Köpeğiniz Çok mu Fazla Geriniyor? Nedenleri ve Ne Zaman Endişelenmeniz Gerektiği

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Çoğu zaman gerinme tamamen normaldir ve köpekler için yapması çok yararlı bir aktivitedir. Her gün ve sıklıkla çoğu zaman geriniyor olmalarının birçok nedeni vardır. Bununla birlikte, bazı durumlarda gerinme birtakım sorunların işareti ve nadir durumlarda da yaşamı tehdit edebilecek bir hastalığın işareti olabilir. Yani gördüğünüz gibi ne zaman iyi olduğunu, ne zaman dikkat edilmesi gerektiğini ve ne zaman acil bir durum olduğunu bilmek önemlidir.

Köpekler neden gerinir?

İnsanlar da dahil olmak üzere, neredeyse tüm hayvanlar, bazen kaslarını esnetme ihtiyacı hisseder. Bunu yapmak harika hissettirir ve neredeyse her zaman büyük bir esnemeyle yapmak refleks haline gelmiştir. Köpekler de aynısını yapar. Köpeklerin gerinmesinin en büyük nedenleri şunlardır:

  • Uzandıktan sonra. Çoğu köpek, uykudan uyandığında veya bir süre uzandıktan sonra güzel, büyük bir gerinme hareketi yapar. Bu, kaslarını gevşetmenin ve tekrar hareket etmeye başlamanın normal bir yoludur. Bunu yatmadan önce de yapabilirler.

  • Oyun hareketi. Bu, köpeklerin yaptığı, büyük bir gerinme hareketi gibi görünen imza bir harekettir. Köpeklerin birbirlerine oynamak istediklerini belirtme şeklidir. Oyun hareketinde popo kısmı yukarı kalkarken ön bacaklarını ileri doğru esneterek, göğüs kısımlarını yere yakın hale getirirler. Diğer köpek de benzer şekilde yanıt verirse o zaman oyun başlasın!

     

  • Can sıkıntısı. Köpekler sıkıldığında veya yeterince uyarılmadığında gerinme, bir tür psikolojik yer değiştirme hareketi olabilir. Bu tür bir gerinmeye, sabırsızlıkla sizi dürtme veya kafasını kucağınıza koyma gibi dikkat çekmeye çalışan bir davranış eşlik eder. Birlikte bir aktivite yapma zamanı gelmiştir. Yürüyüşe çıkaramıyorsanız bile evde ya da bahçede oyun oynamaya veya küçük bir eğitim yapmaya çalışın. Her türlü zihinsel veya fiziksel uyarılma işe yarar.

  • Gergin bir kas veya eklem ağrısı. Bizde olduğu gibi, köpeğinizin de bir kası gerginse veya gergin hissediyorsa gevşetmek ve acıyı hafifletmek için etkilenen alanı germeye çalışır. Belirli bir alanı veya uzvu normalden daha fazla gerdiğini fark ederseniz ya da köpeğiniz hareket ederken biraz topallıyor gibi görünüyorsa ekleme iltihabı veya ağrısı olabilir ve veteriner hekimi ziyaret etmeniz gerekir.

     

  • Karın ağrısı. Gerinme bu noktada son derece önemlidir. Karnı ağrıyan köpekler, kalçanın yukarı kalktığı ve göğüs kısmının zemine paralel uzatıldığı oyun hareketine çok benzeyen bir şekilde gerinirler. Aradaki en büyük fark, çevrede başka köpek olmamasıdır ve sıklıkla bu pozisyonda normalde olduğundan çok daha uzun süre kalırlar. Ayrıca acıyla ağlayabilirler veya darbe almaktan ya da dokunulmaktan kaçınmak için uzak durabilirler. Gerinme veya sırtı kabartarak kıvrılma da karın ağrısının bir işareti olabilir.

Karın ağrısı, akut pankreatit belirtisi olabileceği için dikkat edilmesi gereken, son derece önemli bir gerinme nedenidir. Bu, pankreasın ölümcül olabilecek şekilde iltihaplanmasıdır ve son derece ağrılı olabilir. Köpeklerde pankreatitin nedeni sıklıkla yağlı bir öğün veya çöpteki atıkların yenmesidir ancak her zaman belirli bir olayın ardından görülmez. İspanyol Cocker ve Schnauzer gibi bazı köpek ırklar, pankreatite diğerlerinden daha yatkındır.

Bu gerçekten veteriner hekime gidilmesi gereken acil bir durumdur. Köpeğinizin aşırı gerinmesinin nedeni olarak karın ağrısından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede veteriner hekimle görüşün. Söz konusu pankreatit olduğunda her dakika önemlidir.

Neyin normal olduğunu bilin

Köpeğiniz için neyin normal olduğunu bilmenin önemini ne kadar vurgulasak az kalır. Günlük davranışlarını, rutinlerini ve kişilik özelliklerini ne kadar çok gözlemlerseniz olağan dışı bir durumu o kadar erken fark edersiniz ve hızlıca harekete geçebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir endişeniz olursa veteriner hekiminizle görüşmekten asla çekinmeyin. Her zaman sonradan üzülmektense tedbirli olmayı tercih ederiz ve ne de olsa biz bunun için varız!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA