Hipertiroidi Olan Kediler İçin En İyi Beslenme Nedir?
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Orta yaşlı ve yaşlı kedilerdeki en yaygın rahatsızlıklardan biri hipertiroit, yani fazla çalışan tiroittir. Tiroit boyunda, nefes borusunun ön kısmında bulunan bir bezdir. Kedilerin metabolizma hızını, yani vücutlarının ne kadar hızlı enerji ürettiğini kontrol eder. Bunu vücudun termostatı gibi düşünün; gerektiğinde ısıyı yükseltir.
Hipertiroidizmde tiroit, kedinin vücudu ekstra enerjiye ihtiyaç duymadığında bile metabolizmayı hızlandırır. Termostat benzetmesiyle devam edersek bu, güneşli bir temmuz gününde termostatınızın ısısını yükseltmek gibidir.
Bu olduğunda, kedinizin vücudunun çalışma hızı artar. Bunun en yaygın belirtileri huzursuzluk, aşırı açlık, sürekli yemeye rağmen kilo verme ve bazı durumlarda agresyondur. Hipertiroidi olan kediler sıklıkla tüylerinin bozulması nedeniyle bakımsız görünür.
Yaşam boyunca sağlık için oldukça kaliteli beslenme önemlidir ancak hipertiroidi olan kediler söz konusu olduğunda daha da önemlidir. Bunun nedeni:
Sağlıklı kiloda kalma ve kas kütlesini koruma konusunda sorun yaşayabilirler. Her lokmadan mümkün olan en yüksek besin değerini almak için mamalarının yüksek düzeyde sindirilebilir olması ve en kaliteli malzemelerle yapılması gerekir.
Genellikle ileri yaştaki kedilerde görülür. Orta yaşlı ve yaşlı kedilerde böbrek hastalığı gibi diğer hastalıkların görülme eğilimi de bulunur; bu nedenle aldıkları protein, mineral ve diğer besin değerlerinin seviyelerinin kontrollü olması gerekir. Ayrıca mamalarındaki protein, kaliteli kaynaklardan elde edilmelidir.
Kedinizin yaşına uygun olan kaliteli, eksiksiz ve dengeli bir mamayla beslediğinizden emin olun. Kedinizin başka sağlık sorunları da varsa veteriner hekiminiz, diğer tıbbi durumlara da yardımcı olacak diyetetik bir mama önerebilir. Hipertiroidi olan kedinizin normalden ve neredeyse kesinlikle beslenme kılavuzunda ağırlığı için yazan miktardan daha fazla yemesi gerektiğini unutmayın. Kediniz sürekli açsa ancak kilo veriyorsa arada ekstra mama verebilirsiniz. Alternatif olarak yeterli mama yediğinden emin olmak için günde 4-6 öğün verebilirsiniz. Uzun süreler boyunca evde olmuyorsanız zamanlayıcılı mama makineleri çok kullanışlıdır.
Kedilerde hipertiroidizm için tedavi seçeneği olarak mama kullanın
Tiroit bezi fazla aktif olan kediler yetersiz beslenme, yüksek kan basıncı, retina hasarı ve kalp hastalığı gibi organ hasarı riskiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle her zaman sorunu kontrol etmeyi denemelisiniz. İlaç, ameliyat, radyoaktif iyot ve özel diyetetik mama gibi birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bunlarının tümünün artıları ve eksileri bulunur.
Mamanın bir tedavi seçeneği olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir ancak hipertiroidizmi kontrol etmek için özel bir diyetetik mama bulunur. Yüksek düzeyde sindirilebilir, eksiksiz ve dengeli olmasının yanı sıra iyot düzeyi düşüktür. Tiroit bezinin çalışmak için iyoda ihtiyacı vardır; bu nedenle iyot düzeylerini azaltmak tiroit hormonunun aşırı çalışmasını yavaşlatabilir ve böylece birkaç hafta sonra kedinizin belirtilerini ortadan kaldırabilir. Ancak mamalar altta yatan tiroit sorununu çözmez, bu nedenle kedinizin yaşamı boyunca o mamayla beslenmesi gerekir. Veteriner hekiminiz seçenekleri sizinle konuşabilir ve kedinizin yaşam tarzına, diğer tıbbi durumlarına ve mali durumunuza en uygun mamayı seçmenize yardımcı olabilir.
Özetle
Kedinize hipertiroidizm teşhisi konulduysa tedavi seçeneklerini ve kedinizin şu anda yediği mamanın uygun olup olmadığını veteriner hekiminizle konuşun. Kilosu dengeleninceye ve tiroit kontrol altına alınıncaya kadar oranlarını artırmayı unutmayın. Mamayı bir tedavi seçeneği olarak düşünün ve kedinize uygun olacağını düşünüyorsanız veteriner hekiminizle diyetetik mamaları sorun. Ancak ilk önce veteriner hekiminizle konuşmadan kedinizin mamasını asla diyetetik mamayla değiştirmemeniz gerektiğini lütfen unutmayın.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA