Seçici Bir Köpeği Besleme: Seçici Köpekler İçin İpuçları ve Tavsiyeler

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Genellikle kediler mızmız yiyiciler olarak ün yaparlar ancak köpekler de seçici olabilirler. Evcil hayvanlarımızı beslemeyi sevmek insan doğasında vardır ve bu, insan-hayvan bağının gerçekten önemli bir parçasıdır. Köpeğinizin lezzetli şeyler yemesini izlemek sizi mutlu ve tatmin olmuş hissettirir. Köpeğiniz teklif ettiğiniz şeye bakıp uzaklaşırsa bu her ikinizin de biraz üzgün hissetmesine neden olur. Bu makalede, köpeğinizin neden seçici bir yiyici olabileceğine ve her ikiniz için de işleri iyileştirmek için neler yapabileceğinize bakacağız. Ama her şey sırayla…

Gerçekten yemek seçiyor mu?

Köpekler bugünlerde her şekil, büyüklük ve mizaçta olabiliyor. Labradorlar gibi bazıları aşırı derecede yemek odaklı olmalarıyla ünlüdür, diğerleri ise aslında yemekle o kadar da motive olmazlar ve daha çok sahiplerinin övgü ve ilgisiyle motive olurlar. Bu köpekler ihtiyaçları olduğu için değil, günlerinin en güzel kısmı olduğu için yemek yerler. Bu durum özellikle rakibi olmayan köpekler için geçerlidir. Tek bir köpeğiniz varsa ve sağlıklıysa, ideal kilodaysa ve iştahı değişmediyse o zaman genel olarak yemek konusunda kendini kaybetmeyen bir köpeğiniz olabilir. Onlara bol bol sevgi ve eğlence verin, mutlu olacaklardır. Peki ya gerçekten seçici yiyiciler ne olacak?

Köpeklerde seçici yemenin nedenleri.

Köpeklerdeki seçici yemenin en büyük nedenlerinden biri biz insanlarız! Beslenme tarzımız ve öğünlerimizde çeşitliliği sevmemiz nedeniyle, erken yaşlarda kötü alışkanlıklar edinme eğilimindeyiz. Köpekler ve kediler mamalarında çok fazla çeşitliliğe ihtiyaç duymazlar ve lezzetli bir şeyler verildiği sürece uzun süre mutlu bir şekilde yiyeceklerdir. Sorunlar genellikle küçük yaşlarda başlar çünkü evcil hayvan ebeveynleri, yavru köpeklerinin en çok sevdiği yiyeceği bulmak için çeşitli yiyecekler sunabilir. Bu, köpeğin eğer direnirse farklı bir şey verileceğini anlamasını sağlayabilir. Köpekler aptal değildir ve bizi kolayca küçük patilerinde oynatabilirler!

Köpekleri masadan beslemek, huysuz yemenin bir başka önemli nedenidir. Çöp toplama ve dilenme konusunda katı kurallara sahip olmak çok önemlidir ve kilit nokta bunun tutarlı olması gerektiğidir. Hepimizin kurallara uymayan bir aile üyesi vardır. Bir kişi köpeğin yalvarmasına izin verirse ve köpek masanın altından sinsice bir parça tavukla ödüllendirilirse bu sadece kucağınızdaki salyalı varlık nedeniyle yemek zamanlarınızı mahvetmekle kalmaz, aynı zamanda köpeğiniz için yemekle ilgili sorunlar da yaratabilir.

Siz yemek yerken köpeğinizin aç olduğunu düşünüyorsanız önce veya aynı anda onu da besleyin. Köpekler de tıpkı bizim gibi günde üç öğün yemek yiyebilirler, yeter ki beslenmeleri bu öğünlere bölünsün ve aşırı beslenmesinler.

Ödül mamalarında aşırıya kaçmayın. Hepimiz ödül maması vermeyi severiz ve bunlar eğitim için harikalar yaratabilir ancak asla köpeğinizin günlük yemeğinin yüzde 10'undan fazla olmamalıdır. Ödül maması bekledikleri için seçici olmaya başlarlarsa o zaman ödül mamalarını azaltmanız ya da normal kuru mamalarını kullanmanız gerekir.

Yemek konusunda seçici bir köpek için ne yapmalı?

Köpeğiniz gerçekten seçici bir yiyiciyse bu alışkanlıklarını kırmaya yardımcı olmak için bakabileceğiniz ve değiştirebileceğiniz birkaç şey vardır.

  1. Beslediğiniz mamanın markasından ve kalitesinden memnun olduğunuzdan emin olun. Köpeğiniz size ucuz ya da kalitesiz olduğunu düşündüğünüz bir mama ile gelmiş olabilir, bu nedenle sizin (ya da emin değilseniz veteriner hekiminizin) güvendiği bir mamaya kademeli olarak geçiş yapın. Bu, köpeğiniz başlangıçta seçici olsa bile içinizin rahat etmesine yardımcı olur.

     

  2. Nerede beslendiklerine bakın. Köpekleri çoğunlukla bizim için uygun olan yerlerde, genellikle mutfakta besleriz. Ancak mutfağın, özellikle de yemek zamanlarımızda tam bir cehennem olabildiğini unutmayın. Tencere ve tava sesleri, gelip giden insanlar, etrafta koşuşturan ve atıştırmalık arayan çocuklar vs. Köpeklerin çoğu için bu oldukça bunaltıcı bir ortam olabilir ve gerçekten aç olsalar bile kolayca başka bir yerde olmak istemelerine neden olabilir. Kendilerini rahatlatacak kadarını hızlıca yiyip gerisini bırakabilirler. Köpeğinizi karmaşadan uzak, sakin ve sessiz bir yerde besleyin. Dağıtarak yiyorlarsa ve halı konusunda endişeleniyorsanız kasesinin altına büyük bir servis altlığı koyun.

  3. Farklı bir kase deneyin. Bazı köpekler plastik veya metal tabaklardan yemek yemeyi sevmezler. Seramik bir tane deneyin ve işe yarayıp yaramadığına bakın.

  4. Mamaları yerde bırakmayın. Mamalarını yaklaşık 30 dakika boyunca yerde bırakın ve sonra kaldırın. Bu özellikle konserve veya ıslak mamalar için önemlidir çünkü çabuk bozulabilirler. Yiyeceği önünden almak, köpeğinizin o anda yemezse mamanın yok olacağını bilmesini sağlar. Bununla birlikte, köpeğiniz sadece kuru mama yiyorsa, az ve sık yiyorsa ve ideal kilodaysa istediği zaman tırtıklamasına izin verebilirsiniz.

Veteriner hekiminize ne zaman danışmalısınız?

Mızmız veya seçici yemek yemenin, ele alınması gereken tıbbi veya davranışsal bir sorunun işareti olabileceği zamanlar vardır. İştah ve susuzluktaki değişiklikler genellikle sorunların ilk belirtileridir. Her zaman olduğu gibi, köpeğiniz için neyin normal olduğunu bilmek çok önemlidir çünkü bir değişikliği ne kadar erken fark ederseniz o kadar erken yardım isteyebilirsiniz. İşte sizi yardım aramaya yönlendirmesi gereken bazı şeyler:

  1. Bu yeni bir şey mi? Köpeğiniz normalde iyi bir yiyiciyse ve mamasını değiştirmediyseniz seçici yeme kesinlikle bir veteriner hekim kontrolü gerektirir. Ağız ağrıları olabilir veya bir enfeksiyon ya da vücudun başka bir yerindeki bir hastalık nedeniyle kendilerini hasta hissediyor olabilirler. Köpeğinizin yemek ister gibi göründüğünü ama sonra uzaklaştığını fark edebilirsiniz.

  2. Kilo kaybı. Kilo kaybı ve alımı sorunlara işaret edebileceğinden, düzenli kilo kontrolleri yaşam boyunca önemlidir. Köpeğinizin yemek konusunda daha az istekli olduğunu düşünüyorsanız ancak emin değilseniz kilosunu kontrol edin. Azaldıysa veteriner hekiminize görünün.

  3. Davranış değişiklikleri. Köpeğiniz normalden daha mı tedirgin ya da daha mı çok uyuyor? Seçicilik başka tuhaf davranışlarla aynı zamana denk geliyorsa kontrol zamanı gelmiş demektir.

  4. Diğer tıbbi sorunlar. Susuzluktaki değişiklikler, kamburlaşma gibi karın rahatsızlığı belirtileri ve kusma veya ishal gibi belirtileri arayın.

Önlem almak tedaviden daha iyidir.

En başından itibaren veteriner hekiminizle mama olarak ne vermeniz gerektiği konusunda konuşun. Yavru bir köpeğiniz varsa büyüklüğüne uygun tam ve dengeli bir yavru köpek mamasıyla beslenmelidir. Yetiştirici size eve götürmeniz için mamasından biraz verebilir. Mamasını değiştirmeyi planlıyorsanız yeni mamaya yavaş bir geçiş yapmak için orijinal mamadan yeterince bulundurduğunuzdan emin olun. Bu, kabullenmeye ve aynı zamanda ani bir değişiklikle ortaya çıkabilecek mide rahatsızlığını önlemeye yardımcı olur. Yetişkin olarak 25 kg'ın üzerinde olacak köpekler büyük ırk yavru köpek maması ile beslenmelidir. Yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz aynı şey yetişkin maması için de geçerlidir. Umarım, yavaş bir geçiş yaptıktan sonra köpeğiniz mutlu bir şekilde verdiğiniz şeyleri kemiriyor olacaktır.

Özetle

Seçici yemek yeme mutlaka endişelenecek bir şey değildir. Köpeğiniz yemeğe düşkün olmayabilir. Kurallar konusunda tutarlı olun ve yemezlerse pes etmeyin. Sadece 30 dakika sonra yiyeceği çıkarın ve daha sonra taze mamayla tekrar deneyin. Köpeğinizi asla masadan beslemeyin veya başkasının beslemesine izin vermeyin! İkram vermek istiyorsanız bunları minimumda tutun ve yemek zamanlarında vermekten kaçının. Endişelenirseniz veya başka belirtiler fark ederseniz veterinerinizle konuşun. Sizden haber almaktan her zaman mutluluk duyarız ve üzülmektense güvende olmanızı tercih ederiz.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.