Köpeğinizin Kilo Almasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bizim ve evcil hayvanlarımızın sürekli şişkinlik sorunuyla mücadele ettiği dünyada, kiloyu sabit tutma durumu iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak bazı köpek ebeveynleri için köpeklerinin kilo almasına ve sağlıklı kiloyu korumasına yardımcı olmak gerçek bir sorun olabilir. Köpeğinizin çok zayıf olduğundan endişeleniyorsanız ve kilo aldırma konusunda sorun yaşıyorsanız bu makale sizin için. Sağlıklı kilonun ne olduğuna, köpeğinizin neden kilo almada sorun yaşadığına ve bu konuda ne yapabileceğinize bakalım.

Köpeğiniz için sağlıklı kilo nedir?

Bu konuya başlamadan önce, son yıllarda insanların normal köpeklerin çok zayıf olduğunu düşündükleri endişe verici trend üzerine düşünmek gerçekten önemlidir. Son yıllarda insanlar da hayvanlar da genelde daha kilolu oldukları için artık aşırı kilolu hayvanlara bakıp onların normal ya da sağlıklı bir kiloda olduğunu düşünme eğilimine sahibiz. Yani bazı insanlar, veteriner hekimler olarak bizim sağlıklı, normal bir kilo olarak gördüğümüz ağırlıkları çok zayıf ve hatta sıska olarak değerlendirebilirler.



Veteriner hekiminize Vücut Kondisyon Skoru'nu (BCS) sorun. Bu, bir hayvanın doğru kiloda olup olmadığını değerlendirme yöntemimizdir. Özetle, köpeğinizin kaburgalarını ve kürek kemiklerini hissedebilmeniz ve yukarıdan bakıldığında bel kısmını net bir şekilde görmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz bunu size açıklayabilir ve köpeğinizin gerçekten zayıf olup olmadığını söyleyebilir. Değilse rahatlayabilirsiniz.

Köpeğim sağlıklı kiloyu koruma konusunda neden endişeleniyor ve bu konuda ne yapabilirim?

Köpeğinizin kilosunu korumada zorlanmasının birkaç nedeni olabilir. Bazı yaygın nedenleri ve neler yapabileceğinizi inceleyelim.

  • Egzersiz ve gıda alımı. Söz konusu enerji düzeyleri ve egzersiz ihtiyaçları olduğunda köpek türleri ve ırkları büyük bir fark gösterir. Köpeğinizin mamasındaki besleme rehberleri, o kilodaki "ortalama bir köpeğe" yöneliktir. Bu da normal şartlarda %15 oranında değişiklik gösterebilir. Yalnızca köpeğinize verdiğiniz mamanın miktarını artırmanız gerekebilir. Köpeğinizin, günde bir veya iki yerine, 3-4 öğünle çok daha iyi olduğunu görebilirsiniz.

     

  • Yaşam evresi. Genellikle daha genç, kısırlaştırılmamış köpeklerin, yaşlı ve kısırlaştırılmış köpeklere göre vücut ağırlığında kilo başına enerji gereksinimleri daha yüksektir. Bu durumda da yalnızca köpeğinize verdiğiniz mama miktarını artırmanız gerekebilir. Her zaman köpeğinizin yaşına uygun bir mamayla beslediğinizden emin olun.

  • Stres ve endişe. Bunlar köpeklerde oldukça yaygındır ve gıda alımının yanı sıra sindirim sistemini de etkileyebilir. Endişeyi azaltmak için veteriner hekiminizin yardımcı olabileceğini düşündüğünü, doğal içeriklere sahip yüksek oranda sindirilebilir mamalar bulunur. Bir davranış uzmanıyla konuşmak da size yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda, endişenin nedenini ortadan kaldırmak gerekli bir adımdır.

     

  • Mamaların enerji yoğunluğu. Köpek mamaları söz konusu olduğunda seçenekler sınırsızdır ve bu durum bunaltıcı olabilir. Günümüzde çoğu mama, köpekler aşırı kilolu olduğu için kalori kontrollü olacak şekilde tasarlanmaktadır. Köpeğinize verdiğiniz mamanın kalorisi köpeğinizin kilosunu korumak için yeterli olmayabilir. Bu durumda, veteriner hekiminiz düşük lif ve yüksek kalori oranına sahip bir mama önerebilir. Bu da köpeğiniz düşük hacimlerde yese bile daha fazla enerji ve besin değeri almasına ve kilosunu korumasına yardımcı olur.

  • Parazitler. Günümüzde oldukça yoğun kurt istilaları nadir görülen bir durumdur ancak köpeğinizin kilo almasını engelleyen etken bu olabilir. Önleyici sağlık bakımınızın köpeğinizin yaşam tarzı için yeterli olup olmadığını veteriner hekiminizle görüşün.

  • Hastalık ve rahatsızlık. Kilo kaybı veya mevcut kiloyu koruyamama sindirim sistemi sorunları; böbrek, karaciğer ve kalp sorunları, diyabet veya kanser gibi hastalıkların yaygın erken belirtileridir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin doğru mamayı ve doğru miktarda tükettiğini düşünüyorsa altta yatan bir neden olmadığından emin olmak için kan ve idrar testleri isteyebilir.

Kilo alamama durumu her zaman büyük bir sorunun işareti değildir ancak herhangi bir şüpheniz varsa veteriner hekiminizle konuşun ve sadık dostunuz için genel bir kontrol yaptırın. Sorunun temeline ne kadar erken inerseniz en kısa sürede tamamen fit bir dostunuz olma olasılığı o kadar artar.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA