Kedim Neden Çok Fazla Kaşınıyor veya Kendini Yalıyor?

dk okuma süresi

Ebeveyninin kucağında oturmuş, görüntüde olmayan bir şeye dikkatle bakan turuncu kedi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kediler kendilerini temizlemeyi çok sever. Uyanık oldukları saatlerin yarısı boyunca kendilerini temizlemeleri son derece normaldir. Ancak kedinizin bir anda başka bir şey yapıyor gibi göründüğünü fark ederseniz bu, deride tahrişin veya kaşıntının işareti olabilir. Kedinizin kaşınmaya, kendini tırmalamaya ve aşırı temizlenmeye başlamasının birçok nedeni vardır. Bu makalede bazı en yaygın nedenlere ve kedinizi nasıl biraz rahatlatabileceğinize bakacağız.

Kedilerde kaşıntının yaygın sebepleri

  1. Parazitler.  Pireler, kedilerdeki kaşıntının ve aşırı temizlenmenin en yaygın nedenidir. Kediniz zamanının çoğunu iç mekanda geçiriyor olsa da giysilerimizle eve getirebileceğimiz için yine de kedinizde pire olabilir. Pireler çoğunlukla baş, boyun ve kuyruğun dip kısmının çevresinde tahrişe neden olur, bu nedenle en çok bu alanları yaladığını veya temizlediğini fark ederseniz sorun pireler olabilir. Pireler zamanın çoğunu kedilerin vücutlarının dışında geçirirler, bu nedenle kedinizin üzerinde gördüğünüz her pire için evinizde en az yüz pire daha vardır. Belirttiğimiz alanlardaki kel bölgeler ve kabuklar, özellikle de kediniz pirelere karşı alerjikse yaygın olarak görünür. Bu kedilerde yalnızca bir ısırık bile büyük reaksiyona ve aşırı kaşıntıya ve tahrişe neden olabilir.

    Akarlar gibi diğer parazitler de ara sıra görülen bir sorun olabilir.

  2. Atopik dermatit (atopi). Bazı kediler polen, çim, toz akarları gibi çevresel etkenlere alerjik olabilir ve bu kedilerin genelde birçok alerjisi olur. Polen ve bitkiler söz konusu olduğunda, kedinizin yılın belli dönemlerinde daha kötü olduğunu fark edebilirsiniz.

  3. Gıda alerjisi. Atopide olduğu gibi, gıda alerjileri de deride tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Kedilerdeki en yaygın gıda alerjileri biftek, balık, tavuk ve süt ürünleri alerjisidir.

     

  4. Deri enfeksiyonu. Deri enfeksiyonları kedilerde oldukça yaygındır ve başka bir rahatsızlığa bağlı olabilir. Örneğin, kediniz çok fazla kaşındığı ve temizlendiği için derisini tahriş etmiş olabilir, ağzındaki ve derisindeki bakteriler bulaşmış ve derinin daha alt katmanlarında enfeksiyon oluşturmuş olaiblir. Bu da kısır bir kaşınma/tırmalama döngüsü haline gelir.

  5. Stres. Stres, kedilerde aşırı temizlenmenin ve tüy kaybının gerçekten önemli bir nedenidir ve gerçek bir deri sorunuyla kolayca karıştırılabilir. Genelde bu tür temizlenme kaynaklı tüy kaybı, alerjilerin neden olduğu yoğun kaşınma gibi deri hasarıyla sonuçlanmaz.

Kedinize yardım etmek için ne yapabilirsiniz?

Parazit kontrolünü güncel tutmak, yapabileceğiniz ilk şeydir. Pirelerin ve diğer parazitlerin çoğalmasını engelleyebilirseniz bir adım önde olursunuz.

Kendini aşırı yalama veya kaşınma gibi sorunlar fark ederseniz geç kalmaktansa mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizle görüşün. Kedinizin tedavisi, tahrişin nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir ve veteriner hekiminiz, diğer testler devam ederken alerji olasılığını elemek için bir gıda eliminasyonu denemesi yapabilir. Deriyle ilgili durumlarda bu gıda denemeleri, 8-12 hafta sürer. Aşırı temizlenmenin nedeninin stres olduğu bulunursa veteriner hekiminiz veya hemşireler, evde stresi azaltma ve kedileriniz arasındaki olası çatışması azaltma ya da önleme konusunda size bazı ipuçları verebilir.

Deri sorunlarının teşhisi zor olabilir, bu nedenle veteriner hekiminiz teşhis sürecine ne kadar erken başlarsa kediniz sinir bozucu kaşıntıdan o kadar kısa sürede kurtulabilir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA