protenler ve yüksek düzeyde omega - 3 yağ asitleri içerir. </P> <P></P> <UL> <LI>İdeal vücut ağırlığını ve yağsız kas kütlesinin desteleyen formül <LI> Üriner sistemi destekleyen dengeli mineral oranları <LI> İdeal oranlarda besin maddesi emilimini sağlayan yüksek sindirilebilirliğe sahip içerikler <LI> % 100 Memnuniyet Garantisi - kalite, süreklilik ve lezzet </LI></UL>
  • Hill's SCIENCE PLAN Yetişkin Kedi Maması

    Kedilerde bağışıklığı, sağlıklı sindirimi ve yağsız kasları destekler
  • Hill's SCIENCE PLAN Yetişkin Kedi Pouch

    Kedilerde bağışıklığı, sağlıklı sindirimi ve yağsız kasları destekler