Kediniz Neden Kilo Veriyor Olabilir?
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
İnsanların ve hayvanların dünya genelinde aşırı kilolu olma eğilimi gösterdiği bu günlerde, kedinizin kilo almasını önlemeye odaklanmak kolaydır. Ancak açıklanmayan kilo kaybı da gerçekten önemlidir ve bir hastalığın veya rahatsızlığın ilk işaretlerinden olabilir. Kedinizin kilo verdiğini düşünüyorsanız ve bunun nedeni veteriner hekiminizin onu bir kilo verme rejimine başlatmış olması değilse ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi olur.
Kilo takibinin önemi
Bunu ne kadar vurgulasak az kalır. Hem kilo alma hem de verme, sağlıkta bozulmanın işareti olabilir ve sağlıkla ilgili her şeyde olduğu gibi bir şeylerin ters gittiğini ne kadar erken fark ederseniz o kadar kısa sürede yardım alabilirsiniz. Kediler, hastalık belirtilerini saklama konusunda oldukça iyidir; bu nedenle bazı durumlarda bariz işaretleri gördüğünüzde hastalık son derece ilerlemiş olabilir. Bu ilk kilo değişikliklerini fark etmek büyük bir fark yaratabilir.
Kediniz sağlıklı olsa ve yalnızca aldığınız mamanın tadını beğenmediği için kilo veriyor olsa bile (ya da tam tersi nedenle kilo alıyorsa bile) düşük veya aşırı kilolu olmak, sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye yol açabilir.
Erken yaşlardan itibaren kedinizi tartılmaya alıştırmanız akıllıca bir hareket olacaktır. Veteriner hekiminiz onu her ziyaret ettiğinizde bunu yapabilir ancak kediler için seyahatler ve veteriner hekim ziyaretleri biraz stresli olduğundan, kedinizi evde tartmaya alışmanız ikiniz için de yararlı olur.
Kediniz oldukça sakin bir yapıya sahipse yeterince uzun süre kalması durumunda, onu bir tartının üzerine koymanız yeterli olacaktır. Alternatif olarak, onu kutusuyla birlikte tartarak daha sonra kutunun ağırlığını çıkarabilirsiniz. Bu hesaplamaya, varsa yatak ve örtüleri de dahil etmeyi unutmayın. Ayrıca kedinizi kucağınıza alabiliyorsanız önce kendiniz tartılıp daha sonra kucağınızda kedinizle birlikte tartılabilirsiniz. Bunu ne kadar düzenli bir rutin haline getirirseniz kediniz o kadar mutlu olacaktır. Yavruyken her iki haftada bir ve yetişkin olduğunda ayda bir tartmak idealdir.
Kedilerde kilo kaybının nedenleri
Kedilerde kilo kaybına neden olabilecek onlarca koşul ve durum vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
Böbrek hastalığı. Bu, orta yaşlı ve daha yaşlı kedilerde görülen, yaygın bir bulgudur. En erken belirtilerinden biri kilo kaybı olabilir. Kedinizin normalden daha fazla su içtiğini ve mamasını yemediğini fark edebilirsiniz.
Parazitler. Yoğun kurt istilaları günümüzde çok görülmese de hâlâ kilo kaybının olası bir nedenidir. Veteriner hekiminiz, kedinizin yaşına ve yaşam şekline uygun olan önleyici sağlık tedbirleri önerebilir. Kediniz düzenli olarak avlanıyorsa daha sık bakıma ihtiyaç duyar.
Hipertiroidizm. Bu, orta yaşlı ve daha yaşlı kedilerde yaygın bir hastalıktır. Fazla aktif olan tiroit bezi metabolizmayı artırır. Kediniz iyi yiyor ve hatta mamasına kurt gibi saldırıyor ancak hâlâ kilo veriyor olabilir. Hipertiroidi olan kediler sıklıkla hiperaktiftir ve agresif olabilir.
Kanser. Kanserin birçok türü ağrılı değildir ve fark etmesi zordur. Kilo kaybı, oldukça yaygın olan bir erken işarettir ve fark edeceğiniz tek durum olabilir.
Gastrointestinal sorunlar. Kediniz, mamasından ihtiyacı olan tüm besinleri alamadığı için kronik enteropati, advers gıda reaksiyonları ve diğer gastrointestinal hastalıklar kilo kaybına neden olabilir.
Diyabet. Diyabeti sıklıkla kilolu kedilerle ilişkilendirsek de kilo kaybı, diyabete yakalanan kedilerde görülen en yaygın işaretlerden biridir.
Dişte veya ağızda acı. Dental hastalıklar, tahmin edebileceğinizden daha yaygındır. Ağızdaki veya diş etlerindeki acı, kedinizin yemesini engelleyerek kilo vermesine neden olabilir.
Stres. Evdeki diğer kedilerle çatışma gibi stresli durumlar, kedinizin sağlıklı kiloda kalmak için yeterli miktarda mama yemesini engelleyebilir.
Kedilerde kilo kaybının tüm nedenleri ciddi değildir ancak bazılarının oldukça ciddi olduğunu görmüşsünüzdür. Kedinizin için neyin normal olduğunu ne kadar iyi bilirseniz sorunları o kadar erken tespit edersiniz. İstenmeden kilo vermesi durumunda veteriner hekiminizi acilen ziyaret etmelisiniz. Bariz bir sorun olduğunu tespit edebilirler veya kan ya da idrar testleriyle biraz daha araştırma yapabilirler. İki şekilde de sorunun temeline inersiniz ve gerekli tedaviyi mümkün olan en kısa sürede alırsınız.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA