Yavru Köpek Diş Çıkarma Rehberi: İpuçları, Diş Bakımı ve Daha Fazlası

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Yeni bir yavru köpek edinmek her aile için heyecan verici bir dönemdir. Muhtemelen tüm aksesuarları hazırlamak için evcil hayvan dükkanlarını gezerek saatler geçirmiş olacaksınız. Ancak genç bir köpek yavrusuyla ilgili aklınıza gelmeyebilecek bir konu diş bakımıdır. Diş sorunlarının genellikle yaşlı köpeklerde görülen bir sorun olduğunu düşünürüz ve bu doğrudur. Ancak köpeğinizin dişlerine yavruluk döneminden itibaren özen göstermek, yaşamının ilerleyen dönemlerinde birçok sorunu önleyebilir. Bu makalede, dişlerin nasıl ve ne zaman çıkıp döküldüğüne ve iyi bir rutine nasıl erkenden başlayabileceğinize bakacağız.

Yavru köpeklerde diş gelişim aşamaları

Yavru köpekler, insan bebekleri gibi dişsiz doğarlar. Süt emerken dişler gerekli değildir ve ayrıca anneyi biraz rahatsız edebilirler! Üç ila dört haftalık olduğunda yavru köpeğinizin bebek dişleri de denilen süt dişleri çıkmaya başlar. Toplamda 28 süt dişi olur. Diş çıkarma biraz rahatsızlığa neden olabilir çünkü dişlerin diş etini delip geçmesi gerekir. Fark edebileceğiniz başlıca diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Salya akıtma

  • Patisini ağzına götürme

  • Oyuncakları veya ev eşyalarını normalden daha fazla çiğneme

  • İltihaplı diş etleri

  • Mama tüketiminde azalma

Bunların hepsi normaldir ancak bir şeylerin doğru olmadığını veya aşırı olduğunu hissederseniz güvenli tarafta olmak için veteriner hekiminizden randevu alın. Çiğneme oyuncaklarını ilginç tutmak için arada değiştirmek mobilya hasarını azaltmaya yardımcı olacaktır!

Yaklaşık 3-4 aylıkken süt dişleri gevşemeye ve dökülmeye başlar. Daha sonra bunların yerini kalıcı yetişkin dişleri alır. Yerde süt dişleri görebilirsiniz ancak çoğu, yavru köpeğiniz mamasını yerken dökülür ve yutulur.

Yavru köpekler, yetişkin dişleri çıkmadan önce süt dişlerini kaybetmelidir. Nadiren, bazı süt dişleri düşmez ve tutulur veya kalıcı olur. Bunlar diğerlerinden daha çok köpek dişleri olma eğilimindedir ve dişlerin genellikle yanlış hizalandığı oyuncak ırklar ve düz yüzlü ırklar gibi ırklarda çok daha yaygındır. Yetişkin dişleri çıkmaya başladığında yavru köpeğinizin dişleri hala yerindeyse veteriner hekiminizden tavsiye almanız gerekecektir. Dökülmeyen dişler diş eti hastalığına neden olabilir çünkü yetişkin ve süt dişleri arasında yiyeceklerin sıkışmasına izin verme olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca rahatsızlığa da neden olabilirler. Veteriner hekiminiz muhtemelen genel anestezi altında alınmalarını tavsiye edecektir.

İlk çıkan daimi dişler genellikle ağzın ön tarafındaki üst kesici dişler ve son olarak ağzın arka tarafındaki büyük azı dişleridir. Çoğu yavru köpek bu dönemde çok az rahatsızlık hisseder çünkü diş etlerindeki delikler süt dişleri nedeniyle zaten oradadır

Yetişkin köpeklerin 20'si üst çenede ve 22'si alt çenede olmak üzere 42 dişi vardır. Alt çenede üst çeneye göre iki tane daha fazla azı dişi vardır. Bunların hepsi 6-7 aylıkken dökülmüş olmalıdır.

Önlemek tedaviden daha iyidir

Diş hastalıkları, özellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde köpeklerde çok yaygındır. Ağrı ve iltihaplanmaya, diş kaybına ve ayrıca kan dolaşımına girerek kalp ve böbrekler gibi diğer organlara zarar verebilecek enfeksiyonlara neden olabilir. Diş fırçalama, tıpkı insanlarda olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarını önlemenin en kanıtlanmış yoludur. Köpeğiniz küçükken başlamanız, kısa süre içinde her ikinizin de günlük rutinlerinin normal bir parçası olacağı anlamına gelir.

Yavru köpeğinizin dişleri nasıl fırçalanır?

Kendinizi ve yavru köpeğinizi, yavru köpeğinizin ağzına kolayca erişebileceğiniz şekilde konumlandırın. Bunu, onları nazikçe dizlerinizin arasına yerleştirerek yapabilir ya da bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden onları sizin için nazikçe tutmasını isteyebilirsiniz. Hem diş macunu hem de diş fırçasının insanlar için değil, evcil hayvanlar için tasarlanmış olması çok önemlidir. İnsan diş macunları köpürmek ve tükürülmek üzere tasarlanmıştır. Hayvanlar çok fazla yutabilir ve aşırı miktarda florür alabilir. Nazik bir evcil hayvan diş fırçası idealdir ve yavru köpeğiniz küçükken sadece bir parmak fırçası yeterli olacaktır. Yavru köpeğiniz diş çıkarırken fırçalamaya başlamamayı unutmayın. Rahatsız olduklarında başlarsanız onları ömür boyu erteleyebilirsiniz. Yeni yavru köpeğinizi aldığınızda tüm süt dişlerine sahip olabilirler ancak yetiştiriciyseniz veya bir yavru köpeği sahiplendirecekseniz tüm süt dişleri çıkana kadar bekleyin. Yetişkin dişlerinin çıktığı dönemde geri çekilmek de iyi bir fikir olabilir. İşte yapmanız gerekenler:

  • Yavru köpeğinizi sürekli överek sakin ve rahat tutmak önemlidir. Bir molaya ihtiyaçları varmış gibi görünüyorsa ödüller sunmak için duraklayabilirsiniz. Başlangıçta yavaş gidin. İlk günden tüm ağzı fırçalamayı beklemeyin. Bir ya da iki dakika yapın ve sonra durun. Bu şekilde, tüm öğrenme süreci olumlu bir deneyim olarak kalmalıdır.

  • Parmağınıza biraz diş macunu sürün ve yavru köpeğinizin onu yalamasına izin verin ve ardından dişlerine nazikçe masaj yapmaya başlayın. Ağzın arka kısmından başlayın çünkü ön dişler daha hassas olma eğilimindedir.

  • Buna alıştıktan sonra köpek diş fırçasını kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Küçük ve normal azı dişlerine erişmek için dudakları ve yanakları nazikçe geri çekin.

  • Dairesel hareketlerle fırçalayın ve dişin diş eti çizgisiyle birleştiği yeri fırçaladığınızdan emin olun.

  • Diş problemlerinin ortaya çıkma olasılığının en yüksek olduğu en arka dişlere ulaşmaya çalışın.

Bu görev başlangıçta göz korkutucu görünse de pratikle daha kolay hale gelir ve yavru köpeğiniz erken yaşta buna alışırsa her ikiniz için de stressiz bir görev haline gelecektir. Günlük fırçalama idealdir ancak bunu başaramıyorsanız kendinizi hırpalamayın, sadece yapabildiğiniz kadar sık yapın çünkü kesinlikle hiç yoktan iyidir.

Diş fırçalamanın yanı sıra yetişkin olduklarında köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için kullanabileceğiniz özel kuru mamalar da mevcuttur. Bu mamalar özel olarak büyük mama taneleri ile formüle edilmiştir, böylece köpeğinizin bunları yutmak yerine çiğnemesi gerekir. Ayrıca dişleri temizlemek için tasarlanmış özel olarak hizalanmış liflere sahiptir ve evcil hayvanınızın dişlerini plak ve tartar birikiminden uzak tutmaya yardımcı olur. Günlük fırçalamaya hoş bir katkı sağlayabilecek bu özel mamalar hakkında veteriner hekiminizden tavsiye isteyin.

Veteriner hekiminiz her yıl aşılarını yaptırırken köpeğinizin tam bir muayenesini yapacaktır, ancak evde dişlerine ve diş etlerine göz kulak olmak harika bir fikirdir. Oyulmuş veya kırılmış dişler, diş taşı veya diş eti iltihabı gibi durumları ne kadar erken fark ederseniz o kadar erken profesyonel yardım alabilir ve sorunun daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülebileceğini umabilirsiniz.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.