Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Birçok köpek pelüş yataklar, lezzetli ödüller ve bolca sevgi ile tamamlanan "şımarık" bir yaşam tarzının tadını çıkarır. Bu konfor ve bakıma rağmen (hatta bazen bunların bir sonucu olarak) stres de yaşayabilirler.
Gök gürültüsü, havai fişekler, yeni bir bebek ya da rutindeki veya evdeki diğer değişiklikler köpeğinizi etkileyebilir. Bu stresli olaylar, ruhsal sıkıntının ötesinde, köpeğinizin fiziksel sağlığını da etkileyebilir. Yıkıcı veya saldırgan davranışlar gibi sorunlara yol açabilirler. Peki köpeğinizin stresli olduğunu nasıl anlarsınız? Bu yazıda, köpeklerde stres belirtilerine ve yardımcı olmak için neler yapabileceğinize bir göz atacağız.
Köpeklerde stres belirtileri nelerdir?
Tüm köpeklerde farklılık gösterir ve bazı belirtiler diğerlerinden çok daha belirgindir. Fark edilmesi daha zor olan belirtileri bilmek çok önemlidir çünkü bunlar genellikle gözden kaçar ve atlandıklarında sorunların artmasına neden olabilir. Köpeklerde stresin en yaygın belirtileri şunlardır:
- Esneme. Bu, stresin en sık gözden kaçan belirtilerinden biridir. Köpekler yorgun olduklarında esnerler, ancak esneme, bir köpeğin bir durumda kendini rahatsız veya endişeli hissettiğinin en erken işaretlerinden biridir.
- Dudak yalama. Esneme gibi, bu da genellikle gözden kaçar
- Gözlerinin aklarını gösterme. Bu aynı zamanda balina gözü olarak da bilinir.
- Soluma.
- Volta atma ve yerinde durmama.
- Titreme veya sarsılma.
- Saklanma ya da sinme.
- Kuyruğu sıkıca bacakların arasına sıkıştırma.
- Kulakları geriye atma, gergin yüz.
- İştah kaybı.
- İshal veya bağırsak kontrolünün kaybı.
- Tuvaletini evin içine yapma.
- Dişlerini gösterme.
- Hırlama.
Isırma veya koparma. Köpeğiniz stresli gibi görünüyorsa durumun tam olarak incelenmesi için bir randevu ayarlamak üzere veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Ağrı ve hastalık, yukarıdaki belirtilerin ve anksiyetenin önemli bir nedeni olabilir, bu nedenle veteriner hekiminiz davranış değişikliğine bakmadan önce bunu ortadan kaldırmak isteyecektir. Veteriner hekim ekibiniz ihtiyacınız olan uzman yardımını almanızı sağlayabilir. Muayenehanelerinde nitelikli bir davranış uzmanı olabilir veya sizi bir uzmana yönlendirebilirler. Veteriner hekiminizden sevk istemeyi unutmayın. Birçok ülkede davranış danışmanlığı hiç denetlenmeyen bir alandır ve konu stres ve tedavisi olduğunda ne yaptığını bilen biriyle görüşmeniz gerekir.
Stresli bir köpek nasıl sakinleştirilir ve ona nasıl yardım edilir?
Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri rahat olmak ve kendinizi sakinleştirmektir. Köpekler sahiplerinin duygusal durumunu okumakta inanılmaz derecede iyidirler ve gergin, endişeli veya tedirgin olursanız bunu kesinlikle anlayacaklardır. Köpeğinizi tanıyın. Onları neyin tetiklediğini bilirseniz bu durumlardan kaçınmaya çalışabilirsiniz. Bunun klasik örneği çocuklardır. Pek çok köpek (ve pek çok yetişkin!) çocukların etrafında olmayı inanılmaz derecede stresli bulur. Çocuklarla gelen ziyaretçileriniz varsa köpeğinizin çocukların girmesine izin verilmeyen güvenli bir alanı olduğundan emin olun. Açıkçası, bazı köpekler sizin kaçınamayacağınız pek çok şeyi stresli bulabilir. Bu durumlarda veteriner hekiminiz veya davranış uzmanınız köpeğiniz için aşağıdaki stres yönetimi stratejilerinin bir kombinasyonunu veya tamamını önerebilir.
- Köpeğinizin ve ailenizin güvenliğini sağlamak için adımlar atın. Köpeğiniz bir stres tetikleyicisi sırasında kaçmaya veya koşmaya çalışırsa onu güvenli bir yere taşımak en iyisidir. Köpeğiniz agresif bir tepki gösterirse potansiyel saldırganlık hedeflerinden fiziksel olarak ayrılmalıdır.
- Stres belirtileri gösteren bir köpeği asla cezalandırmayın: Stresli veya endişeli bir hayvanı cezalandırmak sadece insanlık dışı olmakla kalmaz, muhtemelen köpeğin stresini artıracak ve köpeğinizle aranızdaki bağa zarar verecektir.
- Çocuklar örneğinde belirttiğimiz gibi, stres tetikleyicilerini belirleyin ve yönetin.Stres tetikleyicilerini tamamen ortadan kaldırmak ideal çözüm olsa da bu, çoğu zaman mümkün değildir. Örneğin, fırtınaları kontrol edemezsiniz ancak bir tetikleyici kaçınılmaz olsa bile, çevresel modifikasyon yoluyla etkisini en aza indirebilirsiniz. Örneğin, gök gürültülü bir fırtına sırasında köpeğinizi içerideki bir odaya taşıyabilir ve arka plan gürültüsü çalabilirsiniz.
- Bir davranış değiştirme programı başlatın.Davranış uzmanınızın yardımıyla, evcil hayvanınızı değiştirilmiş bir tetikleyici uyarana maruz bırakarak, çok düşük bir seviyeden başlayıp yoğunluğu kademeli olarak artırarak stres tetikleyicisine karşı duyarsızlaştırmaya çalışabilirsiniz. Başka bir strateji de karşıt koşullandırmadır: Köpeğinizi bir tetikleyiciye karşı olumlu tepki verecek şekilde eğitirseniz stresli olmak yerine rahat hisseder. Bu, tetikleyici uyarana maruz kalmayı yiyecek veya oyuncak gibi zevkli bir şeyle eşleştirerek gerçekleştirilebilir. Duyarsızlaştırma ve karşıt koşullandırma genellikle birleştirilir. Bunların ikisi de uzman rehberliğinde yapılmalıdır, çünkü bunlar yanlış şekilde yapılırsa korku ve stresi daha da kötüleştirebilirsiniz.
- Köpeğinizi stres belirtileri için formüle edilmiş klinik besinlerle besleyin.Veteriner hekiminiz ayrıca stres kaynaklı sindirim bozukluğunu gidermeye yardımcı olacak bir gıda ile beslenme değişikliği önerebilir. Süt proteini hidrolizatı, prebiyotik lif ve zencefil ile formüle edilmiş yüksek sindirilebilirliğe sahip bir beslenme çözümü, küçük köpeklerde stresle ilişkili sindirim rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olabilir.
- Stresi azaltmak için yaşam tarzı değişikliklerini düşünün. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, düzenli egzersiz köpeğinizde de genel stresin azalmasına katkıda bulunabilir. Köpeğinizle yürümek ve oynamak her ikinizin de zinde ve sağlıklı kalmasına, zihinsel olarak uyarılmasına ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
- Piyasada stresi azaltmak için feromonlar gibi bir dizi yararlı ürün de bulunmaktadır. Konsültasyonunuz sırasında veteriner hekiminiz olası ilaç tedavilerini de tartışabilir.
Stresi ilk etapta önlemek
Önlemek her zaman tedaviden daha iyidir. Mümkünse rahat ve iyi huylara sahip dengeli ebeveynlerden gelen bir köpek veya yavru köpek seçmeye çalışın. Yavru ve genç köpeklerde sosyalleşme ve alışma çok önemlidir, bu nedenle yetiştiricinizle veya sahiplendirme merkezinizle halihazırda neler yapıldığı ve bu öğrenme yolculuğuna kademeli olarak nasıl devam edebileceğiniz hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Yaşam, aile yaşamının tüm tuhaf ve harika görüntü ve sesleriyle korkutucu olabilir. Köpeğinizi buna doğru şekilde hazırlamak, uzun vadede her ikinizi de çok fazla kalp ağrısı ve stresten kurtarabilir. Köpeğinizi sosyalleştirmenin ve alıştırmanın doğru yolundan emin değilseniz bu konuda veteriner hekiminizle konuşun.
Yazan: Jacqueline Neilson, DVM, DACVB
Dr. Emma Milne BVSc FRCVS ve Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA tarafından gözden geçirilmiştir