Yavru Köpek Zaman Çizelgesi: Yavru Köpekler Yetişkin Bir Köpek Olurken Nasıl Büyür & Gelişir

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yetişkinliğe doğru adım atan yavru köpeklerin gelişimi, birçok dönem ve dönüm noktası içerir. İster yavru köpeğinizin ne zaman sakinleşeceğini ve her şeyi çiğnemekten vazgeçeceğini, isterse sadece yavru köpeklerin yetişkin bir köpek olurken yaşadıklarını öğrenmek istiyor olun, bu yavru köpek zaman çizelgesi aradığınız cevapları size sunuyor.

1. Yavru Köpeklerin Gözleri ve Kulakları Açıldığında

Yavru köpekler gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar, ilk iki hafta dünyayı dokunarak ve koklayarak deneyimlerler. PDSA, yavru köpeğin gözlerini 10-12 gün sonra açtığını, bunu 14-16 gün sonunda açılan kulak kanallarının takip ettiğini, bunların da minik yavrulara yaşamı deneyimlemek için yepyeni yollar sağladığını belirtiyor.

2. Yavru Köpekler Havlamayı Öğrendiğinde

Köpekler duyabilmeye başladıktan sonra annelerinden duydukları sesleri taklit etmeye başlarlar. Kulakları açıldıktan sonra yavru köpeklerin ufak homurtulardan, gerçek sızlanmaya ve havlamaya geçmesi uzun sürmez.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. Yavru Köpekler Yürümeyi Öğrendiğinde

Yavru köpekler, duyuları geliştiği dönemde bir şey yapmadan ayakta durmaya başlar. Üçüncü hafta geldiğinde, onlara yeni bir bağımsızlık duygusu veren ilk acemi adımlarını atmaya başlarlar.

4. Yavru Köpekler Oynamayı Öğrendiğinde

Yavru köpekler hareketlendiklerinde, koşuşturmaya ve kardeşleriyle oynamaya başlamaları uzun sürmez. Üç haftalık olmak, annelerinden ve kardeşlerinden gerçek bir köpek olmanın ne demek olduğunu öğrendikleri önemli sosyalleşme döneminin başlangıcı demektir.

5. Köpek Diş Çıkardığında

Üçüncü hafta, yavru köpek zaman çizelgesinde önemli bir haftadır. Yukarıda bahsedilen diğer yavru köpek gelişimi dönüm noktalarına ek olarak bu ufak keskin köpek dişleri de çıkmaya başlar. Sekizinci hafta geldiğinde genellikle geçici dişlerin (yavru köpek dişleri) tamamına sahip olurlar.

6. Yavru Köpekler Katı Gıdaya Başladığında

Yavru köpekler, dişleri çıkmaya başlar başlamaz annelerinin katı mamalarını tatmayı denerler ancak yalnızca dördüncü haftadan itibaren anne sütü üretimi yavaşlamaya ve yavruların katı yavru köpek mamasına kalıcı geçiş süreci başlar. Bu sütten kesilme süreci genellikle dört hafta daha sürer ve yavru köpekler sekizinci haftanın sonunda tamamen sütten kesilirler.

7. Yavru Köpekler İnsanları Sevmeye Başladığında

Yavru köpek zaman çizelgesinde dördüncü hafta, etraflarındaki kişilerle duygusal bağlar ve ilişkiler kurdukları da bir dönemdir. Yavruyu annesinden ve kardeşlerinden ayırmak için erken olsa da sahiplenmek istediğiniz yavru köpeği tanımak için muhteşem bir dönemdir.

8. Yavru Köpekler Sosyalleşmeye İhtiyaç Duyduğunda

Yavru köpekler ilk üç hafta içerisinde dünya ve yuvalarındaki sosyal düzen hakkında bir şeyler öğrenmeye başlasa da, dört ila on ikinci haftalar arası sosyalleşme için önemli bir aralıktır. Bu dönemde öğrenecekleri, yavru köpeklerin ilerde uyumlu mu yoksa duygusal ve davranış problemleri olan köpekler mi olacağı üzerinde belirleyici olacaktır.

Gelişimin bu erken döneminde yavru köpekler yeni insanlarla tanışmaya, diğer evcil hayvanlarla iletişim kurmaya ve de yeni ve olumlu deneyimler edinmeye ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir (Yavru köpeğinizi herhangi bir probleme maruz bırakmamak için diğer köpek arkadaşlarının da aşılı olduklarından ve veteriner hekim kontrollerini yaptırdıklarından emin olmanız iyi olur.).

9. Yavru Köpeklerin Aşı Olması Gerektiğinde

RSPCA'e göre yavru köpekler genellikle sekiz ila on haftalar arasında aşılanır. Yavru bir köpek, sahiplenilmeye hazır olduğunda, barınak öksürüğü (kennel cough), gençlik hastalığı (distemper), kanlı ishal (parvovirüs), leptospiroz ve parainfluenza hastalıklarına karşı aşılı olması gerekir. Yavru, bundan iki ila dört hafta sonra bir sonraki aşı seansına hazır olacaktır, altı ila on iki ay arasında da bazı rapel dozları gerekir. Veteriner hekiminiz, yavru köpeğinize en uygun aşı takvimi için size yol gösterebilir.

10. Yavru Köpekler Ev Eğitimi Almaya Başladığında

Üçüncü ve dördüncü haftalarda yavrular, idrar torbası ve bağırsak hareketlerini kontrol etmeye başlar ve ihtiyaçlarını gidermeden önce uyku alanını terk etmeyi öğrenir. Dogtime, yedinci haftaya gelindiğinde yavru bir köpeğin, ev eğitimi için gerekli fiziksel koordinasyon ve kas kontrolünü geliştirdiğini söylüyor.

İstenmeyen kazalar olması doğaldır ancak kasları gelişmeye devam ettikçe ve yeni nöral yollar oluştukça, ihtiyaçlarını nasıl ve nerede doğru şekilde gidereceklerini daha iyi anlayacaklardır.

11. Yavru Köpekler Sahiplenilmeye Hazır Olduğunda

Sekizinci haftada yavru köpekler tamamen sütten kesildiğinde, doğdukları ailesini terk edip yeni evlerine gitmeye hazırdır. Bu, hassas bir süreç olabilir. Bu yaştaki bir yavru köpek, yeni aile üyelerini ve yeni deneyimleri kolaylıkla kabul ettiği bir zaman aralığında olsa da, yaklaşık on ikinci haftaya kadar sürebilecek bir korkma dönemine de girmektedir. Bu yaştaki yavrular, huzursuz yetişkinler olmalarının önlenmesi için fazlasıyla rahatlatılmaya ve olumlu hissetmeye ihtiyaç duyarlar.

Cute brown and white puppy on a leash looking up.12. Yavru Köpekler İtaat Eğitimine Hazır Olduğunda

Dokuzuncu haftada, yeni evine yerleştikten ve yeni ailesiyle bağ kurma fırsatını bulduktan sonra yavru bir köpek, basit itaat eğitimine başlamaya hazırdır. Bazı evcil hayvan ebeveynleri yavru köpeklerini aşıları tamamen tamamlanmadan önce derslere kaydettirme konusunda isteksizdir ancak yavrunun bu kritik sosyalleşme dönemini kaçırmamasını sağlamak önemlidir. Blue Cross, yavru köpekler arasındaki iletişimin sıkı takip edildiği küçük ölçekli bir eğitim sınıfı seçerek köpeğinize yönelik riskleri en aza indirmenizi tavsiye etmektedir. Öncesinde veteriner hekiminizle konuşup, onun fikrini almayı ihmal etmeyin.

13. Yavru Köpekler Ev İçerisindeki Statülerini Öğrendiğinde

On ikinci haftada yavru bir köpeğin üstünlük ve itaat güdüleri öne çıkmaya başlar ve ev içerisindeki sosyal düzende nereye ait olduğunu anlamaya başlar. On ikinci haftada, daha bağımsız ve kendilerinden emin oldukları için korku dönemi yerini merağa bırakır. Artık sevdikleri tarafından fazlasıyla rahatlatılmaya ihtiyaçları olacaktır. Genellikle yavru köpekler altı aylık olduklarında ailedeki yerleri konusunda güvende hissederler.

14. Dişleme ve Çiğneme Başladığında

Yetişkin dişleri üç ile altıncı aylar arasında çıkmaya başlar. Yoğun çiğneme dönemi de bu dönemde başlar. Bu aşamada, çiğnenmesini istemeyeceğiniz şeyleri olduğu kadar, boğulma tehlikesi yaratacak ya da elektrik kabloları veya zehirli bitkiler gibi onlara zarar verebilecek şeyleri de saklayarak ya da ulaşamayacakları yerlere koyarak evi, yavru köpeğe uygun hale getirmeniz önemlidir. Bu dönemde çiğneme oyuncakları almak, yavru köpeğinizin salon halısını ya da en sevdiğiniz ayakkabılarınızı çiğneme arzusunu yatıştırmaya yardımcı olabilir.

15. Yavru Köpekler Kısırlaştırılmaya Hazır Olduğunda

Yavru köpekler dört ila altı ay arasında kısırlaştırılabilir.  Yavru köpeğiniz için faydalarını anlamak ve en uygun zamanı belirlemek için veteriner hekiminizle konuşmanız gerekir.

16. Yavru Köpekler Sınırları Test Etmeye Başladığında

Gençlik dönemindeki yavru köpekler daha bağımsız olur, öne çıkmaya, hakimiyet kurmaya ve alanlarının sınırlarını belirlemeye çalışabilirler. Altı ile on sekizinci aylar arasındaki yavruların sınırlarını test etmesi, ebeveynlerinin ve kendi "grubuna" ait diğer hayvanların otoritesine karşı gelmesi yaygın gözlenen bir durumdur.

17. Yavru Köpekler Olgunlaştığında ve Uslandığında

Yavru köpekler, yetişkin bir köpeğin duygusal olgunluğuna ve huylarına on iki ila on sekiz ay arasında ulaşırlar. Buna karşın iki yaşına kadar zaman zaman çiğneme ya da ısırma gibi yavru köpek davranışları sergileyebilirler.

Genellikle bir yavru on sekiz aylık yaşa geldiğinde, yetişkin kişiliğine kavuşmuş ve ailedeki yerine tam anlamıyla alışmış olur. Tabi ki bu artık bir enerji yumağı olmayacağı anlamına gelmez! Köpeğe göre değişse de bu durum birkaç yıl daha devam edebilir. Bu yüzden düzenli egzersiz ve eğitim, doğru davranışları öğrenmeleri için önemlidir.

Normal bir yavru köpek gelişimi zorluklar içerir ve genellikle de bu zorluklar, yeni evcil hayvan ebeveynlerinin sabrını test eder. Ancak bir yavru köpeğin bebeklikten yetişkinliğe geçişini izlemek, birçok güzel şeyi de beraberinde getirir.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan bloğu ve roman yazarıdır.

İlgili Yazılar

  • Ergen yavru köpekler güçlük oluşturabilir

    Korkunç ergen' sendromunun yalnızca insanlara ait olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yavru köpekler yaklaşık altı aylık olduklarında ergenliğe ulaşırlar ve sınırları test etmeleri, bağısızlıklarını savunmaları nedeniyle, bu dönemde sıklıkla oldukça inatçı olacaktır.
  • Yavru Köpeğim Ne Kadar Büyüyecek?

    Yavru köpeğiniz hâlâ büyüyor ama ne kadar büyüyeceğini biliyor musunuz? Ne kadar büyüyeceğini gösteren birkaç işareti ve büyüklüğüyle ilgili diğer etkenleri öğrenin.
  • Tasma ve tasma kayışı ile tanışma

    Dogs running Hangi tip tasma? Yavru köpeğinizin ilk tasması kesinlikle zincir ya da metal boğma bir tasma değil, tokalı bir tasma olmalıdır.
  • Ayrılık

    Evde tek başına kalması bir seçenek değildir. Süresi ne olursa olsun, yavru köpeğinizi asla tek başına bırakmamalısınız. RSPCA'ya göre, bir milyondan fazla köpek evde tek başına kaldığında endişelenmekte, gürültücü ve zarar verici olmakta, sıklıkla evi kirletmektedir.

İlgili Ürünler