Köpeğinizi Evde Tartma

dk okuma süresi

Çimlerde bir açık hava egzersizi sırasında, sarı tenis topunu yakalarken çekilmiş, sağlıklı kilodaki Viszla.

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğinizin yaşamı boyunca kilosunu izlemek, erken dönemde edinebileceğiniz harika bir sağlık alışkanlığıdır. Bu makalede, köpeğinizi evde nasıl tartabileceğinizi ve bunun neden önemli olduğunu konuşacağız…

Köpeğinizi tartmak neden önemlidir?

Zayıf hayvanlar daha uzun süre yaşarlar ve kiloyla ilgili sağlık sorunları konusunda daha az risk taşırlar. Bu nedenle kilolarını takip etmek, size tüylü dostunuzla birlikte geçireceğiniz mümkün olan en uzun süreyi sağlar ve yaşam kalitesinin yüksek kalmasını sağlamanıza yardımcı olur.

Kilodaki iki yönlü değişiklikler de hastalıkların erken işaretleri olabilir; bu nedenle kilo alımını veya kaybını erken tespit etmek, sağlık sorunlarını mümkün olan en kısa sürede ele almanıza yardımcı olabilir. Köpeğinizi bir yavruyken sahiplendiyseniz sağlıklı bir hızda büyüyüp büyümediğini takip etmek için de kilosunu izlemek önemlidir.

Bir köpek için ideal kilo nedir?

Köpeklerin ideal kiloları, ırk veya yaş gibi farklı etkenlere bağlıdır. Veteriner hekiminiz, size köpeğiniz için sağlıklı kilo aralığını söyleyebilir ve Vücut Kondisyon Skoru (BCS) adı verilen testten de size bahsedebilir. Bu, aşırı kilo alımının (veya kaybının) işaretlerini hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilecek, köpeğinizin vücudunun görsel değerlendirmesidir.

Yavru köpeklerin doğal olarak büyürken kilo almaları beklenir ancak çok fazla kilo almamaları önemlidir. Zayıf yavru köpekler yetişkin olduklarında da zayıf olma eğilimi gösterirken aşırı kilolu yavru köpeklerin yetişkinliklerinde de aşırı kilo eğilimi olur. Veteriner hekiminiz, sağlıklı bir hızda büyüdüğünden emin olmak için yavru köpeğinizin kilosunu takip edebileceğiniz bir büyüme grafiği verebilir.

Köpeğinizi evde tartma

İdeal olarak, yavru köpeklerin iki haftada bir ve yetişkin köpeklerin de ayda bir tartılmaları gerekir. Köpeğinizi evde tartmanın iki temel yolu vardır:

  • Köpeğiniz yeterince küçükse onu doğrudan evdeki tartınızın üzerine koyun. Elinizde lezzetli bir ödül tutmanız bu sürece yardımcı olur. Otururken bacaklarının veya kalçasının, tartının dışına taşmadığından ve yere değmediğinden emin olun (muhtemelen kuyruğun dışarıda olması pek fark yaratmayacaktır). Küçük, genç ve çok hareketliyse onu bir köpek veya kedi kutusuna koyup kutuyla birlikte tartabilir ve sonrasında içinde o olmadan kutuyu tek başına tartabilirsiniz. İkisinin arasındaki fark, köpeğinizin ağırlığını verecektir. Yeniden tartmadan önce kutudaki herhangi bir yatağı veya örtüyü çıkarmadığınızdan emin olun.

  • Köpeğinizi kucağınıza alın ve birlikte tartılın. Tartıya tek başınıza çıkın ve ağırlığınızı not edin. Giyinik olmanız ya da olmamanız fark etmez ama giysilerinizin üzerinizde olması muhtemelen daha iyi! Daha sonra köpeğinizi kucağınıza alıp yeniden tartıya çıkın. İkinizin ağırlığından kendi ağırlığınızı çıkardığınızda köpeğinizin ağırlığını elde edersiniz. İşte bu kadar!

    Lütfen bunu yalnızca köpeğiniz, kendinize zarar vermeden kucağınıza alabileceğiniz kadar hafifse yapın! Ayrıca kucağa alınmanın birçok köpek için sıra dışı olduğunu ve oldukça stresli olabileceğini unutmayın. Lütfen bunu, köpeğiniz kucağa alınmayı sakin ve rahat bir şekilde karşılıyorsa yapın. Panik olursa veya mücadele ederse biriniz veya ikiniz de yaralanabilirsiniz.

Köpeğinizi veteriner hekim kliniğinde tartma

Köpeğiniz evde güvenli bir şekilde tartmanız için çok hareketli, ağır veya stresliyse onu, veteriner hekiminizin kliniğinde de sık sık tartabileceğinizi unutmayın. Çoğu veteriner hekim, istediğiniz zaman uğrayıp köpeğinizi tartmanızdan memnun olacaktır ve çoğunlukla ücretsizdir. Veteriner hekime yapılan bu düzenli küçük ziyaretler, hem köpeğinizi büyük, zemin tartılarında tartmanızın en kolay yoludur hem de klinik ve köpeğiniz arasında gerçekten olumlu bir ilişkilendirme oluşmasını sağlar. Köpeğinizin olumsuz bir şey olmayan, herkese selam verdiği ve hatta sizden ya da hemşireden ödül aldığı birçok veteriner hekim ziyaretinin sonrasında hasta olduğunda veya aşı zamanı geldiğinde de veteriner hekime gitmekten mutluluk duyacaktır.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA