Evcil Hayvanların Mısır Yemesi Kötü mü?

Karbonhidratlarla ilgili akla gelecek ilk şey laboratuvar bilimi olmayabilir. Bu kelime genellikle "kötü" şeyler çağrıştırır. Hatta daha kötüsü, "dolgu maddesi" gelir akla. Bunların aynısını yağ veya şeker için de düşünebilirsiniz. Hem insan hem de evcil hayvan beslenmesi anlamında birbiriyle çelişen pek çok bilgi nedeniyle evcil hayvanınızın beslenme gereksinimleriyle ilgili bilimsel çalışmaları anlamadan evcil hayvanınızın gerçekte neye ihtiyacı olduğunu bilmek oldukça zordur.

 

Karbonhidratlar kötü algıya sahip olsa da, bilimsel gerçek şu ki karbonhidratlar oldukça faydalı olup, yüksek beslenme değerlerine sahiptir ve tam ve dengeli bir evcil hayvan mamasının önemli bir parçasıdır. Yulaf, pirinç, arpa, buğday, sorgum, mısır, patates ve bezelye gibi sağlıklı tam tahıllar, evcil hayvanların enerji ihtiyaçlarını karşılarlar, böylece (kaslar gibi) vücut proteinlerinin, enerji ihtiyacını karşılayabilmek için parçalanmasına ve kullanılmasına gerek kalmaz. Ayrıca mısır öğütüldüğünde ve pişirildiğinde, hem kediler hem de köpekler tarafından kolayca sindirilebilir.1

Peki, evcil hayvanınızın tükettiği karbonhidratlardan elde ettiği lifin etkisi? Herhangi bir dolgu maddesinden bahsetmiyoruz. Bu lifler, sağlıklı sindirim sistemini destekler ve barsak mikroorganizmalarının sağlıklı bir dengesini sağlamaya, obezitenin, diyabetin, diyarenin, kabızlığın ve tüy yumağı oluşumunun (kediler) yönetilmesine yardımcı olur.2

Bütün bunlara rağmen, karbonhidratların evcil hayvanların şişmanlamasına neden olduğu yönünde birçok yanlış varsayım söz konusudur. Aslında, bir evcil hayvanın aşırı kilolu olmasının ardında yatan birçok farklı olası sebep3 vardır:

  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Kısırlaştırma
  • Günlük diyetle veya ödül mamaları ile aşırı besleme
  • Yüksek yağlı yiyecekler veya çok fazla kalori almak

Hill’s bünyesindeki 200'den fazla gıda bilimcisinin, veteriner hekimlerin ve beslenme uzmanlarının görüşlerine ve araştırmalarına güveniyoruz ve bu araştırmalar karbonhidratların enerji ihtiyacının karşılanması, kas bakımı, barsak sağlığı gibi daha bir çok farklı konuda evcil hayvanlara yardımcı olduğunu göstermektedir..

Peki karbonhidratlar evcil hayvanınızın beslenme ihtiyaçlarını nasıl destekleyebilir?

  • Önemli bir enerji kaynağıdırlar
  • Lif, vitamin, mineral, yağ asidi ve hatta protein bile sağlarlar
  • Özellikle kedilerde vücuttaki kasların korunmasına yardımcı olurlar
  1. Meyer H, Kienzle E. Dietary protein and carbohydrates: Relationship to clinical disease. In: Proceedings. Purina International Nutrition Symposium, Orlando, FL, 1991: 13-26.
  2. SACN 5, Periodontal Disease, Chapter 47
  3. Slingerland LI, Fazilova VV, Plantinga EA, et al. Indoor confinement and physical inactivity rather than the proportion of dry food are risk factors in the development of feline type 2 diabetes mellitus. Vet J 2009;179:247-253.