Kedilerde Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS): Belirtiler, Nedenler ve Tedaviler
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kediniz büyük tuvaletini yapmaya çalıştığı zaman ara sıra ani ishal başlangıçları yaşıyor mu? Öyleyse kedinizde Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) olabilir. Bu rahatsızlık bazen Enflamatuvar Bağırsak Hastalığı (IBD) ile karıştırılır ancak ikisi aynı değildir. IBS, kedilerde genellikle stresle tetiklenirken ve akut belirtilere neden olurken IBD, bağırsakta kronik iltihaba veya günümüzdeki adıyla kronik enteropatilere neden olan çeşitli sorunlara yol açar.
Kedilerde IBS'ye neden olan nedir ve işaretleri nelerdir?
Kedilerde IBS genellikle ziyaretçiler, yeni bir kedi, yeni bebek veya geçici bakım yerine ziyaret gibi stresli olaylarla tetiklenir. Bağırsaklar karışık bir durumda olduğu için son derece rahatsız edici olabilir. Kedinizin depresif veya bitkin göründüğünü ya da tuvaletini yapmaya çalışırken acı çekiyor gibi göründüğünü fark edebilirsiniz. Kediniz ayrıca kusabilir. Dışkısında mukus veya kan fark edebilirsiniz. Kum kabına normalden çok daha sık girip çıkıyor olabilir. Tuvaletini dışarıda yapıyorsa dışarıya normalden daha fazla çıkıp girdiğini görebilirsiniz. Ayrıca iştahı da kapanabilir.
IBS'nin tedavisi nedir ve IBS'si olan kedinizi neyle beslemelisiniz?
Veteriner hekiminiz, bulantıyı geçirmesi ve sancılı ağrı ile IBS belirtilerine yardımcı olması için kedinize ilaç verebilir. Beslenme devam ettiğinde bağırsaklar çok daha hızlı iyileştiğinden mümkünse kedinizin yemeye devam etmesi önemlidir. Veteriner hekiminiz, normalde olduğu kadar yemese bile yeterli beslenmesini sağlamak için kedinizi gastrointestinal destek diyetine başlatmak isteyecektir. Bu mamalar, kaliteli malzemelerden üretilmiş yüksek düzeyde sindirilebilir mamalardır ve sıklıkla enflamasyonu azaltmak için omega 3 yağ asitleri gibi besinler içerirler. Ayrıca mikrobiyomu beslemeye ve bağırsağın sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için iyi bir prebiyotik lif karışımı içerir. Belirtiler geçtiğinde kediniz normal beslenmesine geri dönebilir. Veteriner hekiminiz izlenecek en iyi yol konusunda tavsiyede bulunur.
Temelde, stres kaynaklarıyla başa çıkmak, kedilerde IBS ile başa çıkmanın en iyi yoludur. Bu, gürültülü ziyaretçiler veya bakım evi ziyareti gibi tek seferlik bir durumsa yapabileceğiniz çok bir şey yok. Ancak evinizde kediler arasında bir çatışma varsa bu, tekrarlayan bir sorun olabilir.
Kediler, dünyadaki en sakin ve soğukkanlı canlılar olarak görünebilir ancak çok fazla bariz belirtiler göstermese de çok fazla stres yaşıyor olabilirler. Avcı oldukları ve daha büyük hayvanları avladıkları için tehlikelere karşı tetiktedirler ve her zaman kaçış fırsatlarının olmasını isterler. Üç boyutlu düşündükleri için güvende hissetmek amacıyla kitap rafları ve tezgah üstleri gibi yüksek yerler ararlar.
Kediler, doğaları gereği yalnızca hayvanlardır. Bazı durumlarda birlikte yaşayabilirler ancak çoğu kedi, kendisini sevmediği bir veya daha fazla kediyle aynı evi veya bahçeyi paylaşırken bulabilir ve bu durum onlar için oldukça stresli olabilir. Diğer kediler mama, su, kum kapları ve tabii ki siz gibi değerli kaynaklarına bir tehdittir. Keşfetmesine izin verilmeme hayal kırıklığı nedeniyle iç mekanda yaşamak da çoğu kedi için bir stres kaynağıdır.
Stresin en yaygın belirtileri şunlardır:
Aşırı temizlenme ve özellikle karın ve arka uzuvlar etrafında tüy dökülmesi (Öncelikle her zaman bunun nedeninin pireler olmadığından emin olun!).
İdrarla ilgili sorunlar. Strese bağlı sistit, kedilerde yaygın bir sorundur. Kedinizin kum kabına gittiğini ancak her defasında yalnızca birkaç damla yaptığını görebilirsiniz. Oldukça ciddi bir durum olabileceği için kedinizde olduğunu düşündüğünüz her zaman veteriner hekiminizle görüşün.
Tuhaf yerlere tuvaletini yapma. Kedilerinizden biri zorbalığa uğruyorsa ve bahçeye ya da kum kabına erişemiyorsa tuvaletini evin diğer kısımlarına yapmaya başlayabilir.
Evdeki stresi azaltma
Özellikle birden fazla kediniz varsa kedinize yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz oldukça basit bazı değişiklikler vardır:
Daha uzun vadede beslenme konusunda veteriner hekiminizle konuşun. Anksiyeteyi azalttığı ve stresli kedilere yardımcı olduğu kanıtlanmış doğal katkı maddeleri içeren bazı mamalar vardır. Stresle ilişkili mesane sorunları da varsa su tüketimi çok önemli olduğundan ıslak mama da iyi bir fikirdir (ancak şart değildir).
Her zaman sahip olduğunuz kedi sayısından bir adet fazla kum kabı bulundurun. Her zaman erişimleri olması için bu kapların evin farklı yerlerinde bulunması gerekir.
Aynısı mama ve su kapları için de geçerlidir. Yine bunlar da evin içinde birbirinden farklı yerlere yerleştirilmelidir. Bu sizin için çok kullanışlı olmayabilir ancak kedileriniz için çok daha iyidir. Bu şekilde tüm kedileriniz, başka bir kediyle karşı karşıya gelmeden yiyip içebilir.
Feromon difüzerleri bu konuda çok yardımcı olabilir. Bu konuda veteriner hekiminize danışın.
Evinize bakın ve kedinizin yolunu kesiyor olabilecek yerleri görmeye çalışın. Kedinizin dar geçiş yollarında "yüksek yoldan" gidebilmesi için raflar ve mobilyalar ayarlamak büyük bir fark yaratabiilir.
Her zaman olduğu gibi, neler olduğundan emin değilseniz veteriner hekiminizle konuşun. Her zaman yardımcı olmaktan mutluluk duyarız ve ne kadar erken, o kadar iyi.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA