Kedilerde Gastroenterit - Bilinmesi Gerekenler

dk okuma süresi

Gri kedi, gözleri neredeyse açık bir şekilde ebeveynin kucağında yatmış karnını kaşıtıyor

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

"Gastroenterit" terimi, mide ve bağırsaklarda iltihap anlamına gelir. Kusma veya sulu, yumuşak ya da kanlı dışkı görebileceğiniz için kedinizde gastroenterit olduğunu anlamak oldukça kolay olur. Kediniz tuvaletini yapmak için dışarı çıkıyorsa ishali fark etmeniz zor olsa da sizin kadar ona da sürpriz bir şekilde meydana geldiği için kusmayı genellikle fark edersiniz.

Tahmin edebileceğiniz gibi, özellikle kendiniz de yaşadıysanız gastroenterit kediler için oldukça çirkin bir durumdur. Gastroenterit akut (ani ve kısa süreli) ya da kronik olabilir; yani iki veya üç haftadan daha uzun süre devam edebilir. Bu daha uzun süren vakalar kronik enteropatiler (CE) olarak adlandırılır ve en yaygın formu Gıdaya Duyarlı Enteropati'dir (FRE). Kronik enteropatiler bazen Enflamatuvar Bağırsak Hastalığı (IBD) olarak da adlandırılır.

Bu makalede, kedilerde akut gastroenteritin yaygın nedenlerini inceleyeceğiz. Akut gastroenterit, her zaman tıbbi bir acil durum değildir ve bazı vakalarda kendi kendine geçer ancak bazı durumlarda yardım gerekir. Bu makalede, en yaygın nedenlerini ve hasta dostunuza yardım etmek için ne yapabileceğinizi inceleyeceğiz.

Akut gastroenteritin yaygın nedenleri

  1. Zararlı beslenme. Köpekler, çöplere saldıran haylaz çocuklardır ancak kediler de bu hataya düşebilir. Çoğu kedi tezgahlardan sinsice yemek çalar veya zavallı bir canlıyı yer ancak tam olarak sindiremez. Bu tür sorunlar çoğunlukla kendi kendine ve hızlı bir şekilde çözülür. Bu durum, yakın zamanda kedinizin mamasını değiştirdiyseniz ancak yeni mamaya geçiş sürecini birkaç güne yaymadıysanız da olabilir.

  2. Viral enfeksiyonlar, kediler de dahil olmak üzere neredeyse tüm hayvanlarda akut gastroenterite neden olabilir. Kedinizin aşılarını zamanında yaptırmanızın gerekli olmasının nedenlerinden biri budur.

  3. Özellikle büyük sayılarda olduğunda parazitler, bağırsaklar açısından zararlı olabilir. Parazit kontrolünün kedinizin yaşam şekli için yeterli olup olmadığını veteriner hekiminizle konuşun. Örneğin, avlanan ve avını yiyen kediler, sakin bir ev kedisine göre daha sık kurt tedavisine ihtiyaç duyabilir.

  4.  

  5. Gıda alerjileri. Bunlar alerjiler veya intoleranslar olabilir.

  6. Diğer tıbbi sorunlar. Gastroenteritin nedeni böbrek yetmezliği veya fazla çalışan tiroit bezi (hipertiroidizm) gibi diğer hastalıklar olabilir.

Kedilerde gastroenterit sizi endişelendirmeli mi?

Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Bu; kedinizin yaşına, varsa yaşadığı diğer sorunlara ve gastroenteritin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişebilir. Söylediğimiz gibi, birçok vaka kendiliğinden düzelir; bu nedenle kediniz birkaç kez kustuysa ve bir gündür kötü hissediyorsa 24-48 saat bekleyip sorunun geçip geçmediğine bakabilirsiniz. Ancak 48 saatten uzun süren gastrointestinal sorunlarda veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Endişelenmeniz gereken en büyük sorunlardan biri özellikle kusmadan, aynı zamanda ishalden de kaynaklanan dehidrasyondur. Kediniz sık sık kusuyorsa, acı çekiyor gibi görünüyorsa, depresif veya hareketsizse hemen veteriner hekiminizle görüşün. Dehidrasyon için yapabileceğiniz basit bir test, "deri çadırı" testidir. Yeterince su tüketen bir hayvanın boynundaki deriyi hafifçe çekip bıraktığınızda çektiğiniz kısım pürüzsüz bir şekilde eski halini alır. Kediniz biraz dehidre olmuşsa bu kısmın eski halini alması biraz daha uzun sürer. Şiddetli dehidrasyon durumunda, testin adından da anlaşılacağı gibi bir çadır gibi yukarıda kalır.

Kediniz kendi kendine iyileşirse ancak düzenli aralıklarla sorun yaşıyorsa altta yatan bir neden olabileceği için veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Kedinizin veteriner hekimle görüşmesi gerekiyorsa yanınızda dışkı örneği (tabii ki kedinizin!) götürebilirseniz faydalı olabilir. Veteriner hekiminiz parazit, enfeksiyon kontrolü yapabilir ve kan olup olmadığına bakabilir. İlk klinik muayene bağlı olarak veteriner hekiminiz:

  1. Kedinizin bağırsak sağlığına yardımcı olması için birkaç gün boyunca kedinize yüksek düzeyde sindirilebilir, kaliteli, sindirim desteği sağlayan mama verebilir.

  2. Bulunan parazit veya bakteriler ile ilgili hastalıkları tedavi edebilir.

  3. Diğer hastalıkları elemek için kan testleri yapabilir.

  4. Dehidrasyon durumunda kedinizin, damar yolundan sıvı ve destekleyici bakım almak için hastanede kalması gerekebilir.

  5. Bazı durumlarda, gastroenteritin işaretleri kronik veya tekrarlayan hale gelirse röntgen, görüntüleme ve hatta biyopsi gerekli olabilir.

Kedinizi en iyi siz tanırsınız. Herhangi bir endişeniz olursa veteriner hekiminizi aramaktan çekinmeyin. Üzülmektense tedbirli olmayı tercih ederiz ve sağlıkla ilgili her şeyde olduğu gibi ne kadar erken yardım alırsanız o kadar iyi olur.

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA