Kedilerin Dışkısında Kan: Endişelenmeli misiniz?

dk okuma süresi

Beyaz göğüslü gri bir kedi birinin kucağında oturuyor, görüş alanının dışında kalan bir şeyi dikkatle izliyor

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kedinizin dışkısında kan görmek her zaman endişe verici bir durumdur. Ne de olsa kanın olması gereken yer vücuttur. Ancak kedinizin dışkısında kan olmasının birçok farklı nedeni olabilir ve bunların bazıları endişelenmeniz gereken bir durum değilken diğerleri oldukça ciddi olabilir. Peki hangisi olduğunu nasıl anlarsınız ve kedinizi ne zaman veteriner hekime götürmelisiniz? Kedilerde kanlı dışkının bazı yaygın nedenlerine ve daha ciddi sorunların bazı belirtilerine bakalım.

Kedi dışkısında kan olmasının nedenleri

Dışkıda kanı fark etmek, her zaman düşündüğünüz kadar bariz olmayabilir. Taze kanı fark etmek kolaydır ancak bağırsaklardaki kanama çok daha koyu renkli görünür. Bunun nedeni kanın kısmen sindirim sisteminden geçerek renginin değişmesidir. Bir de çoğu kedinin, ebeveynlerinin rahatlığı için tuvaletini kum kabı yerine dışarıda yaptığını düşünün. Bu kediler bariz bir şekilde hasta olmadığı sürece, sindirim sistemlerinde bir sorun olup olmadığını fark etmek son derece zor olabilir.

Aslında bağırsakların hassas yüzeyinde inflamasyona veya hasara yol açan her şey kanamaya neden olabilir. Kedilerin dışkısında kan olmasının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Parazitler. Kedinizin kurt tedavilerini aksatmamak iyi bir fikirdir. Çok fazla avlanan ve avlarını yiyen kedilerin daha fazla düzenli tedaviye ihtiyacı olur. Avlanmayan kedilerde bile kurt olabilir.

  • İshal. Birçok durumda ishal, bir veya iki günde geçer. Ancak devam ederse kanama meydana gelebilir.

  • Kolit. Bu, kalın bağırsak iltihabıdır ve çoğunlukla parlak renkli kırmızı yeni kan ve mukus üretir.

  • Kronik enteropati. Buna gıdaya duyarlı enteropati (FRE), antibiyotiğe duyarlı enteropati (AFR) ve steroide duyarlı enteropati (SRE) gibi birçok rahatsızlık dahildir.

  • Advers gıda reaksiyonları. Bunlara gıda alerjileri ve intoleransları dahildir.

  • Bağırsakta kanser veya polipler.

  • Zehirler. Kemirgen yemleri gibi bazı zehirler, bağırsaklar da dahil olmak üzere tüm vücutta kanamaya yol açabilir.

  • Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar.

  • Stres. Başka kedilerle yaşamak ve hatta komşunun kedileri bile kedilerde strese neden olabilir. Kediler anlaması zor varlıklardır ve bunu oldukça iyi şekilde gizleyebilirler.

Ne zaman endişelenmelisiniz?

Siz kedinizi herkesten daha iyi tanırsınız ancak kediniz için normal olanları daha çok öğrendikçe değişiklikleri daha erken fark edersiniz. En iyi ebeveynler, en gözlemci olanlardır. 

Tabii ki kediniz kum kabı kullanıyorsa değişiklikleri ya da zorlandığını veya ağladığını fark etmek kolay olmalıdır. Tuvalet için dışarı çıkıyorsa normal rutinini öğrenmeye çalışın. Ne sıklıkla dışarı çıkıyor? Her zaman mama yedikten sonra mı? Normal bir şekilde yiyip içiyor mu?

Çoğu sindirim sistemi sorunu kendiliğinden çözülür veya siz fark bile etmeden geçer. Ancak kesinlikle veteriner hekime danışılması gereken zamanlar vardır.

  • Kediniz keyifsiz görünüyor mu? Kedinizin iştahı kesilirse veya daha az yiyorsa, kilo verdiyse, bitkinse ya da normalden daha fazla su içiyorsa her zaman veteriner hekiminize danışmalısınız. Bunlar genellikle ciddi sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok farklı sorunun erken işaretleri olabilir.

  • Kanlı veya kansız, ciddi, sulu ishal görüyorsanız ve özellikle kediniz aynı zamanda kusuyorsa yardım almanız gerekir. Kusma ve ishalden kaynaklanan sıvı kaybı, hızlı bir şekilde dehidrasyona ve önemli mineral kaybına yol açabilir.

  • Kediniz tuvalete çıkarken zorlanıyordur. Bu durum kabızlık, kolit veya bağırsaklarda yabancı madde işareti olabilir ancak tıbbi bir acil durum olan mesane tıkanıklığının işareti de olabilir. Kediniz tuvaletini yaparken her zaman zorlanıyorsa mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizi ziyaret edin.

  • Uzun süre. Kediniz iyi durumda görünse ve iştahı yerinde olsa bile 48 saatten uzun süren tüm sindirim sistemi sorunlarında en iyisi, mümkünse kontrole gitmektir.

Veteriner hekiminize gitmeye karar verdiğinizde, mümkünse bir dışkı örneği alın. Veteriner hekiminiz parazit, enfeksiyon ve kan testleri yapmak isteyecektir. Veteriner hekiminiz kan testleri ve muhtemelen röntgen ve ultrason muayenesi de isteyecektir. 

Genellikle birkaç günlük yüksek düzeyde sindirilebilir mama (ve bazen ilaç) kullanımı her şeyi tekrar yoluna sokacaktır. Ancak sorunların kökenine ne kadar çabuk inerseniz o kadar iyi olur. Ayrıca veteriner hekimlerin, size ve hayvanlarınıza yardımcı olmak için bulunduğunu unutmayın. Aşırı tepki verdiğinizden endişelenmeyin, pişman olmaktansa tedbirli davranmak daha iyidir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA