Köpeklerde Diş Hastalığı: Belirtileri ve Tedavisi

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğinizle bol bol yüz yüze vakit geçirmek ikiniz için de eğlenceli bir zamandır; ta ki onun nefesini koklayana kadar! Köpeğinizin dişlerine özen göstermek, nefesini tazelemekten daha fazlasını yapabilir; yaşam kalitesini artırabilir.

Diş hastalığı nedir?

Köpeğinizin dişlerini temiz tutmak zor olabilir, bu nedenle diş sağlığı sorunları yaygındır.

Aslında araştırmalar, 2 yaş civarındaki köpeklerin %80'inde diş hastalığı belirtisi olduğunu göstermektedir. Sorunlar genellikle sertleşerek tartar oluşturan, yapışkan plak birikimiyle başlar. Bu durum giderilmediği takdirde, iltihaplı diş etlerinden oluşan ağrılı bir durum olan diş eti iltihabı ve nihayetinde periodontal hastalık gelişebilir. Köpekler dişlerini kaybedebilir ve vücuttaki diğer organları etkileyebilecek enfeksiyonlara yatkın olabilir.

Diş hastalığına ne neden olur?

Köpeğinizin dişlerinde renksiz bir tabaka olan plak, ağız kokusu ve diş eti hastalığının failidir. Sizin gibi dişlerini fırçalamadığı için bu plak tartar oluşumuna neden olabilir. Bunun sonucunda diş etlerinde şişme, kızarıklık ve iltihaplanma; diğer adıyla diş eti iltihabı meydana gelir. Kontrol edilmezse köpeğinizde diş etlerini ve dişlerini destekleyen dokuyu tahrip eden periodontal hastalık gelişebilir.

Bu ciddi bir durumdur ancak endişelenmeyin; diş hastalığı çoğu köpekte önlenebilir ve tedavi edilebilir. Veteriner hekiminizden köpeğiniz için tam bir ağız muayenesi isteyin ve düzenli diş temizleme randevuları planlayın

Köpeklerde diş sağlığı sorunlarına katkıda bulunabilecek bazı faktörler vardır. Bunlar şu şekildedir:

Yaş: Diş hastalıkları yaşlı köpeklerde daha yaygındır

Irk: Küçük köpeklerin temiz tutulması zor olan aşırı sık veya yanlış hizalanmış dişlere sahip olma olasılığı daha yüksektir, bu da onları diş hastalıklarına daha yatkın hale getirir.

Gıda: Köpekleri yapışkan yiyeceklerle beslemek daha hızlı plak oluşumuna neden olabilir.

Köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini temiz ve sağlıklı tutmak şaşırtıcı derecede kolaydır. İlk adım, veteriner hekiminizden dişleri temizlemek için profesyonel bir profilaksi istemektir. Bundan sonra, köpeğiniz yedikçe dişlerini temizleyen daha büyük parçalar halinde (kuru mama taneleri) yapılmış özel bir kuru köpek mamasıyla beslemelisiniz. Ayrıca düzenli olarak köpeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayın. Veteriner hekiminiz bunu nasıl yapacağınız konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Köpeğimin ağız sağlığı sorunları var mı?

Köpeğinizin ağız sağlığı sorunları varsa genellikle ilk fark edeceğiniz şey ağız kokusudur. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz köpeğinizde dişle ilgili bir sorun olabilir. Köpeğinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz tam bir muayene için veteriner hekiminize başvurun.

  • Kötü nefes kokusu
  • Ağız ağrısı
  • Yemek yeme zorluğu
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Ağzı pençeleme veya ovma
  • Diş eti kanaması
  • Dişlerde sarı veya kahverengi tartar
  • Top Sürme
Diş hastalıklarının yaygın işaretleri

ÖNEMLİ: Köpeğiniz ağız sağlığı sorunları belirtileri göstermiyor olsa bile, gelecekteki sorunları önlemek için veteriner hekiminizden diş muayenesi ve köpeğinizin dişlerini temizleme şekli konusunda tavsiye isteyebilirsiniz.

Doğru beslenmenin önemi

Köpeğinizin yediği mama onun genel sağlığı ve zindeliği için önemli bir rol oynar. Normal kuru köpek maması köpeğiniz için diş sağlığı açısından fayda sağlar çünkü mama tanelerini çiğnediğinde orta derecede kazıma hareketi dişlerini temizler. Köpeğinizde daha ciddi diş eti iltihabı belirtileri varsa dişlerini temizlemek için normal kuru köpek mamasından çok daha iyi bir iş çıkarabilen özel olarak formüle edilmiş köpek mamaları mevcuttur.

Dengeli beslenme, aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. Köpeğinizde diş sağlığı sorunları varsa köpeğinizi doğru köpek mamasıyla beslemek daha da önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi seçenekleri için daima veteriner hekiminize danışın ve köpeğinizin diş sağlığı için en iyi mamayı önermesini isteyin.

Veteriner Hekiminize Diş Sağlığı ve Hastalıkları Hakkında Sorun:

  1. Rahatsızlığı nedeniyle köpeğime vermekten kaçınmam gereken yiyecekler var mı?
    • İnsan yiyeceklerinin köpeğinizin sağlığını nasıl etkileyebileceğini sorun.
  2. Köpeğimin diş sağlığı için Hill's® Prescription Diet® köpek maması önerir misiniz?
    • Köpeğiniz için beslenmeyle ilgili dikkat edilecek konuları sorun
    • Köpeğinize önerilen mamadan ne kadar/ne sıklıkla vermelisiniz?
  3. Köpeğimin durumunda iyileşme belirtilerini ne kadar hızlı bir şekilde görebilirim?
  4. Köpeğim için diş sağlığı ve hastalıkları hakkında yazılı talimatlar veya bir kitapçık sağlayabilir misiniz?
  5. Sorularım olursa, size veya hastanenize en hızlı nasıl ulaşabilirim (e-posta/telefon)?
    • Takip randevusuna ihtiyacınız olup olmadığını sorun.
    • Hatırlatma e-postası veya bildirim gönderilip gönderilmeyeceğini sorun.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.