Kedilerde Alerjik Dermatit: Nedenleri ve Tedavileri

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Pirelerden gıda alerjilerine kadar kedilerde deri sorunlarına neden olabilecek pek çok şey vardır ve pek çok durum benzer belirti ve semptomları paylaşır. Bu yüzden, deri hastalıklarının teşhis edilmesi çok zor olabilir. Bu durumlardan biri de alerjik dermatittir. Burada, kedinize doğru tanı koyabilmeniz ve en iyi tedaviyi uygulayabilmeniz için yaygın nedenleri, işaretleri ve belirtileri açıklayacağız.

Kedilerde alerjik dermatitin nedenleri

Kedilerde alerjik dermatit, bir alerjenin neden olduğu bir deri rahatsızlığını ifade eder. En yaygın dört neden şunlardır:

1. Pire alerjisi

Pire Alerjik Dermatiti veya FAD, kedilerde çok yaygındır. Kediler, pireler beslenirken deriye enjekte edilen pire tükürüğüne karşı alerjik hale gelir. Hassas kedilerde, sadece bir veya iki ısırık ciddi tahrişe neden olabilir. Bu da ikincil enfeksiyona yol açabilir çünkü derideki bakteriler, deride kendi kendine açılan çizik yaraları yoluyla kedinin sistemine girebilir. Pireler kuyruk dibi ile baş ve boyun çevresine yerleşme eğilimindedir, bu nedenle sorun pire alerjisiyse genellikle tüy dökülmesi ve kabuklanma gibi belirtilerin bu bölgelerde daha yoğun olduğunu fark edeceksiniz.

Alerjik bir kedide belirtilere neden olmak için ciddi bir pire istilası gerekmez, yani üzerlerinde hiçbir zaman pire görmeyebilirsiniz. Pireler zamanlarının çoğunu evin yumuşak mobilyalarında geçirir ve beslenmek için zıplarlar, bu nedenle onları görmüyorsunuz diye FAD'yi göz ardı edemezsiniz. Pirelerin varlığını tespit etmenin iyi bir yolu, kedinizin tüylerinde pire pisliği aramaktır. Bu pire dışkısıdır ve sindirilmiş kandan oluşur. Kedinizin tüylerini beyaz bir mutfak kağıdına tarayın ve gördüğünüz siyahımsı lekeleri bir damla suyla nemlendirin. Ev kiri veya çamursa rengi değişmez ancak pire kiri kanın kağıda işlemesiyle kırmızı bir leke bırakacaktır.

2. Atopi

Atopi; toz akarları, depo akarları, polenler, otlar, ağaçlar gibi çevredeki şeylere karşı bir alerjidir. Zamanla kediler bu çevresel alerjenlerden birine veya birkaçına karşı alerjik hale gelebilir. Polen gibi mevsimsel alerjenler söz konusu olduğunda, belirtiler yalnızca yılın belirli zamanlarında ortaya çıkabilirken, toz gibi diğer alerjenler yıl boyunca sorunlara neden olabilir. 

Atopik dermatit beş yaşın altındaki genç kedilerde görülme eğilimindedir, ancak daha yaşlı kedilerde de ortaya çıkabilir.

Atopi baş, boyun ve kulaklar ile karın, yan bölgeler ve bacaklarda tahrişe neden olma eğilimindedir. Aynı zamanda otit (kulak kanalları iltihabı) belirtisidir. Deri belirtilerinin yanı sıra, polenler gibi solunan çevresel alerjenler kedilerde astıma da neden olabilir.

3. Gıda alerjisi veya intoleransı

Hayvanlardaki olumsuz gıda reaksiyonları (AFR'ler), belirli bir proteine karşı bağışıklık reaksiyonu gösteren "gerçek" bir alerji veya gerçek bir alerji olmayan bir intolerans olabilir. Kedilerde en sık görülen gıda alerjenleri tavuk, süt ürünleri, balık ve buğdaydır. Gıda alerjileri yıl boyunca deri belirtilerine neden olur ve ayrıca ishal gibi gastrointestinal belirtiler de görebilirsiniz.

4. İletişim alerjileri

Kulağa geldiği gibi, bazı alerjiler kediniz bir şeyle temas ettiğinde ortaya çıkar. Bu, belirli bir çamaşır tozunda yıkanmış yatak takımları veya plastik mama kapları gibi şeyler olabilir. Temas alerjilerinin belirtileri, temasın nerede olduğuna bağlı olarak değişecektir. Çene çevresinde tahriş ve saç dökülmesi belirtileri gıda kabı alerjilerinde yaygın olarak görülürken, vücudun diğer bölgeleri temas noktasına bağlı olarak diğer kimyasallardan veya alerjenlerden etkilenebilir.

Kedilerde alerjilerin işaretleri ve belirtileri

Kediler tüylerini ve derilerini en iyi durumda tutma konusunda harikadır, bu nedenle sağlıklı bir kedinin tüyleri parlak, bakımlı ve göz alıcı olmalıdır. Kedi alerjik dermatiti de dahil olmak üzere birçok deri hastalığının belirtileri şunlardır: 

  • Kırmızı kabuklar, lekeler veya sivilceler.
  • Kabuklar, kabuklanmalar veya kalınlaşmış deri.
  • Tüy dökülmesi.
  • Pul pul veya pullu kabuklar.
  • Kötü deri kokusu.
  • Aşırı kaşınma, yalama veya sürtünme.
  • Aşırı tımarlanma.
  • Tüy yumakları, çünkü kediniz normalden daha fazla tımarlanır ve fazla tüy yutar.
  • Eozinofilik granülomlar. Eozinofiller, alerjik reaksiyonlarda rol oynayan bir tür beyaz kan hücresidir. Şiddetli alerjisi olan kedilerde, deride bu hücrelerle dolu parlak kırmızı plaklar veya kitleler görebilirsiniz. Genellikle çok iltihaplı ve kızgın görünürler.

Kedilerde alerjik dermatitin tanı ve tedavisi

Başta da belirttiğimiz gibi, birçok deri hastalığı benzer belirtilere neden olur, bu nedenle veteriner hekiminizin belirli koşulları elemek için testler yapması gerekecektir. Bunlar arasında parazit aramak için deri kazıntıları, saçkıran gibi mantar enfeksiyonlarını kontrol etmek için tüylerden örnek alma, biyopsiler, kan testleri ve/veya intradermal deri testleri yer alabilir.

Tedaviler kedinizin alerjik dermatitinin nedenine bağlı olarak değişir, ancak aşağıdakileri içerebilir:

  • Etkili ürünlerle çok sıkı pire kontrolü genellikle pire alerjik dermatiti için nispeten kolay bir çözümdür. Kedinizin derisinde aşırı tırmalama nedeniyle çatlama ve iltihap varsa kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olmak için bir antibiyotik kürü ve muhtemelen bazı steroidler de verilebilir. Veteriner hekiminiz ayrıca yumuşak mobilyalarda saklanan pirelerden kurtulmak için evinizin de ilaçlanmasını önerebilir.
  • Atopi tanısı genellikle diğer etkenler elendikten ve kedinizi hangi alerjenlerin tetiklediğini bulmak için kan testi veya deri içi testler yapıldıktan sonra konur. Daha sonra bu alerjenlere özel bir "aşı" yaptırabilirsiniz. Buna immünoterapi denir ve başlangıçta çok küçük dozlar verilerek, daha sonra aylar içinde kademeli olarak artırılarak çalışır. Bunun amacı kedinizi alerjenlere karşı duyarsızlaştırmaktır. Açıkçası, maruziyeti azaltmak için yapabileceğiniz her şey de yararlı olur; örneğin, depo akarlarını ortadan kaldırmak veya tetikleyici olabilecek ev bitkilerinden kurtulmak gibi. İmmünoterapi kedilerin yaklaşık %70-80'inde iyi yanıt verir.
  • Bir gıda alerjisinden şüpheleniliyorsa veteriner hekiminiz bir eliminasyon denemesi yapmak isteyecektir. Kedinize özel bir tedaviye yönelik mama verilecektir. Bu, hidrolize edilmiş bir protein olabilir, yani proteinler o kadar küçük parçalara ayrılır ki vücut bunları alerjen olarak tanımaz. Alternatif olarak, kedinizin daha önce yemediği ördek veya geyik eti gibi yeni bir protein içeren bir diyet de olabilir. Kedinizin 12 haftaya kadar çıkabilen deneme süresi boyunca sadece bu mamayı yemesi son derece önemlidir. Veteriner hekiminiz daha sonra tetikleyicinin ne olduğunu görmek için kedinizi çeşitli yiyeceklerle yeniden test edebilir veya harika bir sonuç aldıysanız sadece tedavi edici mamaya bağlı kalmaya karar verebilirsiniz.

Özet

Bazı kedilerin aynı anda birden fazla deri sorunu yaşayabileceğini unutmamak önemlidir. Altta yatan neden, ikincil enfeksiyonlar ve kendi kendine travma ile karmaşık hale geliyor olabilir. Lütfen kedinizin deri hastalığının temeline inme sürecinde veteriner hekiminize karşı sabırlı olun. Size verilen tedavi süreçlerini her zaman tamamlayın. Emin değilseniz veteriner hekiminizden neden böyle bir yol seçtiğini açıklamasını isteyin.

Kedinizin mamaya alerjisi olmasa bile, veteriner hekiminiz herhangi bir deri hastalığı olan kedilere yardımcı olmak için tasarlanmış bir mamaya geçilmesini önerebilir. Bu gıdalar deri bariyer fonksiyonunu desteklemeye ve güçlü tutmaya yardımcı olur. Deriyi sağlıklı tutmak ve iltihaplanmayı azaltmak için esansiyel yağ asitleri ve hücre hasarını azaltmaya yardımcı olmak için ilave antioksidanlar içerirler.

Birçok deri sorunu sabır ve iyi bir ekip çalışmasıyla harika sonuçlara ulaşabilir. Umarım, kediniz yakında kaşıntısız ve parlak, güzel haline geri dönecektir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.