Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Periodontal hastalık olarak da bilinen köpeklerde diş eti hastalığı, önemli ve son derece yaygın bir sağlık sorunudur. Üç yaşına geldiklerinde, çoğu köpek diş eti hastalığından etkilenecektir. Başlangıçta genellikle herhangi bir belirti görülmese de, periodontal hastalık ilerledikçe köpeğinizin dişlerini, diş etlerini ve bazı ciddi vakalarda çenesini tahrip edebilir.
Periodontal hastalık köpeklerde yaygın olsa da tedavi edilebilir ve genellikle tamamen önlenebilir.
Köpeklerde diş eti hastalığı veya periodontal hastalık nedir?
Bu hastalık türü, ağızda dişleri çevreleyen ve destekleyen periodontal dokular olarak bilinen dokuları etkiler. Köpekler için periodontal hastalığın suçlusu bakterilerdir.
Bir köpek yemek yedikten sonra, bakteriler ağızlarında kalan yiyecek parçacıklarını yemeye başlar ve plak adı verilen yapışkan, grimsi beyaz bir tabaka oluşturur. Plaktaki bakteriler köpeğinizin bağışıklık sistemi tarafından derhal yabancı istilacılar olarak algılanır ve bu gerçekleştiğinde, vücut istilayı ortadan kaldırmak için beyaz kan hücreleri gönderir. Bununla birlikte, plak rahatsız edilmeden bırakılırsa kireçlenir ve diş taşı olarak da bilinen tartara dönüşür. Plak ve tartar oluşumunda rol oynayan bakteriler toksin salgılar ve bu da toksinlere yol açabilir:
- İltihaplı veya kırmızı diş etleri (gingivitis)
- Daha hassas diş kökünün açığa çıkmasına neden olan diş eti kaybı veya diş eti çekilmesi
- Dişlerin etrafında kemik kaybı
- Diş kaybı
Periodontal hastalığın ciddi komplikasyonları var mıdır?
Evet, periodontal hastalık köpekler için çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Şiddetli periodontal hastalığın bir komplikasyonu da çene kırılmasıdır. Zamanla, bakterilerin neden olduğu iltihap çene kemiğini yiyerek zayıflatabilir ve patolojik kırıklara (yaralanmadan ziyade hastalıktan kaynaklanan kırık anlamına gelir) yol açabilir. Bu durum özellikle küçük ve minik köpek ırklarında yaygındır.
Diğer bir komplikasyon ise doku erozyonunun neden olduğu ağız ve burun boşluğu arasında düzensiz bir açıklık olan oronazal fistül oluşumudur. Ayrıca iltihaplanmanın bir sonucu olan bu periodontal hastalık komplikasyonu kronik burun akıntısı ve enfeksiyonlara yol açabilir.
Daha yaygın olarak, ağızdaki bakteriler köpeğinizin kan dolaşımına girebilir ve böbreklerine, kalbine ve karaciğerine gidebilir. Bu durum, böbrek hastalığı gibi başka sağlık sorunlarına neden olabilir.
Köpeklerde periodontal hastalık belirtileri nelerdir?
Köpeklerde diş eti hastalığının bazı erken belirtileri arasında ağız kokusu, dişlerde tartar (mineralize plak) ve diş eti çizgisi boyunca kırmızı bir iltihaplanma çizgisi sayılabilir. Ne yazık ki, köpeklerde periodontal hastalığın ilk belirtileri evcil hayvan ebeveynleri tarafından nadiren gözlemlenir. Belirtiler fark edildiğinde, diş eti hastalığı tipik olarak ilerlemiş ve evcil hayvan için acı verici hale gelmiştir.
Hastalık ilerledikçe köpeğiniz aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi etki yaşayabilir:
- Kanayan veya kırmızı diş etleri
- Kanlı tükürük
- Gevşek dişler
- Ağızda veya göz altında yumrular
- Diş eti çekilmesi
- Burun akıntısı veya hapşırma
Ek olarak, köpeğiniz yiyecekleri almakta zorluk çekebilir, yiyecekleri ağzından düşürebilir veya tek taraflı çiğnemeye başlayabilir. Ayrıca utangaç olabilirler ve başlarına dokunulmasını istemediklerini belirtebilirler.
Periodontal hastalık nasıl teşhis edilir?
Bir veteriner hekim, ağız muayenesi yoluyla kırmızı diş etleri, plak ve tartar birikimi ve diş kaybı veya hareketliliği gibi periodontal hastalığın birçok belirtisini görebilecektir. Bununla birlikte, veterineriniz periodontal hastalıktan şüphelenirse, köpeğinize genel anestezi altında bir röntgen çekilmesini ve profesyonel temizlik yapılmasını önerecektir. Röntgenler, veteriner hekiminizin diş köklerindeki herhangi bir hasarın boyutunu görmesini ve ağız sağlığını tam olarak değerlendirmesini sağlar. Bu şekilde, temizlik yapıldığında, veteriner hekiminiz onarılamayacak kadar hasar görmüş dişleri çıkardığından emin olabilir.
Erken tedavi evcil hayvanınızın dişlerini koruyabileceğinden ve köpeğinizin gereksiz yere acı çekmesini önleyebileceğinden, bir veteriner hekimin köpeğinizi yılda en az bir veya iki kez düzenli olarak periodontal hastalık açısından muayene etmesi iyi bir fikirdir. Veterineriniz diş bakımı öneriyorsa köpeğiniz normal davranıyor olsa bile tavsiyelerine uyun.
Köpeklerde periodontal hastalık önlenebilir mi?
Veteriner hekim tarafından önerilen birkaç stratejiyi izleyerek köpeğinizi diş eti hastalığına karşı koruyabilirsiniz.
Öncelikle, köpekler de tıpkı insanlar gibi dişlerinin her gün fırçalanmasından fayda sağlayabilir. Fırçalama plak ve bakteri birikimini azaltmaya yardımcı olur. Çoğu köpeği dişlerinin fırçalanmasını benimsemeleri için eğitmek kolaydır. Nazik bir süreç olduğu sürece bazı evcil hayvanlar bunu sevmeye bile başlar. Fırçalamaya mümkün olduğunca erken, köpeğiniz yavruyken başlamak, onu ve sizi normal günlük rutinin bir parçası olarak buna alıştırmanın en kolay yoludur.
Köpeğinize oynaması için diş dostu çiğneme oyuncakları sunun. İnce, bükülebilir çiğneme şeritleri ve yumuşak kauçuk çiğnemeler iyi seçeneklerdir. Boynuz, toynak veya ağartılmış kemik gibi sert çiğneme oyuncaklarından kaçının çünkü bunlar dişleri kolayca kırabilir. Şüpheye düştüğünüzde, veteriner hekiminize bir oyuncağın veya çiğnemenin güvenli bir seçim olup olmadığını sorun.
Plak ve tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş bazı kuru köpek mamaları vardır. Bu mama taneleri, köpeğinizin bunları bütün olarak yutmak yerine çiğnemesini sağlamak için normalden daha büyüktür. Ayrıca dişleri sıyırarak temizleyen özel olarak ayaarlanmış liflere sahiptirler. Köpeğinizin halihazırda ağrılı bir ağız veya diş eti hastalığına sahip olmadığından emin olmak isteyeceğinizden, bu mamalara yalnızca veteriner hekiminizin onayıyla geçin.
Periodontal hastalık nasıl tedavi edilir?
Köpeklerdeki periodontal hastalık, diş eti hastalığının insanlarda tedavi edildiği aynı şekilde tedavi edilir. Dişler tamamen temizlenir ve tüm plak ve tartar çıkarılır.
Diş eti çizgisinin üstünü ve altını temizlemenin en güvenli ve etkili yolu köpeğinizin anestezi altında olmasıdır. Bu aynı zamanda veteriner hekimin ağzı tamamen muayene etmesine, gevşek, kırık veya enfekte dişleri çıkarmasına ve diş röntgeni çekmesine olanak tanır. Köpeğinizin diş etlerinde bir enfeksiyon tespit ederlerse antibiyotik ve ağrı kesici ilaç reçete edebilirler.
Beslenme köpeklerde diş eti hastalığı olasılığını nasıl etkiler?
İyi bir ağız ve diş eti sağlığı, sağlıklı bir vücut ve bağışıklık sistemi ile başlar. Bu nedenle, köpek dostunuzu tam ve dengeli olan yüksek kaliteli bir köpek mamasıyla beslemek, periodontal hastalığın yaygın suçlularını caydırmaya yardımcı olabilir. Bahsettiğimiz gibi, bazı gıdalar dişlerin temizlenmesine yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiştir.
Diş hastalıkları köpeklerde yaygın olsa da, evcil hayvanınız için bir sorun olmak zorunda değildir. Proaktif davranarak ve köpeğinizin ağız sağlığını yönetmenize yardımcı olabilecek bir veteriner hekimle çalışarak, köpek dostunuzun altın yıllarında da ışıltılı gülümsemesini korumasını sağlayabilirsiniz.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.
Yazarın Biyografisi

Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten, 2002 yılında UC Davis Veterinerlik Fakültesinden mezun olmuştur. Amerika Veteriner Hekim Gazeteciler Topluluğu üyesi olan Dr. Wooten, mesai saatlerini Greeley, Colorado'daki küçük bir veteriner kliniğinde ve mesleğiyle ilgili kamu konuşmalarına, liderlik yapmaya ve müşterilerle iletişim kurup yazışmaya ayırıyor. Ailesiyle kamp yapmak, kayak, dalış ve triatlona katılmak boş zamanlarında yapmayı sevdiği aktivitelerdendir.