Kabız Olan Bir Köpeğe Nasıl Yardım Edilir?

dk okuma süresi

Alman Çoban köpeği, ebeveynlerinin yakınında, dışarıda oturuyor. Köpeğin gözleri kapalı ve dili dışarıda

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kabızlık, genellikle dışkı çok fazla kuruduğundan veya herhangi bir nedenle sertleştiğinden, vücuttan atılmasında yaşanan zorluktur. Bu durumu siz de yaşadıysanız en iyi haliyle hoş olmayan bir his olduğunu ve daha kötü durumlardaysa şişkin, hasta ve hatta perişan hissettirdiğini bilirsiniz. Aynısı köpeklerimiz için de geçerli. Köpeklerin ve insanların sindirim sistemi yolları çok benzerdir. İki tür de memeli olduğundan sindirim sistemi sorunlarıyla ilgili yaşadıklarımızın büyük bir kısmını köpeklerimiz de aynı şekilde yaşar. Bazen empati kurmak iyidir.

Bu makalede köpeklerde kabızlığın nedenlerini, bir köpeğin kabız olup olmadığını anlamayı ve en önemlisi de böyle bir durumda yardımcı olmak için neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

Köpeklerde kabızlığın nedenleri nedir?

Köpeklerde kabızlığın en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Susuzluk.

  • Çim, kemikler veya yabancı cisimler gibi sindirilemeyecek şeyler yeme.

  • Sırt ve kalçalarda eklem ağrısı; köpeklerin çömelmekten kaçınmasına neden olur.

  • Prostat büyümesi (erkek köpekler).

  • Perineal fıtık (erkek köpekler). Özellikle daha yaşlı, kısırlaştırılmamış köpekler olmak üzere bazı köpeklerde, rektumu destekleyen ve yerinde tutan kaslar zayıflar. Bu da rektumun yerinden oynamasına ve zayıflamış kaslardan sarkmasına yol açar. Yani dışkılar kolayca sıkışabilir ve dışarı çıkması zorlaşır. Perineal fıtıklar genellikle, anüsün bir veya iki tarafında, cilt altında sarkan bir kitle olarak görülebilir.

  •  

  • Bağırsak hastalığı, nörolojik sorunlar veya tümörler.

  • Egzersiz eksikliği.

  • Beslenmede lif eksikliği.

  • Korku ve endişe gibi davranışsal sorunlar.

Köpeklerde kabızlık belirtileri nelerdir?

Kalın bağırsak, bağırsakta rektumdan önceki son kısımdır. Temel işi, dışkıdaki suyun yeniden emilimidir; bu nedenle köpeğiniz kabız olduğunda dışkılar kalın bağırsakta daha uzun süre kalarak daha kuru ve sert hale gelir. Kısır bir döngü gibidir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, kabızlığın en bariz belirtisi bir köpeğin büyük tuvaletini yapmaya çalışması ancak başaramaması veya yalnızca küçük bir miktar çıkmasıdır. Kabız olan köpekler genellikle daireler çizer, gerinir, sık sık kalçasına bakar veya kalçasını zemine sürter. Bazen tüm bir zorlama nedeniyle kanama olduğunu veya köpeğinizin acıyla ağladığını görebilirsiniz. Tüm bu işaretlerin, iltihaplı kalın bağırsak durumu olan kolitin işareti olabileceğini unutmayın.

Kabızlık bir süre boyunca devam ederse köpeğinizin iştahı kapanabilir, kilo verebilir ve depresif görünebilir.

Köpeğinizin kabız olduğunu düşündüğünüzde ne yapabilirsiniz?

Köpeğinizin iyi olmadığını düşünürseniz veya kan ya da acı belirtisi görürseniz veteriner hekiminizi ziyaret edin. Aynısı, köpeğiniz birkaç gün boyunca büyük tuvaletini yapmadığında da geçerlidir.

Erken aşamalarda yapılacak en iyi şey, köpeğinizi bol bol su içmeye teşvik edip sakin yürüyüşlere çıkarmaktır. Fiziksel aktivite ve egzersiz mükemmel bağırsak uyarıcılardır ve köpeğinizin kabızlığı hafif şiddetteyse tekrar harekete geçirmek için yeterli olabilir. Yeniden kabızlık olursa yüksek lif içeren mama vermeyi deneyebilirsiniz ancak beslenmeyi değiştirmeden önce her zaman veteriner hekiminize danışın. Köpeğiniz zayıfsa veya çok aktifse yüksek lifli mamaya geçiş yapılacak doğru bir hareket olmayabilir.

Köpeğinizin kabızlığı su tüketimi ve egzersiz ile daha iyiye gitmiyorsa altta yatan bir sorun olmadığından emin olmak için en iyisi veteriner hekiminize görünmektir. Veteriner hekiminiz, fiziksel bir tıkanıklık olmadığından emin olmak için rektal muayene de dahil olmak üzere fiziksel muayene yapar. Bazı durumlarda kemikler gibi yabancı nesneleri veya büyüme olup olmadığını kontrol etmek için röntgen gerekir. Çoğu durumda lavman, ilaç veya beslenmede değişiklik sorunu çözecektir ancak nedene bağlı olarak, cerrahi müdahale veya uzun süreli ilaç da gerekli olabilir.

Kabızlığı önleme

Evcil hayvanlarımızla ilgili her konuda olduğu gibi, önleme her zaman tedaviden daha iyidir. Köpeğinizi yaşamı boyunca zayıf ve aktif tutmak, sindirim sistemi sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığından büyük bir etkendir. Kaliteli, eksiksiz ve dengeli bir mama da kabızlık dahil olmak üzere sindirim sistemi sorunlarını önlemede oldukça önemlidir. Köpeğinizin her zaman yeterince taze suya erişimi olduğundan emin olun. Yeterince içmediğini düşünürseniz kuru mamalarını suya batırabilirsiniz.

Herhangi bir şüphe veya endişe halinde veteriner hekiminizle konuşun. Yardımcı olmaktan her zaman mutluluk duyarız ve sonrasında üzülmektense tedbirli olmak iyidir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA