Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedilerde astım olabilir mi? Tıpkı insanlar gibi kedi dostlarımızda da astım olabilir. Yani kediniz hırıltılı solumaya eğilimliyse sorun sadece tüy yumağı olmayabilir. Journal of Feline Medicine and Surgery'ye göre, kedi astımı kedilerin tahmini olarak %1'ini etkilemektedir. Kedilerde astım belirtilerini ve yardımcı olmak üzere neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Kedi Astımı Nedir?
Kedi astımının artık Kedilerin Atopik Sendromu (FAS) adı verilen daha büyük bir sorunun parçası olduğu bilinmektedir. Bu, kedilerin polen, toz akarları, ağaçlar ve çimenler gibi çeşitli çevresel alerjenlere karşı alerjik hale geldiği durumdur. Bu alerjenler kaşıntı ve aşırı tımarlanma gibi deri belirtilerinin yanı sıra ishal gibi bağırsak belirtilerine de neden olabilir. Bazı alerjenler solunduğunda kedinizde astımı tetikleyebilir.
Bu tahriş edici maddeler, akciğerlerdeki bronşların (tüplerin) daralmasına ve çevre dokuların şişmesine neden olarak kediyi solunum sıkıntısına sokan bir bağışıklık tepkisini tetikler.
Kediler bazen astım krizlerini kendi başlarına atlatsalar da durum hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle astım krizi geçiren bir kedi mümkün olduğunca çabuk bir veterinere götürülmelidir.
Kedilerde Astımın Nedenleri
Bağışıklık sistemi, solunan belirli bir alerjene karşı antikor geliştirdiğinde kedilerde astım gelişmeye başlar. Daha sonra, kedi bu alerjeni tekrar soluduğunda, bu antikorlar aşırı hızlanarak akciğerlerde şişme, tahriş ve hava yolu daralmasını tetikleyen iltihaplanmaya neden olur. Bunun sonucunda akciğerlerde kalın mukus birikerek kedinin nefes alma yeteneğini daha da engeller. Egzersiz ve stres de astımlı bir kedide atağı tetikleyebilirken aşağıdaki tahriş edici maddeler astım atağına neden olma olasılığı en yüksek olanlardır:
- Sigara dumanı
- Şömine dumanı
- Toz ve polen
- Küf ve pas
- Ev kimyasalları ve temizlik maddeleri
- Aerosol spreyler
- Kedi kumu tozu
Kedi Astım Atağı Nasıl Anlaşılır?
Bir kedinin astım krizini fark etmek zor olabilir çünkü belirtiler özellikle erken evrelerde kolayca tüy yumağı ile karıştırılabilir. Blue Cross farkı anlamanın bir yolunun kedinizin vücut duruşuna dikkat etmek olduğunu söylüyor. Astım krizi sırasında kediniz, tüy yumağı öksürürken olduğundan daha alçak bir şekilde yere eğilir ve daha fazla hava almak için başını ve boynunu tamamen uzatır. Herhangi bir hırıltı, öksürük veya hapşırma olup olmadığını dinleyin.
Bir başka zorluk da, en azından başlangıçta, atakların çok sık meydana gelmemesi ve daha az endişe verici bir şeyin belirtileri olarak göz ardı edilmelerini kolaylaştırmasıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer astım belirtileri arasında, egzersiz sonrası hırıltılı veya zor nefes alma ya da egzersize tahammülsüzlük; yani kedinizin güçlü bir aktivitede kolayca çok yorulması yer alır. Sadece bu işaret bile kedinizi bir veteriner hekime kontrol ettirmeniz için iyi bir nedendir.
Kedilerde Astım Teşhisi
Özellikle kedi astımı için bir tanı testi olmasa da, veteriner hekiminiz muhtemelen diğer nedenleri elemek için bir dizi test yapacaktır. Ayrıca kedinizin tıbbi geçmişi ve sizin evdeki gözlemleriniz hakkında da bilgi toplayabilir.
Kan ve alerji testlerine ve sitoloji testine (kedinin solunum yollarından salgılanan mukusa bakar) ek olarak, veterineriniz akciğerlerin durumunu görmek için bir röntgen ve BT taraması yapabilir. Gerekirse, kedinizin genel anestezi altına alınmasını gerektirecek bir bronkoskopi (solunum yollarının incelenmesi) yapılabilir.
Kedilerde Astım Tedavisi
Kedinizde inatçı astım varsa akciğer iltihabını azaltmak için düzenli bir kortikosteroid ilaç tedavisine başlanması muhtemeldir. Gerektiğinde uygulanmak üzere insan inhalerine benzer bir bronkodilatör de reçete edilebilir. Bu inhalerlere, kedilerin nefes almasına yardımcı olmak için özel olarak üretilmiş bir solunum odası eşlik edebilir.
İlaç tedavisine ek olarak, tetikleyici alerjenleri evinizden uzaklaştırmak için elinizden gelen her şeyi yapmanız önemlidir. Sigara içiyorsanız kedinizin iyiliği için bu alışkanlığınızı dışarıda bırakmanız ve giysilerinizi evcil hayvanlar için güvenli deterjanlarla iyice yıkamanız gerektiği anlamına gelir. İkinizin de iyiliği için tamamen bırakmayı düşünebilirsiniz! Kedinizin ayrıca odun sobalarından veya şöminelerden uzak tutulması gerekecektir. Küf, pas ve tozu ortadan kaldırmak için evinizi iyice temizleyin ve düzenli olarak toz alıp süpürmeyi alışkanlık haline getirin.
Sade sirke ve kabartma tozu gibi malzemeler içeren, evcil hayvanlar için güvenli temizlik solüsyonlarına geçmek de iyi bir fikirdir. Mum ve tütsü yakmaktan ya da kokulu prizler veya oda spreyleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Son olarak, kil bazlı bir kedi kumu kullanıyorsanız kumunuzu tozsuz bir formüle veya çam peletleri, geri dönüştürülmüş gazete ya da silikon kristaller gibi tozsuz elementler kullanan alternatif bir kuma geçirmeyi düşünün.
Ne yazık ki kedi astımı tedavi edilebilir bir durum değildir. Bununla birlikte, yönetilebilir bir durumdur ve sizin tarafınızdan uygun bakım ve gerekli özen gösterilerek astımlı kediniz uzun ve mutlu bir yaşam sürebilir.
Yazarın Biyografisi
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan blogu ve roman yazarıdır.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS