Yavru Kedilerin Katı Mamaya Başlama Zamanı

dk okuma süresi

Gözleri ve kulakları dikkat kesilmiş şekilde yüzünü kameraya dönmüş tekir kedinin yan profili

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Fiziksel ve zihinsel olarak yaşama en iyi başlangıç için yavru kedilerin, en az dokuz haftalık oluncaya kadar anneleriyle birlikte kalması gerekir. Normalde, yavru kedinizi evinize götürdüğünüz dönemde zaten sütten kesilmiş ve ıslak, kuru ya da ideal olarak ikisinin birleşimi olan katı mama yemeye başlamış olması gerekir. Ancak anne ve yavruları sizin kedilerinizse veya yavru kediler öksüz kalmışsa yavru kedileri sizin sütten kesmeniz gerekebilir. Bunu üç ila dört haftalık olduklarında yapmaya başlayabilirsiniz.

Anneyle çalışmak ve Annenin Doğası

Yavru kedilerinizin annesi de sizin kedinizse sütten kesilme süreci genellikle yavru kediler etrafta dolaşıp çevrelerini keşfetmeye başladıklarında doğal bir şekilde gerçekleşir. Kelimenin tam anlamıyla annelerinin mamasına denk gelirler ve tadının ve dokusunun nasıl olduğunu keşfetmeye başlarlar. İdeal olarak annenin zaten yavru kedi maması yemeye başlamış olması gerekir çünkü emzirme için ihtiyacı olan kalorileri ve besinleri aldığından emin olmanın en iyi yolu budur. Kurt dökme, beslenme ve yetişkin mamasından kedi mamasına geçme zamanı hakkında bilgi almak için gebeliğin başlarında veteriner hekiminizle konuşun.

Anne kedi, yavrularının mamasını çalmasından çok hoşlanmayabilir ve onları vazgeçirmeye çalışabilir. Üç ila dört haftalık olduklarında ya da bu sürecin başladığını gördüğünüzde (hangisi önce olursa), yavru kedilere kendi yavru kedi mamalarını vermeye başlayabilirsiniz. Kolay ulaşmaları için derin olmayan tabaklara veya fincan tabaklarına mama ekleyebilirsiniz ya da annenin de mola verebilmesi için yavru kedilere ayrı küçük bir alan yapabilirsiniz.

Eksiksiz ve dengeli bir mama vermeniz son derece önemlidir (ideal olarak bu, annenin mamasıyla aynı mama olmalıdır). Islak, kuru veya ikisinin karışımıyla besleyebilirsiniz ancak başlangıçta, yavru kedilerin gelişmemiş ağızları için yumuşak olması amacıyla kuru mamaları biraz ılık suyla nemlendirmeniz gerekir.

Yavru kedilerin gastrointestinal sistemlerine çok yüklenmemek için sütten kesme aşamalı bir süreç olmalıdır; bu nedenle günde birkaç kez çok az miktarlarda mama vererek başlayın. Küçük bir tabağa koyabilir veya parmak ucunuzla verebilirsiniz. Küçük yavru kediler, ne olduğunu bilmedikleri için ilk başta her zaman mamanın etrafında gezinirler. Bu oldukça normaldir ve öğrenmelerine yardımcı olur; bu nedenle sabırlı olun ve tabakları ve de gerekirse yavru kedileri sık sık temizleyin!

Günler geçtikçe verdiğiniz katı mama miktarını yavaş yavaş artırabilir ve tamamen kuru mamaya geçinceye kadar mamaya eklediğiniz su miktarını kademeli olarak azaltabilirsiniz. Yavru kediler mamaya alıştığında onu sevmeye başlayıp iştahlı yiyiciler olurlar ve annelerini yalnızca üzerine yatmak ya da rahatlama amacıyla emmek için kullanırlar. Mamayı kabul ettiklerinde ve midelerinde sorun olmadığında yavru kedileri isterseniz ekstra mama ile besleyebilirsiniz. Yani, günde birkaç kez, istedikleri şekilde ve istedikleri zaman yiyebilirler. Bunu yapamıyorsanız en azından günde dört öğün, ideal olarak daha fazla beslenmeleri gerekir.

Biz insanlarda olduğu gibi anne kediler de yavru kedilerine onları yeterince emzirdiğini belli etmeye başlar ve sütü giderek azalır. Çoğu yavru kedi, altı ila sekiz haftalık olduğunda sütten tamamen kesilmiş, katı mamaya başlamış olmalıdır ve dokuz haftadan itibaren yeni evine gitmeye hazır olur.

Her şeyin yolunda olduğunu nasıl anlarsınız?

Yavru kedileriniz, ilk başta her birkaç günde bir tartılmalıdır. Veteriner hekiminiz, beklendiği şekilde büyüdüklerinden emin olabilmeniz için size bir büyüme grafiği verebilir. Yavru kediler iyi beslendiklerinde ve mutlu olduklarında uzun süre boyunca uyurlar ve dolu, yuvarlak karınları olur. Çok fazla ağlıyorlarsa, uyumuyorlarsa veya zayıf görünüyorlarsa ters giden bir şeyler vardır; veteriner hekime gitmeniz gerekir.

Yavru kediler öksüz kalmışsa veya anne sütüyle ilgili bir sorun varsa süt yerine ne vereceğinizi ve nasıl vereceğinizi veteriner hekiminize danışın. Yavru kedilere inek sütü vermeyin; inek sütü, besin değeri açısından yavru kediler için yeterli değildir ve bu sütü sindiremezler.

Yavru kedileri biberonla besliyorsanız aynı sütten kesme tavsiyesini izleyin ve dört ila sekiz hafta arasında verdiğiniz yavru süt miktarını aşamalı olarak azaltırken katı mama miktarını da artırın.

Son olarak…

Yavru kediler yetişkin oluncaya kadar, yani genellikle dokuz ila on iki aylık olana kadar yavru kedi mamasına devam etmelidir. Yavru kedi mamaları, olağanüstü büyümelerini desteklemek için kalori ve besin değerleri açısından yoğun şekilde formüle edilir. Bazı genç kediler, kısırlaştırmadan sonra yavru kedi mamasına devam ederse çok fazla kilo almaya başlayabilir ve tam olarak bu senaryo için üretilmiş mamalar daha iyi olabilir. Yavru kedi mamasını ne zaman ve nasıl bırakacağınız konusunda veteriner hekiminize danışın. Ancak en önemlisi, o minik afacanların daha da yaramaz, eğlenceli ergenlere dönüşmesini izlemekten keyif almak için vakit ayırın!

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA