Köpeğim Neden Kilo Veriyor?

dk okuma süresi

Sarı tenis topunu yakalamak için atlarken havada çekilen Vizsla. Köpek bariz bir şekilde aktif ve sağlıklı kiloda

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Günümüzde çoğu insan, kilo kaybı yerine kilo alımından daha çok endişe duyuyor ancak köpeğiniz, bariz bir neden olmadan bir anda kilo vermeye başlarsa bu, endişelenmeniz gereken bir durum olabilir. Özellikle köpeğinizin tüyleri uzunsa veya kalınsa çok ciddi olmadığı sürece kilo kaybını fark etmeyebilirsiniz. Yaşamı boyunca her ay köpeğinizi tartmak güzel bir alışkanlıktır; böylece iki yöndeki değişimi de hızlıca fark edersiniz.

Vücut ağırlığı, giren kalorilerin ve çıkan kalorilerin dengesidir; yani köpeğiniz kilo veriyorsa bu dengede bir şeyler ters gidiyor demektir. Daha kalori alıyor, vücut aniden daha fazla kalori yakmaya başlamış veya gıdadaki besinler olmaları gereken yerlere ulaşmıyor olabilir. Bunun nedenleri çok farklı olabilir. Köpeklerde, açıklanamayan veya beklenmedik ani kilo kaybının yaygın nedenlerinden bazılarını inceleyelim.

Kalori alımında azalmanın nedenleri

  • İştah kaybı, diğer adıyla anoreksiya birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Köpeğiniz, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi bir hastalık ya da evde yeni bir bebek veya büyük değişiklikler gibi stres ve anksiyete nedeniyle kötü ya da bulantı hissettiği için daha az yiyor olabilir.
  • Acı. Köpeğinizin ağrısı varsa depresif hissedebilir veya yalnızca hareket edip yemeğine gitmek istemiyordur. Bu durum, özellikle ağzında veya diş etlerinde ya da boynunda ağrı varsa görülür.

Yakılan kalorinin artmasının nedenleri

  • Egzersizde artış. Bu kulağa saçma gelebilir ancak köpeğinizle yürümek için bir anda daha fazla zamanınız olursa, köpeğiniz oynamak için yeni bir arkadaş bulduysa veya başka birisi köpeğinizi daha fazla yürüyüşe çıkarıyorsa daha fazla egzersiz yapıyor ve daha çok mamaya ihtiyaç duyuyor olabilir. Tükettiği mamanın yeterli olup olmadığı konusunda veteriner hekiminize danışın.

  •  

  • Gebelik ve emzirme çok enerji tüketir. Köpeğiniz hamileyse veya yavrularını emziriyorsa enerji dengesini doğru tutmak için ekstra yavru köpek mamasına ihtiyacı vardır.

  • Kanser ve diyabet gibi belirli hastalıklar, köpeğiniz normal ve hatta normalde daha fazla yese bile kilo vermesine neden olabilir.

Olması gereken yere ulaşmayan besinler

  • Neredeyse tüm gastrointestinal hastalıklar kilo kaybına neden olabilir. Köpeğinizin yediği mama, örneğin ishal gibi durumlarda, bağırsak tarafından düzgün şekilde emilemeden, hızlıca bağırsaklardan geçer. Belirli enzimlerin eksikliği, yağı veya mamalarındaki belirli bir bileşeni sindiremedikleri anlamına gelir ve bu da yetersiz beslenmeye ve kilo kaybına neden olur.
  • Bağırsaklarda yaşayan kurtlar gibi parazitler, köpeğinizin mamasının önemli bir miktarını "çalıyor" olabilir. Önleyici sağlık bakımınızın her zaman güncel ve köpeğinizin yaşam şekline uygun olduğundan emin olun.

Endişelenmeli misiniz?

Köpeğinizin kilo vermesi için bilinçli bir çaba göstermediğiniz sürece, beklenmedik kilo kaybının incelenmesi gerekir. Gözlemci bir ebeveyn olmaya çalışın. Köpeğinizin iştahı arttı mı veya azaldı mı? Normalden daha fazla su tüketiyor mu? İshal veya dışkısının renginde ya da sıklığında değişiklikler fark ettiniz mi? Gebe olabilir mi? Aileye yeni bir üyenin katılması gibi, evde büyük bir değişiklik oldu mu?

Veteriner hekiminize ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar iyi olur. Normal fiziksel muayenenin yanı sıra çok yüksek ihtimalle kan ve idrar testleri de yapacaktır. Dışkı örneği götürebilirseniz bu da işe yarar.

Başlangıçta söylediğimiz gibi, kilo kaybı bir hastalığın çok erken bir işareti olabilir. Bu nedenle kilo kontrolleri, mümkün olan en kısa sürede yardım alabilmek amacıyla sorunları fark etmeniz için gereklidir. Her zaman olduğu gibi, endişeleniyorsanız veya emin değilseniz veteriner hekiminize danışın. Her zaman pişman olmaktansa garantici olmak daha iyidir.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA