Yavru Kediler İçin Yeni Kontrol Listesi: Yavru Kedinize En İyi Başlangıcı Sağlama

dk okuma süresi

Ebeveyninin üzerinde oturan ve ona dikkatle bakan turuncu yavru kedi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Tebrikler! Ailenizin yeni üyesi olarak bir yavru kedi sahiplenmek ve umarız uzun ve güzel bir dostluğa başlamak üzeresiniz. Hazırlıklı olmak gereklidir ancak yeni yavru kedi kontrol listeleri yalnızca onları karşılamadan önce satın almanız gereken şeylerle ilgili değildir. Bu noktadan daha öncesinden başlar…

Birbiriniz için uygun olmak

Günümüzde kediler sıklıkla ergenlik dönemlerinin sonuna kadar yaşıyor, bu nedenle yavru kedi sahiplenmek uzun vadeli bir taahhüt olarak ciddi şekilde düşünülmelidir! Kediler genelde bağımsız, köpeklere göre daha az enerji isteyen evcil hayvanlar olarak görülür ancak yine de çok zaman ayırmanız ve ilgi göstermeniz gerekir ve tahmin ettiğinizden daha masraflıdır. PDSA, ortalama bir kedinin yaşamı boyunca en az 11.100 £ masrafı olduğunu tahmin ediyor ve bu da herkesin bütçesi için önemli bir tutardır. Bir yavru kedi sahiplenmeden önce yeterli zamanınız, alanınız, enerjiniz ve paranız olduğundan emin olun.

Kedilerin tırmalama, tırmanma ve avlanma gibi, bazı ebeveynlerin tolere etmekte zorlandığı birçok davranışsal ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bir kedinin, siz ve aileniz için doğru evcil hayvan olduğundan emin olun.

Mükemmel bir başlangıç yapmak

Çoğumuz, ailemizde sevgi dolu, eğlenceli bir üye istediğimiz için yavru kedi sahipleniriz. Yavru kedilerin korumacı bir ortamda büyütülmeleri ve besiciler tarafından erken yaştan itibaren sosyalleştirilmeleri ve bazı alışkanlıkların kazandırılması gerekir. Yani onlara yetişkinlerle ve çocuklarla pozitif deneyimler sunmak ve bir aile evinin kokularına ve seslerine alıştırmak gerekir. Üreticinizi her zaman araştırın ve ona çok fazla soru sorun. Bir yavru kediyi annesini görmeden asla sahiplenmeyin. Bir barınaktan yavru kedi sahipleniyorsanız bilinen bir barınak size birçok bilgi vermenin yanı sıra çok fazla soru da sorar.

Yavru kediniz eve gelmeden önce bilmeniz gerekenler

Anneden ayrılmak ve yeni bir eve taşınmak, her yavru kedi için stresli bir dönemdir. Üreticiye birkaç hafta öncesinden bir battaniye verebilirseniz yavru kedi, yeni evine geldiğinde evin kokularına zaten alışmış olur ve ilk andan itibaren daha iyi hisseder. Yavru kediniz gelmeden önce kurmak için feromon difüzörleri hakkında veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Bunlar, kedilerin ve yavru kedilerin yeni ortamlarında daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. 

Satın almanız gerekenlerden bazıları:

  • Kedi taşıyıcı. Kedi veya yavru kedileri asla serbest şekilde taşımayın. Tercihen üstte açıklığı olan, sağlam bir taşıma çantası kullanın.

  • Battaniyeler ve yataklar. 

  • Yavru kedi maması. Ani değişikliği ve mide bozulmasını önlemek için en az bir hafta boyunca üreticideki veya barınaktaki mamadan yedirerek başlayın. Verebileceğiniz en iyi yavru kedi mamasını ve bir mamadan diğerine aşamalı geçişin nasıl yapılacağını veteriner hekiminizden öğrenin. 

     

  • Mama ve su kapları. Yemek zamanlarında etkileşim için bir puzzle mama kabı alabilirsiniz.

  • Kum kabı ve kum. Tozlu kumlardan kaçınmaya çalışın. İdeal olarak sahip olduğunuz kedi sayısından bir adet fazla kum kabınız olmalıdır; bu nedenle en az iki kaba ihtiyacınız var. Bunların sessiz ve sakin yerlere yerleştirilmesi ve su ile mamadan uzakta olması gerekir.

  • Yavru kediyi taramaya uygun olan ve yumuşak bir tarak veya fırça.

  • Tırmalama direkleri veya pedleri. Kedilerin içten gelen bir tırmalama güdüsü vardır. Pençelerini iyi durumda tutar, kaslarını güçlendirir ve alanını işaretlemesini sağlar. Tırmalaması için direk vermezseniz mobilyalarınızı tırmalar. Seçim sizin!

     

  • Tasma. Çoğu veteriner hekim, yaralanmaya neden olabildiği için kedilerde tasmayı çok sevmez ancak yaşadığınız yerde kural olabilir. Bazı ülkelerde zorunlu olan mikroçipler, kedinizin kimliğini kalıcı olarak belirlemek için çok daha iyidir. Veteriner hekiminiz bunu ne zaman ve nasıl yapmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunur.

  • Oyuncak. Oyun oynama, yavru kedinizin güç ve çeviklik kazanmasına yardımcı olmak için önemlidir, aynı zamanda onunla bağ kurmanızı da sağlar. Birçok oyuncak alın ve ilgi çekici olmaya devam etmeleri için alternatif olarak gösterin. 

  • Kedi kapısı. Yavru kediniz bir süre boyunca dışarı çıkmaz ancak bir kedi kapısı alırsanız ya da öyle bir kurulum oluşturursanız dış dünyayı keşfetmeye başlamak için hazır olduğunda siz de hazırlıklı olursunuz. Serbest dolaşan kedilerle ilgili yaklaşım, kedilere ve bölgenin vahşi yaşamına yönelik risklere bağlı olarak ülkelere göre farklılık gösterir, bu nedenle kedinizin ne zaman dışarı çıkmasına izin vereceğiniz yaşadığınız yere bağlıdır. Ancak iç mekanda yaşamın birçok kedi için büyük bir stres kaynağı olabileceğini unutmayın. Artıları ve eksileri konusunda emin değilseniz veteriner hekiminizle görüşün.

En sıcak karşılama

Siz ve ailenizin kedinizin gelişi konusunda son derece heyecanlı olabilirsiniz ancak yavru kediniz için son derece göz korkutucu olduğunu unutmayın. Başlangıçta onu maması, su ve kum kabının (mamasından ve sudan uzak bir yere) bulunduğu bir odaya yerleştirin ve onu rahatsız etmemeye çalışın. İlk başta doğal olarak gizlenecektir. Kendi hızında keşfetmesine izin verin. Odada sessizce oturun, kitap okuyun ya da dikkatinizi vereceğiniz bir şey yapıp onu size gelmesini bekleyin. Bu birkaç gün sürebilir.

Zaten bir kediniz varsa yaşadığı yerin ve sizin kendisine kalmasına alışkın olabileceğini unutmayın. Özellikle yetişkinler olmak üzere çoğu kedi, evinde yeni bir kedi veya yavru kedi olmasını oldukça stresli bulur. Onları tanıştırmanın en iyi yolu ve neler beklemeniz gerektiği konusunda veteriner hekiminizle veya lisanslı bir hayvan davranış bilimcisiyle görüşün.

Durumunuz ne olursa olsun, yavru kediniz geldiğinde sabırlı, sakin ve nazik olun, böylece iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Başarılar!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA