Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Neden ne olursa olsun kan görmek her zaman endişe vericidir. Köpek dışkısındaki kan da aynı şekilde. Bazen parlak kırmızı renkte, taze kan görebilirsiniz ancak bağırsakların daha yukarı kısımlarındaki kanamalar daha koyu, siyahımsı görünüme sahip olacağından fark edilemeyebilir. Kanlı bir dışkı görmenizin birçok nedeni olabilir ve bunlar oldukça iyi huylu ile yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip etkenler arasında değişiklik gösterebilir; bu nedenle gördüğünüzde ne yapacağınızı bilmek iyi olacaktır. Yaygın olası nedenlere ve ne zaman hareket geçilmesi gerektiğine bakalım.
Köpek dışkısında kanın yaygın nedenleri
- Kolit. Bu, büyük bağırsakta inflamasyon anlamına gelir ve köpeklerde oldukça yaygındır. İnflasmasyon ve köpeğinizin tuvalete giderken zorlanması nedeniyle, taze kan ve mukus sıklıkla görülür. Kolitin nedeni sıklıkla çöpteki yiyecekleri yemek gibi bir beslenme sorunudur ancak bazı daha ciddi nedenler de olabilir.
- Hemorajik ishal veya gastroenterit. Bu rahatsızlıklar hızlıca çok ciddi duruma gelebilir. Parvovirüs gibi viral hastalıklardan kaynaklanırlar, bu nedenle köpeğinizin aşılarını zamanında yaptırmanız önemlidir.
- Bağırsak yaralanması. Kemik veya çakıl gibi sert nesneler yutmak, bağırsakların zarını yaralayarak kanamaya yol açabilir.
- Gıdaya veya antibiyotiğe tepki veren enteropati gibi kronik enteropatiler.
- Parazitler. Köpeğinizin parazit kontrolünü, veterinerinizin önerdiği şekilde güncel tutmaya özen gösterin.
- Kanser veya bağırsak polipleri.
- Gıda alerjileri veya intoleransları.
- Zehirler. Kemirgen yemleri gibi bazı zehirler, bağırsaklar da dahil olmak üzere tüm vücutta kanamaya yol açabilir.
Köpeğinizin dışkısında kan olmasının en sık görülen nedenlerinden bazıları bunlardır. Peki ne zaman rahatlayabilirsiniz ve ne zaman veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir?
Ne zaman endişelenmelisiniz?
Dışkıda kan görmek, şok edici olsa da hemen "acil veteriner hekime koşmayı" gerektirecek bir durum olmak zorunda değildir. Örneğin, birçok kolit vakası bir veya iki gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak endişelenmeniz ve mümkün olan en kısa sürede yardım almanız gereken bazı durumlar vardır.
- Şiddetli ishal. Kanlı veya kansız, şiddetli, sulu ishal, özellikle kusma da eşlik ediyorsa çok hızlı bir şekilde dehidrasyona ve önemli minerallerin kaybına yol açabilir. Kan kaybı varsa köpeğinizde hızlı bir şekilde kansızlık da meydana gelebilir. Bulaşıcı hastalıklar, hastane ortamındaki diğer hastalar için de büyük bir risk olduğundan köpeğinizin aşısı yoksa bunu veteriner hekiminize bildirin.
- Köpeğiniz hasta mı yoksa iyi mi görünüyor? Siz, köpeğinizi herkesten daha iyi tanırsınız. İyi, mutlu ve tetikte görünüyorsa ve normal bir şekilde yiyip oynuyorsa durumun kendiliğinden iyileşip iyileşmediğini görmek için bir veya iki gün bekleyebilirsiniz. Ancak köpeğiniz bitkin görünüyorsa, acıyla ağlıyorsa ve iştahı kapandıysa veteriner hekiminize gitmeniz gerekir.
- Ne kadar sürdü? Köpeğiniz iyi ve sağlıklı görünse de kanama 48 saatten uzun süre devam ederse incelenmesi en iyisi olacaktır.
- Bunu başlatan bir olay oldu mu? Bariz görünebilir ancak ilk kanı gördüğünüzden önceki birkaç günü düşünmeye çalışın. Köpeğiniz ödül olarak kemik yedi mi veya çöpten bir şeyler çaldı mı? Bahçenizde köpeğinizin bulmuş olabileceği zehirler kullandınız mı? Aynısını komşularınıza da sorun. Köpeğinizin mamasını aniden değiştirdiniz mi?
Veteriner hekime gitmeye karar verirseniz yanınızda dışkı örneği götürmeniz gerçekten işe yarayabilir. Veteriner hekiminiz parazit, kan, enfeksiyon vb. için testler yapmak isteyecektir. Hazırlıksız yakalandıysanız ve örnek alamadıysanız fotoğraflar da işe yarayabilir.
Gereken tek şey, yalnızca birkaç günlük tedavi ve yüksek düzeyde sindirilebilir, tedaviye yönelik mama olabilir. Ancak veteriner hekiminiz, kan testleri ve yabancı madde ya da yaralanma riski varsa röntgen veya ultrason gibi görüntüleme testleri yapmak isteyebilir. IBD ve olası tümörler gibi durumlarda, biyopsi veya cerrahi operasyon gerekli olabilir.
Endişeleriniz varsa veteriner hekiminizle görüşün. Her zaman pişman olmaktansa garantici olmayı tercih ederiz.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA