Kedi Lösemi Virüsü (FeLV): Belirtiler, Tedavi ve Önleme

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Herhangi bir türdeki lösemi, kan üreten dokuları etkileyen bir kanserdir. Bu esas olarak kemik iliği ve lenfatik sistemdir. Diğer hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de lösemi herhangi bir kanser gibi kendiliğinden ortaya çıkabilir, ancak kedilerde löseminin en yaygın nedeni viral bir enfeksiyondur. Bu makalede bahsedeceğimiz virüs, Kedi Lösemi Virüsüdür (FeLV). FeLV kedilerde lösemi kanserine neden olur, ancak göreceğimiz gibi kedileri başka şekillerde de etkileyebilir. FeLV'li kedilerin hepsinde kanser gelişmez ve lösemili kedilerin hepsinde FeLV bulunmaz.

FeLV'nin neden olduğu kedi lösemisi yönetilmesi zor bir durumdur ancak bu hastalığa yakalanan evcil hayvanlar daha kısa da olsa nispeten mutlu bir yaşam sürebilirler. Kedi lösemisinin belirtilerini anlamak, bu hastalığa yakalanmış bir kediye daha iyi bakmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, FeLV'nin kendisi hakkında bilgi sahibi olarak, onu daha erken tespit edebilir veya tamamen önleyebilirsiniz.

Kedi lösemisi nedir?

Avrupa genelinde yapılan bir çalışmaya göre FeLV, Avrupa'daki sağlıklı kedilerin %1 ila %9'unu etkilemektedir. Kediler arasında çoğunlukla tükürük ve/veya kan teması yoluyla yayılan bulaşıcı bir viral hastalıktır. FeLV ayrıca idrar ve dışkı yoluyla ve anne kediden yavru kediye rahimde (anne karnında) veya anne sütü yoluyla da bulaşabilir.

FeLV kavga yoluyla bulaşabilse de, daha çok "sevgi hastalığı" olarak bilinir; kediler burunlarını sürterek ve birbirlerini tımar ederek bu hastalığı yayabilirler. FeLV'li bir kedi tamamen sağlıklı görünse bile hastalığı yayabilir.

FeLV, kediler arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Neyse ki, FeLV'nin görülme sıklığı erken teşhis, belirtiler hakkında daha yaygın farkındalık ve etkili aşılar sayesinde önemli ölçüde azalmıştır.

FeLV'nin belirtileri nelerdir?

FeLV enfeksiyonları iki ana nedenden dolayı zor olabilir: Virüs vücuttaki birçok sisteme saldırır ve belirtiler hangi sistemin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Kedilerde en yaygın kanser nedenlerinden biridir ve kan hastalıklarına neden olabilir. Kedi lösemisi, etkilenen kedinin bağışıklık sistemini zayıflatarak onu ikincil enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.

Yakın zamanda enfekte olmuş bir kedi hiçbir belirti göstermeyebilir; ancak zamanla, tekrarlanan enfeksiyonlar, zayıf bağışıklık sistemi ve/veya kanser nedeniyle sağlığı yavaş yavaş kötüleşir. Kedi lösemi virüsü taşıyan kedilerde aşağıdakiler görülebilir:

  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Dağınık tüyler veya zayıf tüy tabakası
  • İnatçı veya tekrarlayan ateşler
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Soluk veya iltihaplı diş etleri
  • Göz problemleri
  • Felç
  • Kronik ishal veya akıntılı dışkı

Deri, mesane, burun ve/veya gözlerde tekrarlayan enfeksiyonlar da kedi lösemisinin yaygın belirtilerindendir.

Yeşil gözlü ve uzun tüylü kedi bir insan yatağında dinleniyor.

Kedi lösemisi nasıl teşhis edilir?

Veteriner hekiminiz kedinizde FeLV olduğundan şüpheleniyorsa basit bir "snap" kan testi ile tarama yapılabilir. Veteriner hekiminiz bir referans laboratuvar kullanıyorsa snap test sonuçları 24 saat içinde elinizde olabilir. Bazı durumlarda bu test siz beklerken klinikte de yapılabilir.

Snap testi kandaki virüsü tespit eder ancak yüzde 100 doğru değildir. Bir kedinin FeLV testi pozitif çıkarsa, IFA testi (immünofloresan antikor tahlili: FeLV ile birlikte bulunan spesifik antikorları aramak için yapılan bilimsel bir test) yoluyla enfeksiyonu doğrulamak için laboratuvara başka bir kan örneği gönderilmelidir. Bazı durumlarda PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) kan testi de yapılır. Veteriner hekiminiz, kediniz için hangi testin doğru olduğu konusunda en iyi kaynak olacaktır.

Kedimin FeLV testi pozitif çıkarsa ne olur?

Sırayla ilerleyelim: Panik yapmayın. Test sonucunun pozitif çıkması kedinizde FeLV olduğu anlamına gelmez. International Cat Care'a göre, zaman zaman yanlış sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kedinizin veya yavru kedinizin test sonucu pozitif çıkarsa daha önce bahsettiğimiz daha kesin laboratuvar testlerinden biri yapılacaktır. Her iki testte de pozitif çıkan kediler diğer kedilerden izole edilmeli ve 12-16 hafta içinde tekrar test edilmelidir. Bazen kediler yakın zamanda virüse maruz kaldıkları için test pozitif çıkar ancak daha sonra virüsle savaşırlar. Tekrar yapılan testler negatif olduğunu gösterebilir.

Bu testlerin birleştirilmiş sonucuna dayanarak, veteriner hekiminiz bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğine dair en doğru öneriyi yapabilecektir.

Kedi lösemisinin tedavisi nedir?

FeLV için kesin bir tedavi yoktur. Ne yazık ki, hastalığı olan kedilerin çoğu 2 ila 4 yıl içinde ölmektedir, ancak iyi bir yönetim ve veteriner hekimi bakımı ile bu süre yine de iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilir. Kedinizin bakımı ve hastalığın ilerlemesi, virüsün herhangi bir zamanda kedinizde tam olarak neye yol açtığına bağlı olarak değişir. Kedinizin yaşayabileceği üç yaygın rahatsızlık anemi, zayıflamış bağışıklık sistemi ve kanserdir. Kedinizin bunlardan birine, ikisine veya üçüne aynı anda sahip olabileceğini unutmayın.

  • Anemi. Löseminin herhangi bir nedeni esas olarak beyaz kan hücrelerini etkilese de, kırmızı hücre üretimi de etkilenebilir. Kedinizde anemi olması durumunda, yaşadığınız yerde böyle bir seçenek varsa kan replasman ürünleri veya transfüzyon gerekebilir.
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi. Düşük beyaz hücre seviyeleri nedeniyle kediniz normalde kolayca savaşabileceği enfeksiyonlara yenik düşmeye yatkın olacaktır. Bu durumlarda veteriner hekiminizin, kedinizin hangi enfeksiyona sahip olduğuna bağlı olarak antibiyotik veya başka ilaçlar vermesi gerekebilir. Ziyaretçiler gibi eve girebilecek olası enfeksiyon yolları konusunda çok dikkatli olmanız gerekebilir.
  • Kanser Kedinizde lösemi kanseri gelişirse bunun gözle anlaşılması daha zordur. Böyle bir durum ortaya çıkarsa veteriner hekiminiz ne yapabileceğinizi size bildirecektir.

Kedinizin FeLV kaynaklı yaşayabileceği tüm rahatsızlıklar nedeniyle, kedinizin mümkün olduğunca sağlıklı kalmasını sağlamak için ikincil enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlar gibi herhangi bir sorunu derhal önleyebilecek bir veteriner hekimin yakın gözetimi altında kalması önemlidir. Yılda iki kez veteriner hekim muayenesi önerilir; bu muayeneler yıllık veya iki yılda bir kan ya da idrar testlerini de içerebilir.

FeLV diğer kedilere kolayca yayılabildiğinden, enfekte olan evcil hayvanların kesinlikle kapalı alanlarda, ideal olarak tek kedi oldukları bir evde kalmaları çok önemlidir. FeLV'li kediler stresli ortamlardan daha fazla etkilenebilir çünkü stres bağışıklık sistemini de zayıflatır. Oyun alanlarına oyuncaklar veya yeni unsurlar eklemek gibi iç mekan zenginleştirmesi sağlamak stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, FeLV'li bir kedi için ortamı daha rahatlatıcı hale getirmenin yollarını önermek üzere bir veteriner hekimin evinize gelmesini sağlamayı düşünün.

Çiğ gıda birçok nedenden dolayı hayvanlar için asla ideal değildir, ancak bağışıklık sistemleri zayıflamış olduğundan, FeLV'li kediler kesinlikle çiğ gıda ile beslenmemeli, bunun yerine tam ve dengeli bir kuru ve/veya konserve mama ile beslenmelidir.

Kedi lösemisi önlenebilir mi?

Evet, kedi lösemisi aşılama yoluyla önlenebilir. World Small Animal Veterinary Association düzenli olarak aşılama yönergelerini güncellemektedir. Tüm yavru kedilerin 8 haftalıktan itibaren aşılanmasını ve 3-4 hafta sonra ikinci bir doz yapılmasını öneriyorlar. Yaşlı kedilere 3-4 hafta arayla iki doz aşı yapılmalıdır. Hem yavru hem de yaşlı kediler 12 aylık bir aşılamaya ihtiyaç duyar ve bundan sonraki sıklık kedinizin yaşam tarzına ve risk düzeyine bağlıdır. Veteriner hekiminiz, kedinizin ne sıklıkla aşı takviyesine ihtiyacı olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bir kediye lösemi teşhisi konması duygusal olarak yıpratıcı olsa da, veteriner hekiminizle birlikte bir plan oluştururken sakin kalmanız önemlidir. Yapabileceğiniz en iyi şey, onların tavsiyelerine harfiyen uymaktır.

Yazarın Biyografisi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, 2002 yılında UC Davis Veteriner Hekimlik Fakültesinden mezun olmuştur. Amerika Veteriner Gazeteciler Topluluğu üyesi olan Dr. Wooten, mesai saatlerini Greeley, Colorado'daki küçük bir veteriner kliniğinde ve mesleğiyle ilgili kamu konuşmalarına, liderlik yapmaya ve müşterilerle iletişim kurup yazışmaya ayırıyor. Ailesiyle kamp yapmak, kayak, dalış ve triatlona katılmak boş zamanlarında yapmayı sevdiği aktivitelerdendir.

 

Dr. Emma Milne BVSc FRCVS ve Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA tarafından gözden geçirilmiştir