Köpeğinizin Kulaklarının Kaşınmasının Nedenleri

dk okuma süresi

Atılan bir topu yakalamadan hemen önce çekilen bir Golden Retriever. Köpeğin dikkati tamamen topun üzerinde

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kaşınan ve ağrılı kulaklarınızın olması, çoğumuzun empati kurabileceği, oldukça rahatsız edici hislerdir. Kulak sorunları köpeklerde yaygın olarak görülür ve sürekli kaşıma ve kafa sallama hareketleri hem sizi hem de köpeğinizi biraz çıldırtabilir. Bu makalede, köpeğinizin kulağının neden kaşınıyor olabileceğini ve ikinizin de biraz dinlenebilmesi için ne yapabileceğinizi ele alacağız.

Köpeklerde kulak tahrişinin yaygın nedenleri

  1. Parazitler.  Tüm köpekler, yaşamlarının farklı zamanlarda parazit kaparlar. Bu, köpek olmanın ve eğlenceli yürüyüşlere çıkmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Pireler en yaygın görülen parazitlerdir ve yerleşmek için kafa, boyun ve kulakların arkasındaki alanları tercih ederler. Köpeğiniz kafasını sallıyorsa veya kaşıyorsa ilk kontrol etmeniz gereken şey pirelerdir.

    Köpeklerde kulak akarları veya Sarcoptes adı verilen başka bir akar türü de olabilir. Bunların ikisi de kulakta ve Sarcoptes durumunda, ayrıca kulak kapakçığında yoğun tahrişe neden olabilir.

    Özellikle ılıman iklimlerde ve çayırlar ya da ormanlık alanlar gibi belirli çevrelerde keneler büyük bir sorun olabilir. Keneler fırsatçıdır ve büyümeden önce bir köpeğe yerleşmek için fırçanın üstünde beklerler. Yani çoğunlukla köpeğin başına ve kulaklarına yerleşirler.

  2. Yabancı nesneler.  Ot tohumları gibi yabancı nesnelerin kulakta sıkışıp kalması yaygın görülen bir durumdur. Spaniel gibi tüylü ve uzun kulaklı köpekler, bu ihtimalin en yüksek olduğu ırklar olsa da her köpekte görülebilir. Özellikle bir yürüyüşten sonra köpeğiniz bir anda kafasını sallamaya veya kulaklarını kaşımaya başlarsa sorun bu olabilir.

     

  3. Atopik dermatit (atopi). Atopi; polen, bitkiler ve toz akarlar gibi çevresel etkenlere karşı bir alerjidir. Kulaklar da dahil olmak üzere, vücudun birçok kısmında kaşıntıya neden olur. Labrador, Golden retriever, Boxer ve Westie'ler gibi bazı ırklar, atopiye diğer ırklardan daha yatkındır.

  4. Enfeksiyon. Hem bakteri hem de maya enfeksiyonları kulaklarda ağrılı enflamasyona ve kaşıntıya neden olur. Köpeğinizde kulak enfeksiyonu varsa bir veya iki kulaktan da hoş olmayan bir koku veya akıntı geldiğini fark edebilirsiniz.

     

  5. Gıda alerjisi. Atopide olduğu gibi, köpeklerde gıda alerjileri de kaşıntılı kulaklar gibi deride belirtilere ve ishal gibi gastrointestinal rahatsızlıklara yol açabilir.

  6. Chiari malformasyonu/siringomiyeli (CM/SM). Bu durum genelde köpeklerde nadiren görülse de özellikle Cavalier King Charles Spaniel gibi bazı ırklarda giderek yaygın hale gelmektedir. Kafatası ile beynin büyüklüğü arasındaki uyumsuzluktur ve şiddetli baş ağrılarına ve başka belirtilere neden olabilir. Bu köpeklerden bazılarının, kulaklarını ve boynunu saplantılı bir şekilde kaşıdığı görülür ancak deride tahriş görülmez, tamamen nörolojiktir. Cavalier ırk bir köpeğiniz varsa ve veteriner hekiminiz kulak veya cilt tahrişinin nedenini bulamıyorsa CM/SM olup olmadığı göz önünde bulundurmak yararlı olabilir.

Köpeğinize yardım etmek için ne yapabilirsiniz?

Kulak sorunlarını meydana gelmeden önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Köpeğinizin çok tüylü kulakları varsa özellikle ot tohumlarının bir sorun haline geldiği yaz aylarında tüylerini kısaltabilirsiniz. Tohumların tüylerin içinde saklanmadığından emin olmak için her yürüyüşten sonra köpeğinizin kulaklarını ve patilerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Kulak kanalına giren bir tohum görürseniz doğru aletlerle çıkarması için veteriner hekiminize başvurun.

  • Köpeğiniz hevesli bir yüzücüyse nem nedeniyle daha fazla kulak sorunu yaşayabilir. Her yüzmeden sonra kulaklarını pamuk yün karışımıyla nazikçe kurulamak bu konuda yardımcı olacaktır.

  • Önleyici parazit kontrolünüzün geç kalmadığından emin olun.

Köpeğinizde kulak tahrişi işaretleri görmeye başlarsanız yapılacak en iyi şey veteriner hekiminizi ziyaret etmektir. Altta yatan nedene bağlı olarak tedaviler çok büyük farklılık gösterebilir. Yabancı nesneler ve enfeksiyonlar hızlı bir şekilde oldukça ciddi duruma gelebileceği ve köpeğinizin duyma işlevini etkileyebileceği için hemen yardım alın. Pişman olmaktansa garantici olmak iyidir ve bu sorunlar söz konusu olduğunda, tedaviye ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA