Yavru Köpeklerde İshal: Belirtiler, Nedenler ve Tedaviler

dk okuma süresi

Ebeveyninin kucağında oturmuş, dilini dışarı çıkarmış ve görünmeyen bir şeye odaklanmış mutlu bir ifadeye sahip sarı labrador yavru köpek

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yavru köpeğe sahip olmak, dahil olan herkes için mükemmel bir zamandır. Hayatınıza neşe ve hareket katarlar ve etrafta olması mutluluk verir. Diğer yandan, çok küçük ve bağımlı oldukları için hasta olmaları oldukça endişe veren bir durum olabilir. İshal, birçok ebeveynin karşılaştığı endişelerden biridir ve hem siz hem de yavru köpeğiniz için hoş olmayan bir durumdur. Çoğu hayvan ve tabii ki insan, yaşamlarının bir noktasında ishal olur ve her zaman muayene gerektiren bir durum değildir. Ancak küçük ve genç hayvanlarda, yaşları ve boyutları nedeniyle daha ciddi bir durum olabilir.

İshal belirtileri, tezek gibi yumuşak yapılı dışkıdan su gibi akan sıvı veya kanlı dışkı olabilir veya bazı durumlarda tutulamayacak kadar ani olabilir. Parlak, kırmızı renkli kan görebilirsiniz veya dışkı çok koyu renkli ya da siyah görünüyorsa sindirim sisteminin üst kısımlarında kanama işareti olabilir. Bazı durumlarda bu, görmek çok şaşırtıcı olmasa bile, taze kan görmekten daha ciddi olabilir. Yavru köpeğiniz tuvaletini yaparken zorlanabilir, mukus görebilirsiniz veya köpeğiniz siz bakmıyorken tuvaletini bahçeye yaptığından gerçek dışkıyı görmeseniz bile poposunda karışık ve kirli tüyler görebilirsiniz.

Peki yavru köpeğinizin ishal olmasına neden olan nedir ve ne zaman endişelenmelisiniz?

Yavru köpeklerde ishalin nedenleri.

  1. Stres. Özellikle yakın zamanda taşınan yavru köpeklerde bu, ishalin oldukça yaygın bir nedenidir. Annesinden ayrılmak ve farklı insanların, kokuların ve seslerin olduğu bir eve götürülmek her canlı için göz korkutucu bir durumdur. Yavru köpeğinizin size ve ailenize alışması için onu birkaç kez ziyaret etmeyi deneyin ve yavru köpeğinizin evinize getirebileceği tanıdık bir şey olması için üreticiye bir battaniye veya pelüş oyuncak bırakın.

  2. Mama değişikliği. Her yaştan köpekte ani mama değişimi, ishal gibi bağırsak rahatsızlığına yol açabilir ancak yavru köpeklerde stresli dönemlerde olma eğilimi görülür ve gastrointestinal yolları hâlâ gelişmekte olduğu için daha belirgin yaşanır. Farklı bir mamaya geçmek istediğinize bunu beş ila yedi gün içinde aşamalı olarak yapabilmek için üreticiden en az bir hafta boyunca yetecek mama aldığınızdan emin olun.

    Büyüme döneminde beslenme; yavru köpeğinizin sağlıklı bir hızda büyüdüğünden, doğru vitamin ve mineral dengesini ve beyin ve duyuların gelişimi için tüm gerekli besinleri aldığından emin olmak için son derece önemlidir. Farklı boyutlardaki köpeklerin ihtiyaçları farklı olur; bu nedenle, yavru köpeğinizin yaşına ve ırkına uygun olan en iyi besinler için veteriner hekiminizle konuşun. Yavru köpekleri asla çiğ besinlerle beslemeyin.

  3. Parazitler. Solucanlar, yavru köpeklerde büyük bir sorun olabilir. Bunları rahimdeyken, emdikleri süt yoluyla veya yavrulama ortamında anneden kapabilirler. Bir yavru köpek sahiplenmeden önce üreticiye her zaman annenin ve yavru köpekler solucan öyküsünü sorun. Tedavi edilmediyse veya üreticinin bilgisi yoksa başka bir yerden sahiplenmeniz muhtemelen daha iyi olacaktır. Yavru köpeğinizi sahiplenir sahiplenmez veteriner hekiminize ileriye dönük parazit tedavisini sorun çünkü uyku halinde olan ve yumurtadan çıkmayı bekleyen parazitleri yakalamak için düzenli tedaviye ihtiyaçları vardır.

     

  4. Bulaşıcı hastalık. Yavru köpekler annelerinden antikorlar alır, bu sayede kendileri aşı oluncaya kadar bu anneden gelen bağışıklıkla korunabilirler. Yine, annenin aşı öyküsünü bilmek de çok önemlidir. Parvovirüs gibi bulaşıcı hastalıklar yıkıcıdır ve hâlâ her yıl birçok yavru ve genç köpeği öldürmektedir. Bunlar oldukça ciddi, sıklıkla kanlı ve kötü kokulu ishale neden olur ve bir yavru köpeği çok kısa sürede güçten düşürebilir. Lütfen her zaman veteriner hekiminize sorular sorun ve yavru köpeğinizin aşılarını zamanında yaptırmayı ihmal etmeyin.

  5. Yabancı maddeler. Köpekler, özellikle yavruluklarının ileri dönemlerinde çok çeşitli tuhaf ve inanılmaz şeyleri yemeleriyle ünlülerdir. Yıllar boyunca veteriner hekimler, çoraplardan ekmek bıçaklarına kadar, köpeklerin bağırsaklarından aklınıza gelebilecek neredeyse her şeyi çıkarmıştır. Nerede ve ne kadar süre takılı kaldıklarına bağlı olarak, yabancı maddeler regürjitasyon, kusma, büyük tuvaletini yapmama ve ishal gibi durumlara neden olabilir.

Yavru köpeğiniz ishal olursa ne yapmalısınız?

Aşağıdaki durumlarda, en kısa zamanda veteriner hekiminizi görmelisiniz:

  • Yavru köpeğinizde ishalin yanı sıra kusma da varsa

  • Yavru köpeğiniz kontrol edilemeyen sulu veya kanlı ishal yaşıyorsa

  • Yavru köpeğinizin iştahı kesildiyse veya bitkin ve depresif görünüyorsa

  • Yavru köpeğiniz iyi görünüyorsa ancak ishal iki günden uzun süredir devam ediyorsa

Yavru köpeğiniz iyi görünüyorsa, yiyip içiyorsa ve oynuyorsa o zaman durumun geçip geçmeyeceğini görmek için muhtemelen bir veya iki gün daha bekleyebilirsiniz. Yavru köpeği evinize yeni getirdiyseniz stresli olabilir. Mamasını çok hızlı şekilde değiştirdiyseniz, yavru köpeği önceki beslenmesine geri döndürdüyseniz durumun sakinleşmesini bekleyin ve sonrasında aşamalı geçiş yapın.

Köpeğinizi ishal tedavisi ishalin nedenine bağlıdır ve sindirimi destekleyen mamadan vücutta ciddi kayıplar olması durumunda birkaç gün hastanede yatırılmasına kadar değişiklik gösterebilir. Küçük veya genç hayvanlarda, geç kalmaktansa erken yardım almak her zaman en iyi seçenektir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA