Yavru Köpeklerde Kuru Deri: İşaretler, Nedenler ve Tedaviler
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Aileye yeni bir yavru köpek katılması herkes için heyecan verici bir dönemdir ancak evcil hayvan ebeveynleri için yeni deneyimleri ve yeni endişeleri de beraberinde getirir. Örneğin, yavru köpeğinizde kuru deri veya kepek gibi görünen deri pulları fark ettiniz mi? Bunlar, özellikle yavru köpeğiniz koyu renkliyse ya da koyu renkli bir yatakta yatıyorsa bunları fark etmeniz daha kolay olur.
Yavru köpeklerde kuru derinin belirtileri
Her yeni evcil hayvan sahiplendiğimizde en küçük sorunlar konusunda bile oldukça hassas ve tedbirli olma eğilimi gösteririz. Bu harikadır çünkü bir sorun olduğunda bunu erkenden fark edenler ve tedavi söz konusu olduğunda bir adım önce olanlar en gözlemci olan evcil hayvan ebeveynleridir.
Tahmin edebileceğiniz gibi, yavru köpeklerde kuru derinin en bariz işareti tüylerde kepeğe benzer görünümdür. Yavru köpeğinizi küçük yaştan itibaren nazikçe dokunmaya alıştırmak iyi bir fikirdir. Bu şekilde vücutlarında ellerinizi gezdirip bazı yerlerde tüyleri birbirinden ayırarak haftada birkaç kez derilerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca patilerinin veya kulaklarının kurulanması ve dişlerinin kontrol edilmesi gibi işler için de dokunulmaya alıştırabilirsiniz. Bunu erken yaşlardan itibaren ve ödüllerle birlikte olumlu bir şekilde yaparsanız ilerleyen yaşlarda bunun karşılığı görebilirsiniz ve veteriner hekim muayenelerinde de işe yarar.
Kusa veya koyu renkli tüyleri olan bazı yavru köpeklerde kepek birikmesi oldukça barizdir. Ancak orta uzunlukta veya uzun tüyleri ya da açık renkli tüyleri olan köpeklerde deriye gerçekten bakmak gerekir.
Boyun veya kuyruğun dip kısmı gibi bazı yerlerde, diğer kısımlara göre daha fazla pullanma görebilirsiniz. Bunun nedeni yalnızca yavru köpek temizlenirken ulaşması zor alanlar olmasıdır.
Yavru köpeğinizin beklediğinizden daha fazla kaşındığını da fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, kuru deri birikiminin oldukça rahatsız edici olması ve kaşıntıya yol açmasıdır.
Yavru köpeklerde kuru derinin nedenleri ve yapılacaklar
Yavru köpeğinizde kuru deri olmasının iki ana nedeni şudur:
Yavru köpeklerde olması normaldir. Derilerindeki sebasöz bezler hâlâ gelişmekte olduğu için yavru köpekler, yetişkin köpeklere göre daha kuru deriye sahip olmaya eğilimlidir. Bunlar, deriyi ve tüyleri nemli ve sağlıklı tutmak için bunlara doğal yağlar salgılanmasını sağlayan bezlerdir. Yavru köpeğiniz her zaman kaşınmıyorsa ve başka bir sorun var gibi görünmüyorsa haftada birkaç kez nazikçe taramayı deneyebilirsiniz. Bu, ölü derilerin atılmasına yardımcı olur ve yağları üreten bezleri harekete geçirir.
Parazitler. Yavru köpekler, annelerinden ve bulundukları ortamdan akar, bit veya pire gibi parazitler kapabilir. Bazı parazitler yoğun kaşıntıya ve kaşınmaya neden olduğu için deride pullanmaya yol açabilir. Cheyletiella adı verilen bazı parazitlere kepeğe benzer. Bunlara yakından baktığınızda hareket ettiklerini görürsünüz, bu nedenle adı "yürüyen kepek"tir! Aile üyelerinizden birinde köpeğinizle eş zamanlı olarak kaşıntılı deri sorunu görünürse Cheyletiella parazitinin yavru köpekten insana veya tam tersi şekilde bulaşmış olabileceğini unutmayın; bu durumda en iyisi veteriner hekiminizle ve doktorunuzla görüşmektir.
Yardım alma
Yavru köpeğiniz tartılmak, aşılarını olmak vb. nedenlerle veteriner hekime düzenli ziyaretler yapacaktır. Çok endişelenmiyorsanız yalnızca telefon edin ve sonraki ziyaretinizde deri kontrolü yapılmasını isteyin. Yavru köpeğiniz tahriş olmuş görünüyorsa, çok kaşınıyorsa veya tüyleri dökülüyorsa ya da kel bölgeler oluştuysa o zaman kesinlikle veteriner hekimi ziyaret etmelisiniz.
Ayrıca yavru köpeğinizi ilk sahiplendiğinizde neyle besleyeceğiniz konusunda veteriner hekiminizle görüşün. İdeal beslenme büyüme sırasında çok önemlidir ve farklı boylardaki yavru köpeklerin ihtiyaçları farklıdır. Büyümek zor iştir ve beslenme yetersiz kalırsa ilk etkilenen organlar deri ve tüyler olur. Baştan itibaren kaliteli, eksiksiz ve dengeli bir yavru mamasıyla beslemek, sizin ve yavru köpeğinizin çok iyi bir başlangıç yapmasını sağlar.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA