Köpeklerde Aşırı Kaşınma: Olası Nedenler

dk okuma süresi

Ağzında topla birlikte bahçede koşarken çekilen mutlu bir Golden Retriever köpek. Ebeveyni yakalamak için arkasından koşuyor

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğinizin sürekli kaşındığını ve kendisini kaşıdığını görmek stres yaratan bir durumdur. Kaşınmak hepimizin yaşadığı bir durum ve insanı çıldırtabileceğini biliyoruz. Aynı şekilde sürekli kaşınan bir köpeğinizin olması da özellikle geceleri yatak odanızı paylaşıyorsa sizi çıldırtabilir. Köpeğinizin kaşınmasının birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenlerini ve yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi inceleyelim.

  1. Parazitler

    Çoğu kişi köpeklerinde pire olmasının kendileri için ayıplanacak bir durum olduğunu hisseder ancak bu, köpeğinizin yaşamının kaçınılmaz bir parçasıdır. Pireler zamanın çoğunu köpeğinizin üzerinde geçirmez bu nedenle çok fazla olmadığı sürece onları fark etmeyebilirsiniz. Köpeğinizde gördüğünüz her pire için evinizde yüzlerce olduğunu düşünebilirsiniz! Pireler çoğunlukla boyun, baş ve kuyruğun dip kısmında bulunur. Köpeğinizin bu bölgeleri ısırdığını, çiğnediğini veya kaşıdığını fark ederseniz ilk önce pire olup olmadığını kontrol edin.

    Pire olup olmadığını anlamak için ilk önce pire pisliği olup olmadığını bakın. Köpeğinizin tüylerini beyaz bir bez üzerinde tarayın. Koyu noktalar görürseniz bezi nemlendirin. Bu kirse renk değişmez ancak pire pisliğiyse (yani kan dolu dışkıları) bez kırmızıya döner.

    Bazı köpeklerin pire salyasına alerjisi olduğundan pire ısırıklarına karşı oldukça hassastır; yani tek bir ısırıkla bile kaşınmaya başlayabilirler. Pireleri önleyen etkili ürünler hakkında veteriner hekiminizle konuşun. Evinizi de ilaçlatmanız gerekebilir.

    Akarlar gibi diğer parazitler oldukça yoğun kaşıntıya neden olabilir. Çoğu akar çıplak gözle görülmez, bu nedenle veteriner hekiminiz teşhis etmek için deriden sürüntü alabilir.

  2. Atopik dermatit

    Atopi olarak da bilinir ve köpeklerde kaşıntının yaygın bir nedenidir. Atopik dermatit polen, toz, toz akarları, çimen ve birçok diğer madde gibi çevresel tetikleyicilere karşı bir alerjidir. Atopisi olan birçok köpeğin, birçok farklı maddeye karşı alerjisi olur. Köpeğinizin polene ve bitkilere alerjisi varsa yaz aylarında daha fazla kaşındığını fark edebilirsiniz. Diğer alerjenlerse yıl boyunca kaşıntıya neden olabilir.

    Bazı köpek ırkları, atopiye diğer ırklardan daha yatkındır. Birkaç örnek vermek gerekirse buna Labrador, Golden Retriever, Batı Highland beyaz teriyer, Boxer, Bulldog, Jack Russell teriyer ve Poodle ırkları dahildir.

    Atopi teşhisi koymak zor olabilir ve veteriner hekiminiz önce başka olasılıkları elemesi gerekir. İlaç önerisinde bulunabilir veya belirli alerjenler için test yapıp köpeğinizin hassasiyetini azaltabilirler.

  3. Enfeksiyon

    Bakteriyel deri enfeksiyonları köpeğinizin kaşınmasına neden olabilir. Bu biraz "tavuk ve yumurta" örneğine benzer. Köpeğinizin çok fazla kaşınarak derisini tahriş eder ve bu da enfeksiyona neden olarak derinin daha çok tahriş olmasına yol açar. Ancak bazı durumlarda yalnızca enfeksiyondur ve doğru antibiyotiklerle temizlenerek kaşıntı önlenebilir.

  4. Gıda alerjisi

    Advers gıda reaksiyonları, deri hastalığının yanı sıra bağırsak sorunlarına da neden olabilir. Köpeklerdeki en yaygın gıda alerjileri biftek, tavuk, süt ürünleri ve buğday alerjisidir. Köpeğinizin kaşıntısının gıda alerjisinden olduğu düşünülüyorsa veteriner hekiminiz 8-12 hafta boyunca özel bir beslenme denemesi önerebilir.

Beslenme konusu

Derisiyle ilgili sorun olan tüm köpeklerde mamalar büyük bir fark yaratabilir. Bazı mamalar, derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak şekilde formüle edilir ve atopi gibi rahatsızlıkları olan, deri bariyerinin hasar gördüğü köpekler için bu büyük bir fark yaratabilir.

Köpeğinizin kaşıntısının tam tedavisi altında yatan nedene bağlıdır ancak veteriner hekiminize, köpeğinizin mamasını değiştirmenin yardımcı olup olmayacağını sorun. Değiştirmeye karar verirseniz mide sorunlarını önlemek için yeni mamaya geçişi beş ila yedi güne yaymayı unutmayın.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA