Kedileri Ne Sıklıkla Beslemelisiniz?

dk okuma süresi

Bir kedi, iç mekanın zemininde uzanıyor. Patileri, gözleri ve kulakları yukarı doğrulmuş ve görünmeyen bir şeye bakıyor

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bu harika bir sorudur ve kedinizin sağlığı ve mutluluğu konusunda büyük bir fark yaratabilir.

Evcil hayvanlar söz konusu olduğunda geleneksel görüşleri ve uygulamaları geride bırakmak zor olabilir. İnsanlar, her zaman öyle yapılageldikleri için bazı alışkanlıkları devam ettirme eğilimi gösterirler. Kediler artık haşerelerle mücadelede kullanılmadığından ve evlerimizde ve kalplerimizde yer edindiklerinden, onları köpeklerle aynı şekilde, yani günde bir veya iki öğün besleme alışkanlığı gelişmiştir. Aslında bu kedinize veya sindirim sistemine çok da uygun değildir.

Evcil kediler, binlerce yıl önce evcilleştirildiler ancak vahşi atalarına ve modern dünyada, yabanda yaşayan kuzenleriyle hâlâ birçok açıdan benzer özelliklere sahiptirler. Yapıları gereği etoburlardır; yani beslenmelerinde et veya et ürünleri yer almalıdır. Doğaları gereği avcılardır ve kedisi eve lezzetli bir "hediye" getiren herkesin bileceği gibi, onları beslemek bu yerleşmiş içgüdülerini ortadan kaldırmaz. Kediler kendi yiyeceklerini bulacakları zaman av aramak için saatler harcarlar ve gün içinde 10 ila 20 küçük öğünle beslenirler. Sindirim sistemleri oldukça kısadır; bu nedenle onlar için en uygun olanı az ve sık beslenmektir.

Görüleceği üzere, evcil hayvanların beslendiği evler, vahşi yaşamdaki senaryodan oldukça farklıdır. Kedilerimizin çoğu, kendi yiyeceklerini bulan kediler kadar enerji harcamazlar ve yoğun günlük hayatlarımız, günde 20 öğünü imkansız hale getirir. Ancak günde bir veya iki öğün yerine, doğalarına daha uygun bir denge bulabiliriz.

Günden birkaç öğün besleme

İdeal olarak kediler, günde birkaç küçük öğünle beslenmelidir. Kedinize ve yediği mamaya bağlı olarak, beş ila sekiz öğün idealdir. Bu, onların zayıf kalmasına yardımcı olur (günlük mama miktarı aşılmazsa) ve mamaya ilgilerinin yüksek kalmasını ve gün boyunca tok hissetmelerini sağlar. Ayrıca sizin yemeğinize salça olma veya tezgahtan yiyecek çalma olasılıklarını da azaltır.

Yoğun yaşamlarımızda birden çok öğünle beslemenin imkansız olduğunu düşünebilirsiniz ancak zamanlayıcılı mama makineleri bu konuda size yardımcı olabilir. Günde dört ila altı öğün verebilecek birçok model bulabilirsiniz.

Besleme ve kedinizle aranızdaki bağ

Mama vermek, insanlar ve hayvanlar arasındaki bağın en önemli parçalarından biridir. Evcil hayvanlarımızı ödüllendirmeye ve onlara yemeleri için verdiğimiz şeylerden keyif aldıklarını görmeye bayılırız. Zamanlayıcılı mama makinelerinin sizi bu denklemin dışında bırakacağından endişelenebilirsiniz ancak bu konuda bilmeniz gereken birkaç şey var.

İlk olarak, istediğinizde mamasını kendiniz vermeyi ve evde değilken zamanlayıcıyı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kahvaltı ve uyku öncesi gibi, günün en önemli öğünlerini kendiniz vermeyi tercih edebilirsiniz. Kediniz ıslak ve kuru mama yiyorsa ve ıslak mama onun için gerçek bir ödülse en sevdiği öğünleri siz verebilirsiniz ve kuru mama da zamanlayıcıda taze ve hazır kalmaya devam eder.

İkinci olarak, bazen zamanlayıcılı mama makineleri sizin kötü adam gibi görünmemenize yardımcı olabilir. Örneğin, kediniz kilo vermek için diyetteyse mama istediğinizde size bakmak yerine zamanlayıcılı makineye bakar ve böylece suçlu hissetmezsiniz. Kedilerin belirli bir günlük düzeni olmadığından, gece mama yemek istediğinde, zamanlayıcıyı sizi uykunuzda rahatsız etmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kısacası…

Günde beş ila sekiz öğün, kediler için idealdir. Egzersize teşvik etmek için farklı yerlere mama koyabilirsiniz, bazı öğünlerde bulmaca mama kapları kullanabilirsiniz veya zamanlayıcıyla işi basit tutabilirsiniz. Hepsi sizin programınıza ve kedinizin neyi sevdiğine bağlıdır. Ancak kedinizin yediği mamanın ve günlük miktarın doğruluğu konusunda veteriner hekiminize danışın. Sonrasında kedinize en uygun olan günlük öğün sayısına karar verebilirsiniz.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA