Köpeklerin Dişlerinin Temizlenmesi ve Diş Bakımı İpuçları

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

İster inanın ister inanmayın, köpeğinizin dişlerine bakmak en az kendi dişlerinize bakmak kadar önemlidir. Tıpkı bizim gibi köpeklerimizin de dişlerinde plak birikimi olur. Plak, ağızdaki bakteriler tarafından dişlerin üzerine bırakılan, yapışkan bir tabakadır. Plak fırçalama yoluyla giderilebilir. Ancak kendi haline bırakılırsa plak kireçlenir ve sertleşerek tartara dönüşür. Bu, diş taşı olarak da bilinen sert sarımsı kahverengi bir maddedir. Tüm bunlar, diş eti hastalığının başlangıcı olan iltihaplı diş etlerine (jinjivit olarak bilinir) yol açar.

Diş eti hastalığı, köpeğiniz yaşlandıkça ciddi sorunların temel nedeni haline gelebilir. Dişlerin dökülmesine ve bakteriyel enfeksiyona yol açabilir, bu da bakterilerin kan dolaşımına girmesi durumunda hayati organları etkileyebilir. Köpeğinizin dişlerine dikkat etmek sadece daha sağlıklı bir evcil hayvanınız olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda pahalı diş tedavisi faturalarından kaçınmanıza da yardımcı olur. Neyse ki, bunun önlenmesi ve köpeğinizin dişlerinin düzenli bakımı oldukça kolay ancak hayati önem taşıyan bir alışkanlıktır. İşte sağlıklı rutinler oluşturmak ve diş sorunlarının olası belirtilerini tespit etmek için ipuçlarımız.

İpucu 1. Belirgin işaretler

Veteriner hekiminiz köpeğinizin yıllık muayenesi sırasında herhangi bir sorunu tespit edebilir ancak bu arada dikkat etmeniz gereken bazı işaretler şunlardır:

  • Dişlerde, genellikle diş eti çizgisine yakın sarı ve kahverengi tartar birikintileri
  • Yemek yemekte zorlanma veya yemek istiyor gibi görünüp uzaklaşma
  • Şişmiş ve kanayan diş etleri
  • Kötü nefes kokusu

Unutmayın, köpeklerin nefesi çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı kötü kokabilir, bu nedenle kötü kokuyu basit bir köpek nefesi olarak görmeyin. Evcil hayvanınızın midesine açılan kapı olarak, diş hastalıklarından veya sorunlarından kaçınmak ve ilerlemeden önce herhangi bir rahatsızlığı tespit etmek için köpeğinizin diş ve diş eti sağlığını takip etmeniz önemlidir.

İpucu 2. Köpeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayın

Tıpkı kendi dişlerinize baktığınız gibi, düzenli fırçalama, iyi bir diyet ve düzenli kontroller köpeğinizin dişlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, köpeğinizin dişlerini fırçalamaya başladığınızda, halihazırda diş eti hastalığı veya çekilmesi gereken dişleri olmaması önemlidir. Herhangi bir önleme protokolüne başlamadan önce, köpeğinizin dişlerini veteriner hekiminize kontrol ettirin. Anestezi altında profesyonel olarak temizlenmeleri gerekebilir. Diş etleri tekrar iyi duruma geldiğinde, enfeksiyon, iltihaplanma veya ağrı olmadığında, fırçalamaya başlayabilirsiniz.

Evcil hayvanlar için özel olarak tasarlanmış diş macunları kullanın. İnsan diş macunları köpürmek ve tükürülmek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca çoğu hayvanın sevmediği tatlardır. Bunun yerine köpekler için formüle edilmiş bir diş macunu kullanın. Bu, köpeğinizin fırçalamayı kabul etmesine ve midesinin bozulmasını önlemesine yardımcı olacaktır. Peki ya diş fırçası? Köpeğinizin dişlerinin ve ağzının büyüklüğüne bağlı olarak, normal bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Fırçalamayı kolaylaştırmak için parmağınıza takılan özel olarak tasarlanmış fırçalar da vardır.

Bununla birlikte, her zaman veteriner hekiminizden tavsiye isteyebilirsiniz. Size nasıl yapılacağını gösterebilir.

İpucu 3. Düzenli bir temizlik rutini

Henüz küçükken fırçalamaya başlarsanız daha kolay olur ancak her yaştaki köpek sabır ve nezaketle eninde sonunda buna alışacaktır. Köpeğinizin dişlerini haftada en az bir kez fırçalamalısınız ancak en iyisi günde bir kez fırçalamaktır.

Sakinleşmelerine yardımcı olmak için her zaman bolca güvence vererek başlayın. Diş macununun küçük bir tadına bakmalarına izin verin ve ardından dişlerini masaj benzeri bir hareketle nazikçe fırçalamaya başlayın. Bu, o hisse alışmalarını sağlar. Öndeki kesici dişler daha hassas olma eğiliminde olduğundan, genellikle ağzın arka tarafındaki azı dişleriyle başlamak en iyisidir.

Fırçalarken dişin diş etiyle birleştiği yere özellikle dikkat edin. Köpeğiniz ilk başta bundan hoşlanmayabilir, ancak sabırlı olun ve sonunda oraya ulaşacaksınız.

4. İpucu. Fırçalama alternatifleri

Tartarı azaltabilen ve diş eti hastalığının başlamasını önleyebilen özel olarak formüle edilmiş kuru köpek mamaları ve ödül mamaları bulunur. Bu mamaların boyutu daha büyüktür, bu nedenle köpeğinizin bunları direkt yutmak yerine, çiğnemesi gerekir. Ayrıca dişleri sıyırarak temizlediği ve diş sorunlarını önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış, özel olarak hizalanmış liflere sahiptir. Unutmayın, veteriner hekiminize danışmadan köpeğinizin mamasını asla değiştirmeyin ve mide rahatsızlıklarını önlemek için yeni mamaya her zaman 5-7 gün içinde kademeli olarak geçin. Aynı fırçalamada olduğu gibi, veteriner hekiminiz köpeğinizin dişlerini kontrol etmeden bu gıdalara başlamayın. Zaten iltihaplı veya ağrılı diş ve diş etleri varsa durumu daha da kötüleştirebilir ve onları yiyeceklerden tamamen uzaklaştırabilirsiniz.

Unutmayın, köpeğinizin dişlerini iyi durumda tutmak genel sağlığı için çok önemlidir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.