Hill's Transforming Lives

KEDİ ÜRİNER SİSTEM PROBLEMLERİ: YAŞAM BOYU
SÜREN BİR
PROBLEME YÖNELİK
YAŞAM BOYU
BAKIM

Kedilerdeki üriner sistem rahatsızlıkları genellikle yaşam boyu bakım gerektiren durumlardır. Bu sorunların çoğu stres veya çeşitli çevresel faktörler tarafından tetiklenebilir ve evcil hayvan ebeveynleri ile kedileri arasındaki ilişkide bir gerginliğe neden olabilir. Neyse ki üriner sistem kedi maması bu sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynayabilir, bu da gelecekte oluşabilecek idrar kazalarının riskini azaltmaya ve kedilerin yeniden tuvaletlerine yönlendirilmesine yardımcı olabilir.

Sakinleştirici bir ev ortamının yaratılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir yönetim planının bir parçası olan kedi üriner sistem maması, kedilerin günlük yaşamlarına geri dönmelerine ve aileye yeniden katılmalarına yardımcı olabilir.

“KEDİM NEDEN HER YERE İDRAR YAPIYOR?”

YANLIŞ BİLİNEN BİR KONUYU ÖĞRENMEK

Kedilerin tuvaletinin dışına idrarını yapması genellikle tıbbi bir problemden ziyade davranışsal bir problem olarak düşünüldüğü için, bu ve diğer üriner sistem problemleri, kedilerde en yanlış anlaşılan sağlık konularından birisidir. Ne yazık ki, bu durum bazen evcil hayvan ebeveynleri ile çok sevdikleri evcil hayvanları arasındaki ilişkide gerginliğe yol açabilir. Bu nedenle daha doğru kararlar alabilmeniz için kedinizin üriner sistem problemlerine ait belirtileri önceden tespit edebilmek önemlidir.

KEDİNİZDE Kİ ÜRİNER SİSTEM PROBLEMLERİNE DAİR BELİRTİLERİ TESPİT EDİN

Kedinizin idrar yolu problemleri genel anlamda sizin için stresli olduğu kadar kediniz için de acı verici olabilir. Kediler üriner sistem problemi yaşadıklarını gizleme eğiliminde oldukları için, herkes durumu fark edip teşhis edinceye kadar bir süre bununla tek başlarına mücadele edebilirler. Kedinizin üriner sistem problemi yaşadığından şüpheleniyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken birkaç önemli belirti.

Evde kaza simgesi
EV İÇİNDE İDRAR KAÇIRMA

Yetişkin kediniz sıkça idrar kaçırıyorsa veya idrarını olağandışı yerlere yapıyorsa, bu durum genellikle veteriner hekimin müdahalesini gerektiren yaygın birkaç üriner sistem problemini işaret ediyor olabilir.

İdrar yaparken ağrı simgesi
İDRARINI YAPARKEN BAĞIRMA

Kediniz, idrarını yaparken zorlanıyorsa veya tuvaletinde acı duyduğuna dair rahatsız edici sesler çıkarıyorsa, bu durum kedi idiyopatik sistiti (FIC), yani kedilerdeki idrar taşlarının veya üretral tıkanıklıkların göstergesi olabilir.

İdrar simgesinde kan
İDRARDA KAN

Kedinizin tuvalet kabı veya idrarında kan görürseniz veteriner hekiminizden bir randevu alın. Bir kedinin idrarında kan olması, hızla ele alınması gereken ve idrar taşı veya üretral tıkanıklık anlamına gelen ciddi bir FIC belirtisidir.

Sık idrara çıkma simgesi
ÇOK SIK İDRARINI YAPMA

Kediniz her seferinde çok az miktarda idrar yapıyor ve tuvalet kabında normalden fazla zaman harcıyorsa, endişelerinizi derhal veteriner hekiminizle paylaşın. Bu, acil bir tıbbi durumu işaret eden üretral tıkanıklığın bir belirtisi olabilir.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

Kedilerde idrar sorunlarının nedenleri tablosu

KEDİLERDE YAYGIN ÜRİNER SİSTEM RAHATSIZLIKLARI

Birçok kişi, kediler bir üriner sistem problemi yaşadığında bunun idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığını varsaysa da, bunun altında başka bir problem yatıyor olabilir. Çünkü kedilerde oluşan alt üriner sistem rahatsızlıklarının %85'ini taşlardan, tıkanıklığa ve FIC'ye kadar olan farklı problemler oluşturur. Tedavi, kedinize koyulan teşhise bağlı olarak değişebilir, ancak kedi üriner sistem maması gelecekte görülebilecek üriner sistem problemlerini azaltmaya yardımcı olmanın ve uzun vadeli bakımın önemli bir parçasıdır.

KEDİNİZİN ÜRİNER SİSTEM PROBLEMLERİYLE BAŞA ÇIKMAK

İdrar yolu problemi yaşayan her bir evcil hayvanı kapsayan tek bir çözüm maalesef yoktur. Bu nedenle, kedinizin kendine özel ihtiyaçlarına dönük en uygun tedavi planını belirlemek için veteriner hekiminizle birlikte çalışmanız oldukça önemlidir.

Genel olarak, üriner sistem problemi yaşayan kediler için, kedi üriner sistem mamalarından, ilaçlara ve hatta gerekli durumda ameliyata kadar pek çok çözüm girişiminden oluşan kapsamlı bir yaklaşım uygulanır. Fakat en iyi tedavide bile, bazı kedilerde bulguların nüksetmesi veya periyodik ataklar görülebileceğini unutmayın.

beslenme simgesi
BESLENME

Çoğu kedi üriner sistem probleminin yönetiminde beslenme, gelecekteki nükslerin riskini azaltmaya yardımcı olabileceği için standart yönetim planının bir parçasıdır. Özel olarak üriner sistem sağlığını hedefleyen kedi maması, idrarda kristal oluşumuna neden olabilecek kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi belirli minerallerin alımını azaltır. Bazı mamalar ise strese eğilimli evcil hayvanlarda üriner sistem problemlerini tetiklememek için özel olarak formüle edilmiştir.

Çevre simge
ÇEVRE ZENGİNLEŞTİRMESİ

Çevresel stres faktörlerinin üriner sistem ataklarını tetiklemesi pek de nadir görülen bir olay değildir. Sessiz ve sakin bir ev ortamı oluşturarak, evcil hayvanınıza tırmalama tahtası ve dikey tırmanma alanı sağlayarak ve hatta onlara ekstra sevgi göstererek kedinizin stresini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

İlaç simgesi
İLAÇ TEDAVİSİ

Veteriner hekiminiz, özel ihtiyaçlarına bağlı olarak, kedinize hastalığın akut döneminde yardımcı olması için ilaç verebilir. Genel olarak, bu ilaç tedavisi, evcil hayvanınızın sorunuyla ilişkili herhangi bir ağrıyı gidermeye yardımcı olurken, doğru beslenme ve çevresel zenginleştirme çözümün rayına oturmasını sağlar.

KAYNAKLAR VE PRATİK İPUÇLARI

Kedilerde üriner sistem problemlerinin çözümü genellikle zordur ve bu karmaşık durumlar hakkında hala çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Kedinizin durumu hakkında daha fazla bilgi almak ve sizi bekleyen beraberliğiniz süresince ona mümkün olan en iyi bakımı sunma konusunda size yardımcı olabilmemiz için veteriner hekimlerden oluşan ekibimizin hazırladığı bu yararlı kaynaklara göz atın.

Mümkün olan en iyi yaşamı sunabilmek için bir adım önde olan üriner sistem mamalarımız hakkında bilgi almak için veteriner hekiminize danışın

VETERİNER HEKİM BULUN