Köpeklerde pireleri bulma ve çıkarma

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bir köpek ebeveyni olarak, çok az şey köpeğinizde pire olması kadar rahatsız edici olabilir. Köpeklerde deri rahatsızlıklarının ve kaşıntının en yaygın nedenlerinden biri olan pireler acı veren şekilde ısırabilir, alerjik reaksiyonlara yol açabilir ve bazı durumlarda hastalık yayabilir. Bazı kişiler, pirelerin evlerinin ya da köpeklerinin kirli olduğu anlamına geldiğinden endişelenir. İçiniz rahat olsun, böyle bir durum söz konusu değil. Pireler oldukça yaygın ve köpekler bunları zaman zaman yalnızca yürüyüşe çıkarak veya bahçede dolaşırken bile kapabilir. Pirelerin bulaşması sinir bozucu olsa da baş edilebilir bir durumdur. Birazcık çalışmayla pireler tedavi edilebilir ve önlenebilir. Öğrenmek için devamını okuyun.

Pireler nedir?

Pirelerle baş etmenin ilk adımı onları anlamaktır. Pireler, kanla beslenen küçük, uçamayan böceklerdir. Çıplak gözle görülebilirler ancak köpeğinizin tüyleri açık renkse onları derisinde bulmanız biraz daha kolay olabilir. Aksi takdirde onları aramanız gerekir.

Eğlenceli bilgi: Köpeklerdeki pire istilalarının büyük bir bölümü aslında farklı bir şeyin tadını merak ederek köpeklere zıplayan kedi piresi türüdür. Köpeklerde ve diğer evcil hayvanlarda da hayatta kalabilirler ancak yine de kediler onların temel yemek/ulaşım kaynağıdır.

Pirelerin yaşam süresi

Pirelerin yaşamları dört aşamadan oluşur: yumurta, larva, koza ve yetişkin. Yetişkin dişiler, yaklaşık 20'li gruplar halinde yumurtalar bırakır. Yumurtalar oldukça küçük, oval ve gri ya da beyaz renkte olur.

Yumurtalar konak üzerine bırakılır ancak genelde hemen yere düşer. Yumurtalar, köpeğiniz sallanırken, kaşınırken veya yalnızca evin içinde yürüdüğünde bile düşebilir. Bunlar halılara, yumuşak mobilyalara ve hatta sert zeminlerdeki çatlaklara veya boşluklara bile gizlenebilir. 

Pire yumurtalarının düştükten sonra, bir konak olmadan haftalarda ve hatta aylarda hayatta kalabileceğini ve yumurtadan çıkmak için doğru koşulları bekleyeceğini unutmayın. Bu süre içinde terlikler, patiler veya başka yollarla evin farklı yerlerine taşınabilir. Bir bulaşmanın ardından ilkbahar döneminin genelde evinizde pirelerin en yüksek düzeye çıkmasının nedeni budur. Artan sıcaklıklar, hayatta kalan pire yumurtalarının gelişmesine ve yumurtadan çıkmasına yardımcı olur. Merkezi bir ısıtmayla bu günlerde pireler, tüm yıl boyunca devam edecek bir sorun haline gelebilir.

Pireler yumurtadan çıktığında larvalar oluşur ve bunlar en çok dışkı, ölü böcekler ve sebzelerle beslenir. Bir veya iki hafta içinde larvalar, yine bir veya iki hafta sürecek bir "koza" dönemine girerler. Ardından yetişkin pireler oluşur ve bunların derhal bir kan kaynağı için konak bulmaları gerekir.

Pireler belirli bir konakta uzmanlaşma eğilimi gösterirler. Köpeğinizde bulacağınız pire türü normalde insan kanıyla beslenmez ancak istisnalar olabilir.

Önleme

Bir pire istilasından kurtulmaktansa pirelerin bulaşmasını ilk başta önlemek çok daha iyidir. Günümüzde birçok önleyici tedavi mevcuttur. Ürüne bağlı olarak yıl boyunca çeşitli aralıklarla uygulayabileceğiniz damla sıvılar bunlara örnek olarak verilebilir.

Pire istilası belirtilerini fark etme

Köpeğinizdeki pirelerin en yaygın işaretleri, özellikle boyun çevresinde kuyruk birleşim yerinde kaşınmalardır. Ayrıca tüy dökülmesi ve deride kabuklanma da fark edebilirsiniz. 

Pireler hayvanlar üzerinde çok zaman geçirmezler, bu nedenle sayıları çok değilse onları fark etmek zor olabilir. Ancak köpeğinizde gördüğünüz her bir pire için evinizde 100 tane var demektir! Pire dışkısı olup olmadığına bakmak pireleri tespit etmenin harika bir yoludur. Köpeğinizi beyaz kağıt havlu üzerinde tarayın ve çıkanları nemlendirin. Kirle aynı renkte kalıyorsa kirdir. Kırmızıya dönüşürse kan dolu pire dışkısıdır!

Pire tedavisi

Veteriner hekiminiz, pirelerden ve yumurtalarından hızlıca kurtulmanıza yardımcı olmak için birçok tedavi önerebilir. Bunlar genelde yetişkin pireleri öldürür veya larvaları zayıflatır.

Tedaviler genelde belirli bir aşamadaki pireleri etkilediği için köpeğinizin yatağını, üzerinde yatmayı sevdiği mobilyaları ve battaniyeleri de dikkatli bir şekilde temizleyerek tedaviyi desteklemek önemlidir.

Etkilerinden ve güvenliklerinden emin olmak zor olduğu için veteriner hekiminizin vermediği ya da önermediği pire tedavisi ürünlerine dikkat edin. Her zaman olduğu gibi, köpeğinizde herhangi bir tedaviye başlamadan önce veteriner hekiminize danışmanız önemlidir. Köpeğinize yalnızca köpeklere yönelik bir pire tedavisi uygulayın ve köpeğinizin pire tedavisini kediler, tavşanlar veya diğer evcil hayvan türlerinde uygulamayın. Başka bir türe yönelik pire tedavisi uygulamak ölümle sonuçlanabilir.

Evi de ilaçlatmanız gerekir. Ürünün evdeki diğer evcil hayvanlar ve aile üyeleri için güvenli olduğundan emin olmak amacıyla veteriner hekiminizden tavsiye alın. Kuytu yerler, çatlaklar ve döşeme mobilyalara özellikle dikkat ederek elektrikli süpürgeyle süpürmek de yumurtalardan, larvalardan ve kozalardan kurtulma konusunda büyük bir ilerleme sağlar. Evi ilaçladığınızda elektrikli süpürgenin titreşimleri yumurtaları çatlaması için tetikleyerek ilaçlamanın daha etkili olmasını sağlayacaktır.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

İlgili Yazılar

  • Yavru köpeğinizin sağlığını koruma

    Yavru köpeğinizin sağlığını ve yaşam enerjisini koruyacak en iyi kişi sizsiniz.
  • Yavru köpeğinizi tımarlama

    Dogs running Tüm yavru köpekler her gün tımarlanmalıdır ve bunun tek nedeni deri ve tüy sağlığı değildir.
  • Köpeğinizin Kötü Alışkanlıkları Midesini Bozuyor mu?

    Köpekler doğaları gereği meraklıdır. Bu da koklamamaları gereken bozuk gıdalar, çürüyen cesetler ve atılan insan yiyecekleri gibi her şeyi kokladıkları ve bazen, bu garip kokan şeyin tadının ne olduğunu görmek için bir veya iki lokma aldıkları anlamına gelebilir.
  • Köpeğinizin veteriner hekime götürülmesi

    Veteriner hekime gitmesi, köpeğiniz için stresli bir deneyim olabilmektedir. Bununla birlikte, veteriner kliniğine gerçekleştireceğiniz ziyaretin hem siz, hem de köpeğiniz için rahat ve stressiz olmasını sağlamak için birkaç şey yapabilirsiniz.

İlgili ürünler