Kedinizin Bağırsak Mikrobiyomu Nedir ve Neden Önemlidir?

dk okuma süresi

Beyaz göğüslü gri bir kedi, sevgi dolu ebeveyni onu çenesinden okşarken gözleri kapalı bir şekilde uzanıyor

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

"Bağırsak mikrobiyomu" teriminin günümüzde biraz moda olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bağırsak mikrobiyomu, insanlarda olduğu gibi kedilerde de son derece önemli olduğundan kesinlikle bu popülerliği hak ediyor. Bu büyük ekosistemin gücü bir süredir biliniyor ancak gerçek yapısını daha yeni anlamaya başlıyoruz ve muhtemelen daha öğreneceğimiz çok fazla şey var. Şimdilik, bağırsak mikrobiyomunun, sağlık üzerinde gerçekten büyük bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Tabii ki bir şeyler yolunda gitmediğinde, kedilerde yumuşak dışkı veya ishal gibi sindirim sistemi bozukluklarıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ancak aslında bağırsak mikrobiyomu, bundan çok daha güçlüdür.

Bağırsak mikrobiyomu nedir?

Mikrobiyom, "belirli bir ortamdaki mikroorganizmaların birleşik genetik materyali" olarak tanımlanır. Bağırsak mikrobiyomu söz konusu olduğunda, bunlar kedinizin bağırsaklarında yaşayan milyonlarca küçük organizmadır. Bunlarda çoğunlukla bakterilerdir ancak tek hücreliler ve başka garip ve mükemmel varlıklar da olabilir. Vücudun, cilt ve ağız gibi, bakterilerle ve diğer organizmalarla dolu olan diğer kısımlarının da mikrobiyomları vardır. Ancak bağırsak mikrobiyomu gerçek bir yıldız.

Farklı gıdalar farklı türlerdeki organizmaları besler, yani kedilerin mikrobiyomunun oluşmasında beslenme büyük bir rol oynar. Kedilerin beslenmesinde et olması gerektiği için mikrobiyomları, köpeklerin ve insanların mikrobiyomlarından farklı olmaya eğilimlidir.

Kedilerde bağırsak mikrobiyomu neden bu kadar önemlidir?

Mikrobiyomdaki bakterilerin ve diğer organizmaların çoğu ve özellikle birçok farklı türün kombinasyonu, kediniz için gerçekten çok yararlıdır. Bunların yaptıkları önemli işlerden bazıları şunlardır:

  • Kedinizin vücudunun parçalayamadığı bazı yiyecekleri parçalarlar. 

  • Bağırsak hücrelerini beslerler ve bağırsak duvarının sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlarlar.

  • "Kötü" bakterileri uzak tutarlar.

  • Bağışıklık sistemini desteklerler ve sağlıklı tutarlar.

  • Belirli vitaminlerin üretimine yardımcı olurlar.

Dengeli bir mikrobiyom, kedinizin zayıf kalmasına bile yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak ve beyin arasında güçlü bir bağlantı vardır, bu nedenle sağlıklı bağırsak mikrobiyomu kedinizin beyninin de sağlıklı ve mutlu olmasına yardımcı olur.

Birçok şeyde olduğu gibi, bir şeyin ne kadar mükemmel olduğunu ancak bir şeyler ters gittiğinde fark ederiz. Bağırsak mikrobiyomunda buna disbiyoz denir ve tüm o farklı bakteri türleri arasındaki dengesizlik anlamına gelir. Az sayıdayken zararsız olan organizmalar, normalde "sağlıklı" bakteriler tarafından denetim altında tutulur ancak kontrol mücadelesini kazanmaya başladıklarında mükemmel bir dengeye sahip olan ekosistem bozulmaya başlar. Buna beslenmedeki değişimler, antibiyotik kullanımı veya kronik stres yol açabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi disbiyoz olduğunda kediniz, sağlıklı bir mikrobiyomun sağladığı tüm yararları kaybeder. Bu da vitamin eksikliğine, bağırsak hasarına ve enflamasyonuna, enfeksiyonlara, advers gıda reaksiyonlarına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Kediniz mamasını doğru şekilde sindiremiyor olabilir ve bu nedenle kilo veriyor olabilir.

Kedinizin mikrobiyomunu dengede tutmak için ne yapabilirsiniz?

Artık kedinizin bağırsak mikrobiyomunun yararlarını ve beslenmenin ne kadar önemli bir rol oynadığını anladığınıza göre, mikrobiyom dostu kedi mamaları hakkında veteriner hekiminizle konuşun. Bu, mikrobiyomlarını destekler ve o avantajları en üst düzeye çıkarmak için gereken tüm besinleri sağlar.

Kesinlikle gerekli olmadığı sürece antibiyotik kullanmamaya çalışın. Antibiyotik direncinin gerçekten tehlikeli hale geldiği bir dünyada yaşıyoruz. İyi bakterileri yok edebildiklerini biliyoruz, bu nedenle veteriner hekiminizi dinleyin ve mümkünse antibiyotik kullanmayın.

Kedinizin evdeki yaşamı hakkında veteriner hekiminizle konuşun. Kediler anlaması zor canlılardır ve özellikle diğer kedilerin yanında strese yatkındırlar. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir bağırsak için bazı küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

Kedinizin herhangi bir nedenle disbiyoz olması her şeyi kaybettiği anlamına gelmez. Veteriner hekiminiz, iyi bakterileri beslemeye yardımcı olmak için belirli bir mama önerebilir. Ayrıca sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemek için belirli türlerdeki bakterilerden yüksek miktarda içeren takviyeler olan probiyotikler de önerebilir.

Her zaman olduğu gibi herhangi bir endişeniz varsa veteriner hekiminizle görüşün. Yardımcı olmaktan her zaman mutlu oluruz ve sizi ve evcil hayvanınızı geç kalmaktansa daha kısa sürede görmeyi tercih ederiz.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA