Kedinizin Ağırlığı Ne Kadar Olmalıdır? Kediler İçin Sağlıklı Kilo Açıklaması

dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Zayıf kalmanın, hem hayvanların hem de insanların yaşamını uzattığı ve sağlık açısından birçok avantajı olduğu kanıtlanmıştır. Bu durumda çoğu ebeveyn şunu merak eder: "Kedimin ağırlığı ne kadar olmalıdır? Kedim için sağlıklı kilo nedir?" Bu, yaş ve ırk gibi birçok etkene bağlıdır. Aslında önemli olan kedinizin tam olarak kaç kilo olmasından çok kilosunu izlemek ve vücut kondisyon skoru (BCS) adını verdiğimiz durumdur.

Vücut kondisyon skoru (BCS)

Kedilerin büyüklükleri, köpekler kadar farklı değildir ancak biraz fark olur. Sıklıkla "ortalama" bir kedinin ağırlığının dört kilo olduğunu duyarsınız ancak günümüzde kedilerin kiloları çok farklıdır. Dört kilo bazı kediler için obezite anlamına gelse de örneğin, yetişkin bir Maine Coon gibi ırklar için bu rakam normal kilonun altındadır.

Kedinizin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını anlamanın en iyi yolu vücut kondisyon skoruna bakmaktır. BCS, kullandığınız ölçeğe bağlı olarak 5 veya 9 üzerinden değerlendirilir. Bizim ölçeğimiz 1-5 arasındadır ve 

  • 5, obezdir. Kalın bir yağ tabakası, kedinizin kaburgalarının görülmesini oldukça zorlaştırır. Dizler gibi daha kemikli bölgelerde orta veya daha ince bir yağ katmanı bulunur.

     

  • 4, aşırı kilolu anlamına gelir. Kaburga ve kemikli alanlar, kalın yağ tabakası nedeniyle zor hissedilir.

  • 3, ideal skordur. Kedinizin kaburgalarını kolayca hissedebilirsiniz ancak çevresinde, kaburgaları kaplayan ince bir yağ katmanı vardır. Kemikli alanlarda da ince bir yağ katmanı bulunur.

  • 2, zayıf anlamına gelir. Kaburgaları çok az yağ kaplar ve kaburgaları, evcil hayvanınıza dokunmadan, gözle görebilirsiniz.

  • 1, çok zayıftır. Kedinizin kaburgalarının etrafında yağ yoktur ve kaburgalar gözle görülür. Kemikli alanlarda da yağ görülmez.

Kedinizin ideal BCS'si olup olmadığını veteriner hekiminize sorun, böylece ideal kiloda olup olmadığını bilirsiniz. BCS'yi tespit etmeyi öğrendiğinizde bunu, kedinizi severken refleks olarak yaptığınızı fark edeceksiniz. Kediler için ideal tek bir kilo olmayabilir ancak kilolarını takip etmek önemlidir.

Sağlıklı bir ağırlık kediniz için neden bu kadar önemlidir?

Hem ağırlığı hem de BCS'yi takip etmek, yaşam boyunca önemlidir. Hem kilo alımı hem de kaybı, olası hastalık işaretleridir ve bazen sizi sorun olduğu konusunda uyaran ilk fark edeceğiniz şey olur. 

Yavru bir kediniz varsa birkaç haftada bir tartmanız, hem size hem de veteriner hekiminize yavru kedinizin düzgün ve sağlıklı bir hızda büyüyüp büyümediğini söyler. Kedinizin yaşamının devamı boyunca aylık kilo takipleri, kedinizin ağırlığındaki iki yönlü değişiklikleri de kontrolden çıkmadan önce fark etmenizi sağlar.

Kısırlaştırmadan sonra veya kediniz yaşlandıkça kolayca kilo alabilir ve bu yavaş yavaş gerçekleştiği için kedinizi düzenli aralıklarla tartmıyorsanız fark etmesi zor olabilir. Kilo almayı önlemek, aldıktan sonra vermesini sağlamaktan çok daha kolaydır; bu nedenle takipte kalmak ve gerektiğinde mamayı veya oranlarını değiştirmek en iyi yoldur.

Diğer yandan, belirttiğimiz gibi kilo kaybı, böbrek ve kalp hastalığı, kanser veya diyabet gibi sağlık sorunlarının önemli bir uyarıcı işareti olabilir. Kediniz klinik işaretler göstermeye başladığında bazı hastalıklar çok ilerlemiş olabilir, bu nedenle kilo kaybını erken fark etmek ve yardım almak son derece haayt kurtarıcı olabilir.

Özetle, tüm kediler için tek bir doğru ağırlık yoktur. Kediniz için doğru kilo ve BCS konusunda veteriner hekiminizle konuşun ve bunu korumak için elinizden geleni yapın. Kedinizin zayıf kalmasını sağlamak, sağlığını ve mutluluğunu en üst düzeye çıkarır ve güzel, tüylü dostunuzla mümkün olan en uzun zamanı geçirmenizi sağlar.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA