
Yavru Köpek Sağlık Kontrolü: Temel Veteriner Hekim Ziyaretleri ve Bakım İpuçları
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Yavru köpek sahiplenmek her zaman heyecan verici bir süreçtir ve yeni üyenizin evinizde hoş ve mutlu hissetmesini sağlamak için gerekli tüm aksesuarlarla tam donanımlı olacağınızı umuyoruz. Yavru köpeğinizin sağlığını mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz önemlidir. Umarım harika bir yetiştirici veya evlat edinme merkezi bulmuşsunuzdur ve yavru köpeğiniz en iyi durumdadır ancak yavru köpek sağlık kontrolü hâlâ çok önemlidir. Yaşamın ilk yılı, yavru köpeğinizin sağlıklı ve mutlu bir yetişkin olmasını sağlamak için gerçekten önemlidir, bu nedenle tüm doğru tavsiyelere sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz. Bu makalede, ilk birkaç ziyarette neler beklemeniz gerektiğine ve bu ziyaretlerin mümkün olduğunca sorunsuz geçmesine nasıl yardımcı olabileceğinize bakacağız.

Veteriner hekiminizi seçme
Daha önce evcil hayvanınız olduysa zaten sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir veteriner hekim kliniğiniz olabilir ancak yoksa, sizin için doğru olan bir veteriner hekimi nasıl bulacaksınız? Ailenizden ve arkadaşlarınızdan gelen tavsiyeler yardımcı olabilir ancak bunların yokluğunda içgüdülerinize güvenmeniz gerekecektir. Personel güler yüzlü, bilgili ve yardımsever görünüyor mu? Muayenehane sizin için uygun mu ve yavru köpeğinizin ameliyat saatleri dışında rahatsızlanması durumunda iyi bir hizmeti var mı? Ayrıca muayenehanenin belirli alanlarda uzmanlaşıp uzmanlaşmadığını veya veteriner hekiminizin gerektiğinde evcil hayvanınızı bir uzmana yönlendirip yönlendiremeyeceğini de öğrenmelisiniz. Bekleme odasında ve hastanede kediler ve köpekler için ayrı alanlar gibi ekstra bakım işaretlerine bakın.
İlk yavru köpek sağlık kontrolünüz
Veteriner hekime yapacağınız ilk ziyaret yavru köpeğiniz için oldukça stresli olabilir. Arabayla seyahat etmeleri, yeni insanlarla ve yeni kokularla karşılaşmaları ve belirli bir miktar gerekli dürtülmeye ve dokunulmaya katlanmaları gerekebilir. Çeşitli şekillerde yardımcı olabilirsiniz. Birincisi ve en önemlisi kendi içinizde sakin olmanızdır. Siz ne kadar tedirgin olursanız köpeğiniz de bunu o kadar fark eder ve kendisi de tedirgin olur. Ardından, yavru köpeğinizin ya bir seyahat kutusu ya da bir yavru köpek tasması ve emniyet kemeri kullanarak arabada güvenli bir şekilde bağlandığından emin olun. Yavru köpeğinizin iyi davranışlarını ödüllendirmek için yanınıza birkaç oyuncak ve ödül maması almak da iyi bir fikirdir. Böylece veteriner hekime gitmenin o kadar da kötü bir şey olmadığını görür! Büyük günden önce muayenehaneye gitmeyi bile düşünebilirsiniz. Bekleme odasına küçük bir gezi ve yol boyunca birkaç ikram, her ikiniz için de olumlu çağrışımlar başlatacaktır.
Bu ilk ziyarette yavru köpeğiniz muhtemelen 8-10 haftalık olacaktır ve veteriner ekibiniz fiziksel muayene yapmanın yanı sıra bir dizi konuyu görüşmek isteyecektir. İşte sizi bekleyenler:
Fiziksel muayene ve kilo kontrolü. Veteriner hekiminiz yavru köpeğinizi baştan aşağı muayene edecektir. Bu, ne kadar iyi beslendiklerini, göbek fıtığı veya kalp kusurları gibi doğuştan gelen sorunları veya pire gibi diğer sorunları olup olmadığını kontrol etmek için önemlidir. Yaşam boyunca düzenli kilo kontrolleri obezite veya kilo kaybını tespit etmek için gerçekten yararlıdır ancak büyüme sırasında kesinlikle gereklidir. Yavru köpekleri zayıf tutmak, yetişkinliklerinde de zayıf olmalarına yardımcı olur ancak büyümeyi takip etmek de önemlidir çünkü köpeğinizin çok hızlı ya da çok yavaş büyümediğinden emin olmak istersiniz. Bu, yetişkin olduklarında 25 kg'ın üzerinde olacak büyük ırk yavru köpekler için özellikle önemlidir. Veteriner hekiminiz veya veteriner hemşireniz size bir büyüme tablosu verebilir veya bilgisayarlarında sizin için büyümeyi çizebilir.
Aşılar. Yavru köpeğinizi yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı aşılamak çok önemlidir ve onu sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Aşılar zaman içinde gelişmekte ve bu nedenle kılavuzlar değişmektedir. Yavru köpeğinizin aşı takvimi yaşadığınız yere göre de değişecektir. World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), ne beklemeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olabilecek düzenli ve kapsamlı aşılama yönergeleri yayınlar.
Yavru köpeğiniz yetiştiricideyken bir veya daha fazla aşı olmuş olabilir, bu nedenle bunu bildiğinizden emin olun. Aşı yapıldıysa yetiştiricinin size bunları yapan veteriner hekim tarafından imzalanmış ve damgalanmış bir sertifika vermesi gerekir. Veteriner hekiminiz daha sonra yavru köpeğinizin varsa başka hangi aşılara ihtiyacı olduğuna bakabilir.
Korumayı sürdürmek için yıllık takviye aşıları yapılmalıdır ancak bazıları sadece iki yılda bir gereklidir. Veteriner hekiminiz, yine ülkenizde veya bölgenizde hangi hastalıkların yaygın olduğuna bağlı olarak size bu konuda tavsiyede bulunacaktır.
Kurtlanma. Yavru köpeğinize bulaşabilecek iki tür kurt vardır: yuvarlak kurtlar ve tenyalar; bunlara karşı mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamanız gerekir. Veteriner hekiminiz size düzenli bir kurtlanma programı önerecektir. Bazı kurtlar insanlara da bulaşabildiğinden, veteriner hekiminizin kurtlanmaya karşı önerdiği rejime sadık kalmanız önemlidir. Yavru köpekler bazı kurtları rahim yoluyla annelerinden ve ayrıca sütlerinden alabilirler, bu nedenle herhangi bir kurt belirtisi görseniz de görmeseniz de tüm yavru köpekler kurt tedavisi görmelidir.
Pireler Yavru köpeğiniz istenmeyen ziyaretçiler barındırıyorsa muhtemelen çok fazla kaşınır. Tımar ederken tüylerinde pire pisliği de fark edebilirsiniz. Çok hızlı hareket ettiklerinden ve zamanlarının çoğunu yumuşak mobilyalarınızda geçirdiklerinden, yaklaşık 2-3 mm uzunluğunda kırmızı-kahverengi olan gerçek pireleri görmeniz pek olası değildir.
Yavru köpeğinizde pire olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminizden tedavi konusunda tavsiye alın. Modern pire ilaçları çok etkilidir ve pirelerden oldukça hızlı bir şekilde kurtulabilmeniz gerekir. Evinizi de ilaçlamanız gerekebilir, veteriner hekiminiz size uygun bir sprey veya toz sağlayabilir.
Keneler Fundalık ve sıcak bölgelerde yaygın olan kan emici parazitlerdir. Bitki örtüsünün üzerinde beklerler ve yanlarından geçen evcil hayvanların üzerine tırmanırlar. Daha sonra kürkün içinden sürünerek geçerler ve ağız parçalarını deriye, en sık olarak da baş ve kulaklara gömerek tutunurlar. Kenenin yaşam evresine bağlı olarak, tespit edilmeleri çok zor olabilir. Çoğu zaman fark edilebilir olduklarında büyük, yetişkin kenelerdir ve tamamen kanla doludurlar ve bu nedenle görülmeleri daha kolaydır. Keneler bazı ciddi hastalıkları yayabilir, bu nedenle veteriner hekiminize önleme ve tespit etme konusunda danışın.
Evcil hayvan sigortası. Yeni yavru köpeğiniz için Evcil Hayvan Sigortası yaptırmaya karar verebilirsiniz. Bu şekilde, en azından tedavi için büyük faturalar hakkında endişelenmek gibi ek bir stres yaşamazsınız.
Çoğu evcil hayvan sigortasının rutin sağlık hizmetlerini kapsamayacağını unutmayın. Poliçeler ve fiyatlar büyük farklılıklar gösterdiğinden ev ödevinizi yapmanız da önemlidir. Küçük yazıları okumadan hiçbir şeyi imzalamayın. Veteriner hekiminize hangi şirketleri önerdiklerini sorun. Biraz daha fazla ödeme yapmak, neyin kapsandığı konusunda büyük fark yaratabilir.
Mikroçip. Mikroçip, yavru köpeğinizin boyun derisinin altına yerleştirilebilen küçük bir cihazdır. Bu nispeten ağrısız bir işlemdir; tıpkı bir aşı enjeksiyonu gibi. Çip, merkezi bir veri tabanına kaydedilen benzersiz bir numara taşır. Yavru köpeğiniz kaybolursa size kadar izi sürülebilir. Bunun için ödeme yapmanız gerekir ancak bu yatırıma değer. Birçok ülkede mikroçip taktırmak kanunen zorunludur. Daha fazla ayrıntı için veteriner hekiminize danışın.
Sosyalleşme, alışma ve davranış tavsiyeleri. Yavru bir köpeğin hayatının ilk haftaları ve ayları, etraflarındaki dünyayla nasıl başa çıkacaklarını öğrendikleri zamanlardır. Sosyalleşme, bir yavru köpeğin diğer hayvanlar ve insanlarla nasıl iletişim kuracağını ve onlara nasıl davranacağını öğrenmesidir. Alışkanlık, bir yavru köpeğin trafik, yüksek sesler ve ev aletleri gibi hayatındaki şeylere karşı rahat ve korkusuz olmayı öğrenmesidir. Bunun gerçekleşmesi için kritik dönem 4 hafta gibi küçük bir yaşta başlar ve cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişen sürelerde devam edebilir ancak ilk haftalar ve aylar en önemlisidir. Bu, insanlara göre çok daha kısa bir süredir.
Bunun yapılış şekli kritik önem taşımaktadır. Tüm bunların mümkün olduğunca olumlu bir şekilde yapılması gerekir, aksi takdirde başarmaya çalıştığınız şeyin tam tersini kolayca yapabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu hakkında veteriner hekiminizden tavsiye isteyin. Ayrıca sizin ve yavru köpeğinizin güvenli bir ortamda diğer insanlarla ve onların yavru köpekleriyle tanışabileceğiniz yavru köpek "partileri" veya sınıfları da sunabilirler.
Kısırlaştırma. Veteriner hekiminiz bu kontrolde kısırlaştırma sürecinden bahseder. Kısırlaştırma politikaları ülkeler ve köpek cinsleri arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Veteriner hekiminiz kısırlaştırmanın önerilip önerilmediği ve öneriliyorsa köpeğinizin hangi yaşta kısırlaştırılması gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Bu süre genellikle 4 ila 12 ay arasındadır.
Beslenme. Büyüme sırasında beslenme sağlıklı kemiklerin, eklemlerin ve beyin, kalp ve gözler gibi organların gelişimi için kritik öneme sahiptir. Köpeğiniz için en iyi köpek mamasının hangisi olduğu konusunda veteriner hekiminizle konuşun. Yetiştiricinin verdiği mamayı değiştiriyorsanız 5-7 gün içinde veya veteriner hekiminizin önerdiği şekilde geçiş yaptığınızdan emin olun. Bu, ani bir değişiklikte mide rahatsızlıklarını önlemeye ve yavru köpeğinizin yeni mamaya yavaş yavaş alışmasına yardımcı olacaktır.
İlk yılda yavru köpek sağlık kontrolleri: Beklenenler.
Veteriner hekim ekibinizin yavru köpeğinizi ne sıklıkta görmek istediği konusunda küçük farklılıklar olabilir ancak genel olarak burada yavru köpeğinizin ilk yılında neler bekleyebileceğinize dair bir program bulunmaktadır.
Tüm yıl boyunca kilo kontrolleri. Mümkünse yavru köpeğinizi ilk 3-4 ay boyunca her 2 haftada bir tartmak iyi bir fikirdir. Tartılmak ve personellerin birinden bir ödül almak için veteriner hekime uğramak, veteriner hekime gitmekle olumlu ilişkiler kurmanın ve aynı zamanda büyümeyi izlemenin harika bir yoludur. Tamamen büyüyene kadar aylık kontroller idealdir. Yaşam boyunca, köpeğinizi birkaç ayda bir tartmak harika bir fikirdir.
4-6 ay. Yavru köpeğiniz 4-6 aylıkken kısırlaştırılabilir; buna kısırlaştırma, hadım etme ve sterilizasyon da denir. Dişi köpeklerin erken kısırlaştırılması, yaşamın ilerleyen dönemlerinde meme tümörü riskini azaltır ve genel olarak kısırlaştırmanın her iki cinsiyet için de birçok sağlık yararı vardır. Veteriner hekiminiz ne beklemeniz gerektiği ve iyileşmenin ne kadar süreceği konusunda sizi bilgilendirecektir. Köpeğinizin huyuna ve cinsine bağlı olarak, kısırlaştırma işleminin daha büyük olana kadar ertelenmesini önerebilirler. Şu anda, yaşadığınız yere bağlı olarak köpeğinizin takviye aşıya ihtiyacı olabilir. Veteriner hekiminiz bu sırada parazitleri de kontrol edecek ve bir fiziksel muayene daha yapacaktır.
9 ay. Köpeğiniz kısırlaştırıldıysa veteriner hekiminiz çok şişmanlayıp şişmanlamadığını görmek için 9 ayda bir kilo kontrolünden daha fazlasını yapmak isteyebilir. Bu sırada mamada veya miktarlarda bir değişiklik önerebilirler.
Bir yaş. Bir yaşında çoğu küçük ve orta büyüklükteki köpek yetişkin olur ve onlara bu şekilde davranılabilir. Büyük ve iri ırkların olgunlaşması daha uzun sürer ve 18-24 aya kadar yetişkin olarak kabul edilmeyebilirler. Köpeğiniz için yetişkin mamasına ne zaman geçmeniz gerektiğini veteriner hekiminize sorun. Bir yaşına geldiklerinde takviye aşıları yapıır.
Göz korkutucu bir dönem gibi görünebilir ancak hazırlıklı olmak ve ne bekleyeceğinizi bilmek size, yavru köpeğinize ve ailenize hazırlıklı bir başlangıç sunar. Her zaman olduğu gibi, bir şeylerin yolunda gitmediğinden endişeleniyorsanız veteriner hekiminize sorun. Yardımcı olmaktan her zaman mutluluk duyarız ve sonrasında üzülmektense tedbirli olmak iyidir. Yavru köpek sağlığı söz konusu olduğunda aptalca soru diye bir şey yoktur!
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.