Köpek Tüyünde Ot Tohumlarının Tehlikeleri

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Köpeğinizin, baharın getirdiği coşkuyla birlikte dışarıda ve çayırlarda koşmasını izlemek her zaman güzel bir duygudur ancak tehlike pusuda bekler. Ot tohumları ok şeklindedir ve üstünde birçok küçük, sivri yaprakları bulunur. Bu şekil, tohumların yalnızca bir yöne doğru gitmesini sağlamak için son derece etkilidir. Bir çim tohumunu elinize alıp parmaklarınızı hareket ettirdiğinizde tohumu "ters" yöne hareket ettirmenin neredeyse imkansız olacağını görürsünüz. Bu durum toprağa ekilen veya olgunlaşmamış ot tohumları için de geçerlidir ancak köpeklerimiz için bir kabus olabilir.

Köpekler otların arasında koştuğunda tohumlar kolayca tüylerinin arasına karışabilir ve sivri uçlu yapıları nedeniyle oldukları yerlerde ilerlemeye devam ederler. Ot tohumlarının sorunlara yol açtığı en yaygın alanlardan ikisi kulaklar ve ayaklardır. Spaniel gibi sarkık ve tüylü kulakları olan ve bacaklarında ve ayaklarında orta veya uzun tüyleri olan köpekler, bu durum için birinci adaylardır.

Köpeğinizin kulak kanalına bir ot tohumu girdiğinde hızlı bir şekilde ilerlemeye başlar. Bu son derece rahatsız edicidir ve köpeğiniz çoğunlukla başını sallama ve kulaklarını kaşıma gibi oldukça bariz belirtiler gösterir. Bu belirtileri yürüyüşten kısa bir süre sonra görürseniz her zaman kulaklarını kontrol edin ve mümkün olan en kısa sürede veteriner hekimi ziyaret edin. Ot tohumları kulakta kalırsa hareket ederek nihayetinde kulak zarına kadar ulaşır ve çok fazla hasar neden olabilir.

Ot tohumları tek yönde ilerlediği için deriyi parçalayarak vücutta daha iç bölgelere de girebilir. Parmakların arasında sıkışmaları da oldukça yaygın bir senaryodur. Tohumlar deriyi deler ve içeriye doğru hareket etmeye başlar. Bunun, köpeğiniz için ne kadar rahatsız edici olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Tohumun takıldığı alanı çok uzun süre yaladığını fark edersiniz. Patisi şişebilir, enflamasyon olabilir ve sıklıkla iltihaplanabilir ve köpeğiniz topallamaya başlayabilir.

Çoğu durumda köpeğinizi veteriner hekime götürdüğünüzde tohum tamamen cilt altına girmiş ve çok fazla ilerlemiş olur. 

Köpeğin tüyünden ot tohumlarını çıkarma

Kulak kanalına yerleşen tohumlar çoğunlukla köpeğinizi uyutmaya gerek kalmadan, veteriner hekim tarafından çıkarılabilir. Kulakları muayene etmek için kullanılan kısa, büyüteçli fener olan otoskop ve tohumu tutup çıkarmak için uzun penseler kullanırız. Tohum çıktığında köpeğiniz çok daha rahat hisseder. Bir süredir kulakta duruyorsa veya ağrıya ya da enflamasyona neden olduysa köpeğe sakinleştirici verilmesi veya anestezi gerekli olabilir.

Patilere veya vücudun diğer alanlarına girdiğinde, iyi bir ağrı kesicinin yanı sıra sakinleştirici ve genel anestezi gereklidir. Çok ilerlediklerinde ot tohumlarını bulmak oldukça zor olabilir. Ayrıca hareketleri sırasında parçalara ayrılabilecekleri için tüm parçaların çıkarıldığından emin olmak çok zor olabilir. Tüm veteriner hekimler, şişmiş bir ayaktaki veya kulaktaki ot tohumunun derinlerden, tek parça halinde çıkarılmasının kendileri için en tatmin edici şey olduğunu söyleyecektir.

Ot tohumlarının tehlikelerini asla hafife almayın

Bu zararsız görünen, küçük maddelerin köpekler öldürebildiğini öğrenince muhtemelen şok geçireceksiniz. Solunum yoluyla yutulduklarında akciğerlere ilerleyip ölümcül enfeksiyonlara yol açabilirler. Vücuda girdikten sonra yeterli zamanları olduğunda neredeyse her yere gidebilirler.

Tüylü bir dostunuz varsa ilkbahar ve yaz aylarında tüylerini kısa tutmayı düşünebilirsiniz. Yürüyüşlerden döndüğünüzde gizlenmiş olabilecek ot tohumlarını bulmak için kulaklarının arkası da dahil olmak üzere köpeğinizin tüm vücudunu kontrol edin. Bu basit alışkanlık köpeğinizi büyük bir rahatsızlıktan kurtarabilir ve size zaman ve para tasarrufu sağlayıp üzüntüden kurtarabilir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA