Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Diş eti iltihabı, kediler arasında en yaygın görülen ağız hastalığıdır ve köpekler ve insanlarda olduğu gibi kediler arasında da yaygındır. Bununla birlikte, kedilerde diş eti iltihabı, kendi ağzınızda yaşayabileceğiniz basit diş eti şişmesi ve kanamasından daha fazlasını içerebilir. Hatta bazı durumlarda hayati tehlike yaratabilir.
Bu kadar yaygın olmasının yanı sıra potansiyel olarak karmaşık ve şiddetli olması nedeniyle, kedi ebeveynlerinin kedi diş eti iltihabının nedenlerini ve belirtilerini, ayrıca temel tedavi ve önleme tedbirlerini anlamaları önemlidir.
Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti iltihabı, diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla yaşlı kedilerde, plak biriktiğinde ve diş etleri şişme, kızarıklık, kanama ve hassasiyetle tepki verdiğinde ortaya çıkar. Plak, bakterilerin ve bazı bileşenlerin birleşerek bu bileşenlerle dişlere yapıştığı birikimlerdir. Plak, hem diş etlerinin hem de periodontal ligamentin (dişleri alttaki kemiğe bağlayan yapı) şişmesine yol açar.
Sadece diş etleri tepki verdiğinde, sonucunda gingivitis, yani diş eti iltihabı oluşur. Hastalık ilerlediğinde ve plak sonucunda periodontal ligamentte şişme ve çürüme olduğunda, ortaya çıkan bozukluk periodontitis veya periodontal hastalık olarak adlandırılır. Diş eti iltihabı ve periodontal hastalık terimleri genellikle yanlış bir şekilde birbirlerinin yerine kullanılmaktadır, bu nedenle bunları birbirinden ayırmak önemlidir.
Kedilerde Diş Eti İltihabının Nedenleri
Çoğu kedide diş eti iltihabı, evde uygun diş bakımı yapılmazsa kediler yaşlandıkça ortaya çıkan bir süreç olan kademeli plak birikiminin sonucudur. Kedilerin diş etlerinin plağa tepki verme derecesinde büyük farklılıklar vardır. Bazı kediler minimum diş eti iltihabı ile büyük miktarda plak biriktirirken diğer kedilerin diş etleri daha şiddetli tepki verir.
Bir kedinin kendine özgü gingivitis ve periodontitis derecesi, genetik yatkınlıktan bir dereceye kadar etkilenebilir ve ayrıca evde kedilere ne kadar diş bakımı yapıldığına da bağlıdır. Ancak kedilerde diş eti iltihabı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullardan da etkilenebilir:
- Bulaşıcı hastalıklar: Kedi lösemi virüsü ve kedi bağışıklık yetmezliği virüsü, diş eti iltihabına yol açabilen en yaygın bulaşıcı hastalıklardır.
- Diş erimesi: Bu durum, önceden Kedilerde Diş Rezorpsiyonu (FORL) olarak adlandırılırdı. Bu, kedilerde vücudun dişleri köklerinden eritmeye başladığı yaygın bir durumdur. Çok ağrılıdır ve diş ve diş etlerinin röntgenleri çekilerek teşhis edilir. Tek tedavi, etkilenen dişlerin çekilmesidir ve bazı durumlarda bu tüm dişler anlamına gelir. Bu kulağa aşırı bir durum gibi gelse de kediler sonrasında çok iyi olurlar ve en önemlisi ağrıdan kurtulurlar. Diş erimesi sırasında diş eti iltihabı yaygın olarak görülür.
- Genç yaşta başlayan diş eti iltihabı: Diş çıkaran kedilerde genellikle hafif diş eti iltihabı görülür ancak yetişkin dişleri çıktıktan sonra şiddetli diş eti iltihabı da ortaya çıkabilir.
- Kırık dişler: Travmatik durumlar diş eti iltihabını tetikleyebilir.
- Maloklüzyonlar: Düz yüzlü (brakisefalik olarak da adlandırılır) kedilerde yaygın olarak görülen yanlış hizalanmış dişler ve diğer ortodontik anormallikler diş eti iltihabına yol açabilir.
- Eozinofilik granülom kompleksi: Bu iltihaplı hastalık bazen dudakları, diş etlerini, dili ve dolayısıyla yakındaki dişleri etkileyebilir.
- Diş eti hiperplazisi: Kedilerde, köpeklere göre daha az yaygın olsa da diş eti büyümesi her iki türde de diş eti iltihabına yol açar.
- Gingivostomatit: Bu hastalık, diş etlerinin ve çevresindeki ağız dokularının diş dokularına ve plağa aşırı tepki vermesinin bir sonucudur ve yıpratıcı miktarda ağrıya neden olabilir. Bu durumdaki kediler yiyip içemeyebilir. Bazen ağrı ve iltihaplanma o kadar şiddetlidir ki tüm dişlerin tamamen çekilmesi tek çaredir. Bu kulağa aşırı gelebilir ancak çoğu kedi daha sonra gerçekten iyi olur ve yaşam kalitesi büyük ölçüde artar.
Kedi Diş Eti İltihabı Belirtileri
Söylediğimiz gibi, kedilerde diş eti iltihabının birincil belirtileri diş eti çizgisinde kızarıklık ve kanamadır. Daha ciddi şekilde etkilenen kedilerde ağızda ağrı olur. Aşağıdakilerden herhangi birini yaparsa kedinizin acı çekip çekmediğini anlayabilirsiniz:
- Salya akıtma
- Yeme ve/veya içmeye karşı isteksizlik gösterme
- Yemek veya su kabının önünde oturma
- Dağınık yeme veya ağzın tek tarafıyla yeme
- Yemek yerken ağlama veya inleme
- Kilo verme
- Kendisini tımar etmeyi bırakma veya dağınık bir kürke sahip olma
Kediler acılarını gizlemekte çok başarılıdırlar ve şiddetli acı ve rahatsızlık içinde olan kediler bile bunu sahiplerine belli etmeyebilirler. Tersi şekilde, bazı kedilerin, tıpkı insanlar gibi, ağrı eşiği daha düşüktür ve durum tam tersi olabilir! Veteriner hekiminizle yılda iki kez yapacağınız bir kontrol, kedinizin ağzının ve dişlerinin iyice incelenmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Kedilerde Diş Eti İltihabının Tedavisi
Plak ve tartarın giderilmesi diş eti iltihabı tedavisinin ana hedefidir. Anestezi altında rutin diş temizliği genellikle bunu çözebilir. Daha ciddi vakalar için veteriner hekimler aşağıdaki önlemlerden birini veya daha fazlasını önerebilir:
- Antibiyotik tedavisi
- Kortikosteroidler ve diğer bağışıklık düzenleyici ilaçlar gibi anti-enflamatuvar ilaçlar
- Şiddetli gingivostomatitisli kediler için tam ağız çekimleri de dahil olmak üzere diş çekimleri
- Gingivektomi (diş etlerinin bir kısmının alınması)
Kedilerde Lenfomanın Önlenmesi
Plak kontrolü, çoğu kedide diş eti iltihabını önlemenin açık ara en etkili yoludur ve günlük diş fırçalama en iyi yöntemdir. Suya eklenen katkı maddeleri, klorheksidin durulamaları ve plak kontrol tedavileri daha az olsa da bir miktar etkili olabilir.
Yaygın inanışın aksine, araştırmalar kedilerde diş eti iltihabının sadece kuru mama ile beslenerek önlenebileceğini henüz göstermemiştir. Bununla birlikte, özel olarak formüle edilmiş diş sağlığı için kedi mamalarının plak birikimini ve diş eti iltihabını azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Veteriner hekiminizden VOHC (Veteriner Ağız Sağlığı Konseyi) tarafından onaylanmış mama tavsiyesi istemeyi unutmayın. Bunlar, kedilerde tartar ve plağı azalttığı kanıtlanmış mamalardır. Dediğimiz gibi, diş fırçalamak dişleri sağlıklı tutmanın en iyi yoludur ancak biz insanlar uzun vadede bir şeylere bağlı kalma konusunda çok iyi değiliz, bu nedenle birçok insan bu özel yiyecekleri daha uygun ve etkili buluyor.
Veteriner hekiminizin onayı olmadan diş fırçalamayı ve özel diş mamalarına başlanmaması gerektiğini unutmayın. Kedinizde zaten diş eti hastalığı başlangıcı varsa bunlar ağrı ve iltihabı daha da kötüleştirebilir. Önleyici tedbirlere başlamadan önce veteriner hekiminizin kedinizin diş sağlığı konusunda temiz raporu verdiğinden emin olun. Ayrıca dişlerini fırçalamaya başladığınızda kediniz ne kadar küçükse işlerin o kadar kolay olacağını ve daha başarılı olacağınızı unutmayın. Rutin diş bakımı, düzenli veteriner hekim ziyaretleri ve günlük fırçalama ile birlikte çoğu diş eti iltihabı vakası başarılı bir şekilde yönetilebilir.
Yazarın Biyografisi

Dr. Patty Khuly
Dr. Patty Khuly; bağımsız düşünmesi, evcil hayvanlarla ilgili güçlü savunması, veterinerlik mesleğine olan tutkusu ve evcil hayvan sağlığıyla ilgili yazılarıyla tanınan, ödüllü bir veteriner hekimdir. Dr. K, Wellesley College ve Pensilvanya Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi diplomalarına sahiptir. Prestijli VMD/MBA çift dal programının bir parçası olarak yüksek lisansını Wharton School of Business'ta tamamlayarak MBA diploması almıştır. Miami, Florida'da bir veteriner kliniği olan Sunset Animal Clinic'in sahibidir.
Ancak hepsi bu kadar değil. Dr. K okumayı, örgü örmeyi, yoga yapmayı, müzik dinlemeyi çok sevmesinin yanı sıra koşu yapmaya ve yemek yemeye bayılıyor. Üç köpek, sayısız kedi, kurtardığı iki keçi ve eğlenceli bir tavuk sürüsüyle birlikte South Miami'de yaşıyor.
Yazılarını DrPattyKhuly.com ve sunsetvets.com adreslerinden takip edebilirsiniz.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.