Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvan olarak kedilerin birçok harika özelliğinden biri titiz ve temiz doğalarıdır. Tuvaletini yapmak için dışarı çıkmasa bile iç mekanları temiz tutma konusunda gayet iyilerdir. Bu nedenle bu davranışın değişmesi ve büyük tuvaletini kum kabının dışına yapmaya başlaması, yarattığı pisliğin yanı sıra oldukça sinir bozucu olabilir. Bazen bu durum kabın hemen dışına olabilir ve bir kısmı gazeteye gelebilir ancak bazen de evin her yerine ve sıklıkla da yapmasını en istemeyeceğiniz yerlere tuvaletini yapması olabilir. Bu makalede, bu durumun olmaya başlamasının en yaygın nedenlerine ve böyle bir durumda ne yapabileceğinize bakacağız.
Kum kabıyla ilgili hiçbir şeyi veya yerini değiştirmediniz
Kum kabınız her zaman aynı yerindeyse, her zaman aynı kumu kullandıysanız ve kediniz her zaman kabı kullanıyorduysa o zaman davranış değişikliğinin nedeni hastalık olabilir. Bunun bazı örnekleri şu şekildedir:
- İshal veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi başka bir gastrointestinal hastalık. Kedinizin tuvaleti aniden geldiğinde kum kabına yetişememesi gibi basit bir neden olabilir. Genelde dışkının yumuşak veya sulu olduğunu fark edersiniz. Mukus veya kan da olabilir. Bu durumda, nedenini öğrenmek için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
- Eklem iltihabı. Kediler yaşlandıkça yaşam boyunca yaptığı zıplama ve tırmanma nedeniyle, özellikle kalça ve omuzda olmak üzere eklemleri sertleşir. Bu durum ilerledikçe kediniz kum kabına ulaşma konusunda zorluk veya acı yaşayabilir. Bu durum özellikle kenarları yüksek olan kaplar için geçerlidir. Kedinizin mobilyalara veya mobilyalardan zıplamada sorun yaşayıp yaşamadığına ya da buna isteksiz olup olmadığına dikkat edin. Bu durumda da veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Kronik ağrı hoş olmayan bir durumdur ve kediler, hastalık veya acı belirtilerini göstermeme konusunda usta canlılardır.
Kum kabında veya ev ortamında bir değişiklik oldu
Normalde disiplinli ve temiz olan kedilerin kum kabı kullanmamasının en yaygın nedenleri bunlardır.
- Konum. Biz ebeveynler için kum kaplarını, kokunun bizi rahatsız etmediği, ayak altı olmayan bir yere koymak uygundur. Bu da genellikle çamaşır alanı veya benzer bir yer anlamına gelir ve sıklıkla kedilerin mama ve su kaplarının yakınında olur. Kendimizi onların yerine koyalım. Yemek odanızda tuvalete gitmek ister miydiniz? Tuvaletinizi yapmaya çalışırken gürültü ve çok aydınlık bir ortam ve insanların yanınızdan yürümesini ister miydiniz? Kum kapları sessiz ve gözden uzak yerlerde, ayrıca mama ve su kaplarından uzakta olmalıdır.
- Kum kabı sayısı. İdeal olarak sahiplendiğiniz kedi sayısından bir adet fazla sayıda kum kabınız olmalı ve kaplar ayrı odalarda olmalıdır. Kediler kolayca evdeki diğer kedilerin zorbalığına uğrayabilir ve kedilerinizden biri kum kabına erişemiyor olabilir. Mecburen başka bir yere gitmek zorunda kalır.
- Temizlik. Yalnızca kumu daha sık değiştirmeniz gerekiyor olabilir. Halka açık bir tuvalete gittiğimizde ve her klozet kirli olduğunda oraya oturmak istemeyiz. Kedilerin o kabın içine yürüyerek girmesi ve temiz patilerini oraya koyması gerekir. Bunun yerine güzel, temiz yatağınızın altını tercih etmeleri anlaşılabilir bir durumdur.
- Stres. Kediler oldukça hassas canlılardır ve kolayca strese girebilirler. Ziyaretçileriniz veya yeni bir bebeğiniz olabilir ya da tatile gitmek için bavul hazırlığına başlamışsınızdır ve kediniz bakım yerine gideceğini biliyordur. Yeni bir kediniz veya köpeğiniz olabilir. Bunlar küçük şeyler gibi görünse de bir kedinin huzurunu bozmak ve onu, tuvalete gitmek de dahil olmak üzere yalnızlığa itmek için yeterlidir.
- Kum türü. Bazı kediler için bazı kum türlerini eşelemek rahat değildir. Farklı türler deneyin.
Bir şeyin kesinlikle değiştiğini fark ederseniz ve dışkısı normal görünüyorsa kendiniz bu değişikliği geri döndürebilir ve hızlı bir sonuç alabilirsiniz. Düzen geri döner. Herhangi bir tereddüt durumunda, özellikle de hastalık, acı veya stresten şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Fiziksel veya zihinsel sorunlarda altına (kelime oyunu için üzgünüm!) ne kadar erken inerseniz o kadar iyi olur.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA