Labradorlar Neden Her Zaman Aç? Doyma Hissinin Arkasındaki Bilim

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Labradorların her zaman aç olduğu ve söz konusu yiyecek olduğunda dipsiz bir kuyu gibi oldukları uzun süredir söylenir. Border Collie gibi diğer ırklar daha çok görev ve insan odaklıyken Labrador gibi bazı ırklar yiyecekle motive olurlar. Peki Labradorlar neden zamanlarını yiyecek aramakla geçiriyorlar ve neden bu yüzden obez olmaya daha eğilimliler?

Labrador köpeğinizin sürekli kurt gibi aç görünmesinin birkaç nedeni olabilir; bunların neler olabileceğine bir bakalım.

Labradorlar genetik olarak açlar mı?

2016'de Cell Metabolism adlı dergide yayınlanan bir çalışmada, Labrador ve yakın akrabası Düz Tüylü Retrieverlerin, diğer köpeklerde olmayan belirli bir gen mutasyonuna sahip olduğu bulundu. Bu gen mutasyonu bu canlıların yiyeceğe karşı motivasyonunu etkiliyor, yağ depolama olasılıklarını artırıyor ve onları obeziteye daha yatkın hale getiriyor. Çalışmada, bu mutasyonun evcil hayvan olan köpekler yerine yardımcı köpekler olarak seçilenlerde daha yaygın olduğu da bulundu.

Etkilenen gen olan POMC geni, insanlarda obeziteyle ilgili ve doyum hissiyle de ilişkili. Doyum hissi, tok hissetmek demek. Labradorlardaki mutasyon, onların ne zaman doyduklarını anlamadıkları ve bu yüzden hiçbir zaman tok hissetmeyip yemek aramaya devam ettikleri anlamına geliyor.

Açlığın elemeniz gereken diğer nedenleri

Köpeğiniz sürekli aç gibi görünüyorsa bunun nedeni genleri olmayabilir. Köpeğinizin size yalvaran gözlerle bakması pes etmeniz için kışkırtıcı olabilir ancak bu bir kısır ve oldukça sağlıksız bir döngü olur. Yavruyken aşırı kilolu olan köpekler, yetişkin olduklarında da aşırı kilolu olmaya devam eder ve yaşamı boyunca obeziteye eğilimli olur. Bunu aklınızda bulundurarak; bir Labradorunuz varsa mama ve yemek zamanı davranışı konusunda en başından itibaren disiplini sağlamanız iyi bir fikirdir.

Veteriner hekiminizle vücut kondisyon skorunu (BCS) konuşun. Bu, köpeğinizin büyüklüğüne, ırkına ve yaşına göre ideal kiloda olduğundan emin olmanın bir yoludur. Köpeğinizi yaşamı boyunca zayıf tutmanın sağlık açısından birçok avantajı varıdr.

Köpeğinizde kötü yeme alışkanlıklarından kaçının

Söz konusu sizin yiyeceğiniz olduğunda iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlayın. Her şeyi yemesine izin verilen köpekler yemek saatlerinde gerçek bir baş belası olabilir ve bu, yerleştikten sonra engellemesi zor bir alışkanlıktır. Aç gibi görünebilir ancak işe yaradığını bildiği için sizinle oyun oynuyordur. Ziyaretçiler de dahil olmak üzere ailedeki herkesin, köpeğin masadaki yiyeceklerden yemesine izni olmadığını bilmesini sağlayın.

İşi tahmine bırakmamak için köpeğinizin mamasını tartarak verin. Labradorunuz veya bu durumdaki tüm köpekler gün boyunca aç görünüyorsa günlük mama miktarını üç veya dört öğüne ayırın. Bu işe yaramazsa daha doyurucu, düşük kalorili bir mamanın, açlık ataklarına yardımcı olmak için daha uygun olup olmayacağını veteriner hekiminizle konuşun.

Köpeklerde parazitler

Köpeğinizin parazit tedavisinin güncel olduğundan emin olun. Bugünlerde yoğun kurt istilaları yaygın bir durum olmasa da özellikle de aç gözlü köpeğiniz yürüyüşler sırasında her türlü lezzetsiz ıvır zıvırı yiyorsa kurtlar hâlâ bir sorun olabilir. Buradaki fark, kurtlar nedeniyle aç olan köpekler kilo almazlar ve hatta kilo bile verebilirler.

Tıbbi sorunlar

Labradorlar, bazı hastalıklara daha yatkındır ve bu da obezitenin onlar için daha büyük bir sorun olmasına neden olur. Bu ırkta diz ve eklem sorunları da oldukça yaygındır ve köpeğiniz egzersiz yapamıyorsa daha az kaloriye ihtiyaç duyar. Ortopedik sorunlar varsa eklemlerdeki baskıyı en düşük düzeyde tutmak için köpeğinizin zayıf kalması özellikle önemlidir.

Labradorlar, tiroit bezinin normalde az çalıştığı hipotiroidizme de yatkındır. Tiroit, metabolizmayı kontrol eder; bu nedenle bu rahatsızlığı olan köpeklerde bitkinlik, açlık görülür ve kolay kilo alımına eğilimlidirler. Veteriner hekiminiz hipotiroidizmden şüpheleniyorsa bunu kanıtlamak veya elemek için bazı kan testleri yapması gerekir.

Özet

Labradorunuzun obur olma konusunda genetik bir bahanesi olsa da kilosunu kontrol etmeniz yine de çok önemlidir. Obezite, köpeğinizin sağlığı için oldukça kötüdür ve yaşam süresini kısalttığı kanıtlanmıştır. Tüylü dostunuzla mümkün olduğunca çok vakit geçirmek için güçlü kalın ve o büyük, aç gözlere yenilmeyin!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA