Kediler Kepek: Nedenleri ve Tedavisi.
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedinizin derisinin kuru ve kepeğe benzer pullar içerdiğini mi fark ettiniz? Az miktarda kepek, deri dökülmesinin normal bir parçasıdır ancak çok fazla gözle görülür hale geldiğinde başka bir sorun olabilir.
Kedilerde iki temel nedenle kepek birikintisi oluşur. Kedinizde normal miktarda kepek vardır ancak tüyleri tarandığında temizlenmiyordur. Alternatif olarak, altta yatan bir neden olduğu için anormal miktarda kepek olabilir. Bunun neden olabileceğine ve bu konuda ne yapabileceğinize bakalım.
Günlük bakım eksikliği
Kediler çok temiz hayvanlardır ve normalde her gün kendilerini temizlemek ve tüylerini ve derilerini en iyi durumda tutmak için saatlerini harcarlar. Bunu fiziksel olarak engelleyebilecek iki temel etken vardır: obezite ve eklem iltihabı gibi bir acı. Kediniz obezse, ki maalesef günümüzde yaygın olarak görülen bir durumdur, ulaşması gereken her yere fiziksel olarak erişemiyor olabilir. Bu, en yaygın olarak sırt kısımlarını etkiler.
Kronik ağrının normal bakım işlerine etkisi, vücudun hangi kısmının etkilendiğine bağlıdır. Kediler yaşlandıkça kalça, dirsek ve omuz gibi eklem bölgelerinde eklem iltihabı olabilir. Bu gibi ağrılar, kedilerimizin başardığını görmeye alışkın olduğumuz inanılmaz pozisyonlara girmeyi zorlaştırabilir, bu nedenle ölü deri ve tüy parçaları birikebilir.
Kepek birikimine yol açan nedenler
Alerjik deri hastalığı. Kediler, polen ve otlar gibi çevresel etkenlere (atopik dermatit) ve belirli mama bileşenlerine karşı alerjik olabilir.
Parazitler. Pireler ve bazı akarlar, tahrişe ve kepek birikmesine yol açabilir. Bazı akarlar insanlara da bulaşır, bu nedenle kendinizde veya çocuklarınızdaki belirtilere dikkat edin.
Bakteriyel veya mantar kaynaklı deri enfeksiyonları kepeğe neden olabilir.
Böbrek hastalığı ve hipertirodizm gibi diğer tıbbi sorunlar, deri ve tüylerin sağlığında olumsuz etkiler yaratabilir.
Yetersiz beslenme. Yetersiz beslenen hayvanlarda ilk olumsuz etkilenen kısım deridir.
Kedinizde kepek varsa ne yapmalısınız?
Kedinizin tüylerini daha fazla tarayıp durumun iyileşip iyileşmediğini gözlemekten fazlasını yapmanıza gerek olmayabilir. Ancak kedinizde aşağıdaki durumlar varsa veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz:
İyi görünmüyorsa ve davranışları değiştiyse.
Tüylerini çok fazla temizliyorsa.
Çok fazla kaşınıyorsa veya kaşıntısı var gibi görünüyorsa.
Normalden daha fazla su içiyorsa.
Obezse.
Tüyleri dökülüyorsa ve kel bölgeler veya kabuklanma varsa.
Sizde veya ailenizin bir üyesiyle aynı dönemde kaşıntısı başladıysa; bunun nedeni kedilerde kepeğin bazı nedenlerinin insanlara da bulaşıcı olmasıdır.
Veteriner hekiminiz kepeğin kesin nedenini bulmak için bazı testler yapmak isteyebilir ve sonuçlara bağlı olarak bir tedavi önerir. Tedavisi kolay olan parazitler veya bir enfeksiyon olabilir ya da tedavi edilmesi gereken başka bir tıbbi rahatsızlığının olduğu ortaya çıkabilir. Veteriner hekiminiz gıda alerjisi ihtimalini elemek veya kedinize, ideal deri ver tüy sağlığı için formüle edilmiş bir mamanın iyi gelip gelmeyeceğini görmek için mama değişikliği önerebilir. Bu mamalarda yüksek oranda omega yağları ve antioksidanlar bulunur ve deri sağlığı için doğru mineral dengesinin yanı sıra kaliteli proteine sahiptir.
Kısacası az miktarda kepek muhtemelen endişelenecek bir durum değildir ancak devam ederse ve birikim oluşursa veteriner hekiminizi ziyaret etmek her zaman iyi bir fikirdir. Her zaman pişman olmaktansa garantici olmak daha iyidir.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA