Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedinizin idrarının kırmızı olduğunu görürseniz bunun ne kadar endişe verici olabileceğini bilirsiniz. Bu kimsenin görmek istemeyeceği bir durum olsa da kedi idrarında kan oldukça yaygın bir durumdur. İdrarda kan bulunmasının bilimsel adı olan hematürinin nedeni, idrar yolundaki sorunlar ya da vücuttaki başka bir yerde, idrar yolunu veya böbrekleri etkileyebilecek hastalık süreçleri olabilir.
Kedi İdrarında Kan: Bakılması Gereken İşaretler
Hematüri, idrardaki kan veya kan pıhtıları kadar bariz olabilir ancak her zaman o kadar görünür olmayabilir. Aslında hematüri çoğu durumda, görünüşte normal olan idrarın mikroskobik düzeyde incelenmesiyle teşhis edilir. Bu tür durumlarda yalnızca küçük miktarda kan bulunmaktadır. Hematüri, idrarın pembeye veya kırmızıya dönmesine yol açabilir.
Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği'ne göre, idrar renginde değişikliğin yanı sıra görebileceğiniz diğer işaretlerden bazıları şunlardır:
- Daha fazla su içme
- Daha fazla idrara çıkma
- İdrarını yapmak için zorlama
- Kum kabında ses çıkarma
- Kum kabına ardı ardına girip çıkma
- Kum kabının dışına idrar kaçırma
- Hiç idrar yapamama (tıbbi bir acil durumdur)
- Ciltte bariz morarmalar veya küçük noktalar şeklinde morarma
- Burun, diş eti, göz, kulak veya kalın bağırsakta kanama ve kanlı kusma ya da dışkı
İdrarda Kan Olmasının Nedenleri
İdrar yolundaki sorunlar, üst kısımda (böbrekler ve idrar yolları) veya alt kısımda (mesane veya üretra) ya da her ikisinde de olabilir. Bunların tümü, idrarda kan olmasına yol açabilir. Gördüğümüz vakaların çoğu, alt kısımda ve bu hastalıkların tümüne Kedi Alt İdrar Yolu Hastalığı, yani FLUTD adı veriyoruz.
İdrarda kan olmasının bazı nedenleri, diğerlerinden çok daha yaygındır. En yaygın olanı, Felin İdiyopatik Sistit veya FIC'dir. Çoğu veteriner hekim, genelde evdeki ortamlarında tamamen rahat olmayan kedilerde görüldüğü için bu hastalığa daha basit şekilde "stres sistiti" diyor. Bundan daha sonra bahsedeceğiz. Diğer bir yaygın neden, mesanedeki veya böbreklerdeki kristaller ya da taşlardır. Bunlar genelde FIC'yle ve bazen de böbrek hastalığı ya da kedilerde nadir görülen idrar yolu enfeksiyonları gibi vücuttaki diğer sorunlarla ilişkilidir.
Kedinizi mümkün olan en iyi şekilde tedavi edebilmek için veteriner hekiminizin, idrardaki kanın kesin nedenini ve kedinizde olabilecek diğer işaretleri bulması gerekir. Bunun anlamı genelde idrar pH derecesini, idrarın ne kadar konsantre olduğunu ve kristal ya da enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için idrar örneği almaktır. Böbrek hastalığı gibi büyük sorunlar olmadığından emin olmak için kan örneği de almak isteyebilir. Ayrıca kedinizin nasıl yaşadığını da bilmeleri gerekir. Çünkü iç mekanda yaşayan kediler ve diğer kedilerle birlikte yaşayan kedilerde stres sistiti olma ihtimali, dışarıya erişimi olan tek kedilere göre daha fazladır. Yiyecek, bu sorunların tedavisinde önemli bir seçenek olduğu için kedinizin normalde ne yediğini de bilmek isterler.
FLUTD ve kanda idrarın tedavisi.
Her şeyde olduğu gibi bunda da doğru tedavi, nedenin ne olduğuna bağlıdır. Altta yatan hastalıkların ele alınması gerekir ancak çoğu idrar yolu hastalığı vakası, beslenmede değişiklik ve su alımına dikkat edilmesiyle iyileştirilebilir. Bazı yiyecekler, belirli kristal ve taş türlerinin çözündürülmesi ve yeniden oluşmasını önlemek için kullanılabilir. Bazı taş türleri çözündürülemediği için bir operasyonla alınmaları gerekir. Bu vakalarda genelde, taşların yeniden oluşmasını önlemek için formüle edilmiş mamalar kullanılır. İdrar sorunlarına yönelik mamalardaki mineral seviyeleri kısmen farklıdır, enflamasyona yardımcı olması için omega yağları içerir ve yatıştırıcıyı etkiye sahip bazı doğal katkı maddeleri bulunur.
Su alımı, idrar sorunları olan tüm kediler için çok önemlidir. Çölde yaşayan akrabalarından evrimleşen kedilerde, doğal olarak oldukça konsantre idrar görülme eğilimi olur. Bu da kristallerin ve taşların oluşma ihtimalini artırır. Çok fazla su tüketmelerini sağlamak, sistemlerinin temizlenmesini ve yeniden oluşum ihtimalinin azalmasını sağlar. Çoğu kedi yalnızca kuru mama yer ve bunda bir sorun yoktur. Ancak yaş mama, henüz denemediyseniz su alımını artırmanın kolay bir yoludur. Yaş veya kuru mama vermeniz fark etmeksizin, evin çevresinde birçok yerde, bol miktarda taze su olması da önemlidir. Böylece kedinizin su içmek için çok uzağa gitmesine gerek kalmaz. Bazı kediler, akan suyu içmeyi çok sever ve kedi çeşmeleri oldukça işe yarayabilir.
FIC ve stres durumunda veteriner hekiminiz, mamanın işe yaraması ve kedinizin daha rahat hissetmesi için evinizde de bazı değişiklikler yapmayı denemenizi isteyebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Mamanın ve suyun yan yana durmaması ve tüm kedilerinizin bunlara erişimi olduğundan emin olmanız. Genel kural, her kedi için bir kasenin yanı sıra ekstra bir kase daha olmasıdır. Bu kaseler birçok farklı yerde bulunmalıdır, böylece en çekingen kedi bile rahatlıkla mama yiyip su içebilir.
- Henüz yapmadıysanız kum kaplarının sayısını artırın. Bunda da ideal olan, sahip olduğunuz kedilerin sayısından bir tane daha fazla sayıda kum kabı bulundurmaktır. Bunlar sessiz ve kuytu yerlerde olmalıdır ve mama ve su kaplarından uzakta bulunmalıdır.
- Kedilerinizin keşif yapması ve tuvaletlerini yapacakları yeri seçmesi için mümkün olan her anda dışarıya çıkmalarına izin verin.
- Kedilerinizin hepsi için yüksekte çok fazla sayıda saklanma alanı olduğundan emin olun. Koridorlara raflar veya mobilya koymak, kedilerin çok sevmedikleri diğer kedilerden kaçınması için çok fazla fırsatı olmasını sağlar!
Kedinizin, yaşına uygun ("tüm" yaşlar için uygun olanlar değil) olarak eksiksiz ve dengeli olan bir mamayla beslendiğinden emin olmak da son derece önemlidir. Bazı mamalardaki mineral seviyeleri yüksek olabilir ve bu da kristal ve taş oluşumuna katkıda bulunabilir. Bunlar da sonrasında alt idrar yolu hastalığına neden olabilir.
Kedilerde FLUTD oldukça yaygın olsa da kedinizin idrarında kan görürseniz asla varsayımda bulunmayın. Tedavi edilebilecek hastalıkların üstesinden gelmek için her zaman ilk önce veteriner hekime başvurun ve idrar yapamamanın, hayati risk içeren bir tıbbi acil durum olduğunu unutmayın.
Yazarın Biyografisi
Dr. Laci Schaible
Dr. Laci Schaible, küçük hayvanlarla ilgilenen bir veteriner hekim ve yazardır. Evcil hayvan sahiplerine yönelik eğitimi için birçok ödül kazanmıştır ve önde gelen bir tele-muayene veteriner hekim uzmanı kabul edilir.