Kedilerde Lenfoma: Bilmeniz Gerekenler

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Kedinizin sağlığını ve refahını korumanın en iyi yol, vücut işlevlerinin nasıl çalıştığını ve hasta olduklarında neye bakılması gerektiğini anlamaktır. Olabileceğiniz en bilgili evcil hayvan ebeveyni olabilmeniz için kedilerde lenfoma hakkında bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz.

Kedilerde Lenfoma

Kedilerde lenfoma, lenfositlerin (vücut hücreleri) ve organların (lenf düğümleri vb.) bir birleşimi olan lenf sisteminde kanser görülmesidir. Kedilerin vücutlarındaki çoğu sistemi etkileyebilir ve omurilik tümörlerinin en yaygın nedenidir.

The Royal Veterinary College'a göre, kedi lenfoması kedilerde en çok teşhis edilen kanser türüdür. Kedilerde lenfomanın birçok türü vardır ancak en yaygını bağırsak lenfomasıdır ve gastrointestinal (GI) veya sindirim sistemi lenfoması olarak da bilinir. Bu kanserin kedinizi nasıl etkileyebileceği çeşitli etkenlere bağlıdır.

Ellerinde şirin bir kedi tutan ve odada ayakta duran neşeli, genç Hintli karı ve kocanın yakın çekimi.

Nedenler

Kedi lenfomasının başlangıcı, kedi lösemi virüsü (FeLV) ve daha düşük oranda kedi immün yetmezliği virüsü (FIV) ile bağlantılıdır. Kedi lösemisi pozitif çıkan kedilerde genelde erken yaşta kanser gelişir. Günümüzde çoğu kedi evde yaşamaktadır ve FeLV testleri ve aşılaması daha yaygın bir şekilde yapıldığı için daha genç kedilerde lenfoma daha az yaygındır. Virüs testi negatif çıkan kediler, daha ileriki yaşlarda lenfoma gelişimine eğilim gösterir. 

Blue Cross, sigara dumanına maruz kalınmasının kedilerde lenfoma riskini artırdığını söylemektedir. Pasif içiciliğin tüm evcil hayvanlar için zararlı olabileceğini ancak kedilerin özellikle hassas olduğunu belirtmektedir. Yalnızca havadaki dumanı içlerine soluyarak değil, kendilerini temizlerken de tüylerine yerleşmiş olan zehirli partikülleri yutabilirler.

Kedilerde Lenfoma Türleri

Lenf sistemi vücuttaki tüm sistemle etkileşim içinde olduğu için lenfoma bu organların tümünü etkileyebilir. Ana lenfoma türleri şu şekildedir:

  • Sindirim (sindirim kanalı)
  • Mediyastinal (göğüs)
  • Nefrik (böbrekler)
  • Nazal (burun)
  • Omurilik (omurga)
  • Kutanöz (deri)
  • Çok merkezli (çoğunlukla dalak ve karaciğer olmak üzere çoğu organın etkilendiği anlamına gelir)

Kedilerde Lenfoma Belirtileri

Kedilerde lenfoma belirtileri, hangi organların etkilendiğine bağlıdır. Lenfomanın tespit edildiği yere bağlı olarak bakılması gereken bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Sindirim kanalı: Kusma, ishal, kabızlık, iştah kaybı, kilo kaybı, bitkinlik ve kanlı dışkı.
  • Göğüs: Ağzı açık nefes alıp verme, öksürme, iştah kaybı, kilo kaybı ve istifra.
  • Böbrekler: Artan su içme ve idrara çıkma, kilo kaybı ve iştah kaybı.
  • Burun: Kronik nazal akıntı, kanlı burun, şiş burun, hapşırma, iştah kaybı, gözlerde akın ve sesli nefes alıp verme.
  • Omurilik: Arka ayaklarda zayıflık veya paraliz.
  • Deri: Kaşıntı, tüy dökülmesi ve kanlı deri tümörleri.

Kedinizde bu işaretlerden birini fark ederseniz derhal veteriner hekiminizle iletişime geçin. Kedinizin durumunu teşhis edebilirler ve en iyi tedaviye karar verebilirler.

Teşhis

Lenfoma, birtakım bilgiler birlikte değerlendirilerek teşhis edilir. Veteriner hekiminiz kedinizde lenfoma olduğundan şüphelenirse size kedinizin geçmişi ve yaşam şekli hakkında sorular sorar. Muhtemelen sonrasında kedinizde fiziksel muayene, laboratuvar testleri (kan testleri, idrar testi, FeLV ve FIV dahil) ve röntgen ve ultrason gibi görüntüleme çalışmaları yaparlar.

Veteriner hekiminizin önerdiği testler, şüphelendiği lenfomanın türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin bir kitle veya şişmiş lenf düğümü varsa biyopsi alabilir. Bu işlemde etkilenen dokudan küçük bir parça alınır ve kanserli hücre olup olmadığı incelenir.

Veteriner hekim kliniğinde kızıl tekir kedi

Tedavi

Kedi lenfoması tedavisinde, kanserin hafifletilmesi (tüm işaretlerin ve belirtilerin ortadan kaldırılması) ve kedinizin yaşam kalitesini mümkün olan en uzun süre boyunca en üst düzeye çıkarmaktır. Blue Cross, lenfoma genelde vücuda yayıldığı için cerrahi işlem yerine kemoterapinin daha çok tercih edilen seçenek olduğunu belirtmektedir. Kediler genelde bu tedaviye olumlu yanıt verir ve insanların yaşadığı saç dökülmesi ve bulantı gibi hoş olmayan yan etkiler yaşamazlar. 

Kemoterapi bir seçenek değilse veteriner hekiminiz, radyasyon tedavisi ve nadiren cerrahi müdahele önerebilir. Kediler, kanser belirtilerini azaltmak için prednizon (steroit) gibi tedaviler de alabilir.

Prognoz

Kemoterapi alan çoğu kedide, klinik belirtiler geçici olarak giderilebilir ve iyi bir yaşam kalitesi sağlanır. Bazı kedilerde, kendi durumlarına bağlı olarak, kanser belirtileri birkaç yıla kadar azaltılabilir. Ancak hastalığın ilerlemesi lenfomanın türüne, kedinizin FeLV ve/veya FIV pozitif olup olmadığına ve kanserin nerede tespit edildiğine bağlı olarak değişir. FeLV veya FIV pozitif olan kedilerde hastalığında ilerleyişi genelde daha kötüdür. 

Evcil hayvan ebeveynleri, lenfoması olan kedilerde beslenme gereksinimleri hakkında veteriner hekimlerine danışmalıdır.

Önleme

Lenfomayı önlemenin bir yolu olmasa da kedinizde lenfoma gelişme olasılığını azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Kedinizi içeride tutun

Bu, FeLV veya FIV pozitif olan kedilerle temas kurmasını önleyecektir.

FIV ve FeLV testi yaptırın

Mümkünse yavruyken bu testleri yaptırın. Evinize yeni bir kedi dostunuz katıldıysa evdeki kedinizle temas kurmadan önce testlerini yaptırın.

Yavru kedilere FeLV aşısı yaptırın

Şu anda FIV aşısı yoktur ancak kedinize FeLV aşısı yaptırabilirsiniz. Kediniz dışarıya çıkıyorsa FeLV aşısının güncel olduğundan emin olun.

Kedinizin bulunduğu ortamda sigara içmeyin

Pasif içicilik kimse için iyi değildir ve Blue Cross'a göre buna kediler de dahildir.

Vet. hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin

Erken tespit çok önemlidir. Kedinizi yılda iki kez muayene ettirin ve 7 yaş ve üzeri kediler yıllık kan testlerini yaptırın.

Tıptaki ilerlemeler ve evcil hayvan ebeveynlerinin daha eğitimli olması, kanserli kedilerin şansını artırmaya devam ediyor. Erken tespitten risk etkenleri azaltmaya kadar kedinizin en iyi hayatını yaşamasına yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz.

Yazarın Biyografisi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

UC Davis School Veterinerlik Fakültesi'nden 2002 yılında mezun olan ve veteriner hekim gazetecisi sertifikalı Dr. Sarah Wooten, 16 yıldır küçük hayvanlara veteriner hekimlik yapıyor. Veteriner hekimlik ve hayvan sağlığı bakımı alanlarında uluslararası çapta tanınan bir konuşmacı ve yazar, ayrıca tüylü dostlarına daha iyi bakmayı öğrenmeleri için evcil hayvan ebeveynlerine yardımcı olma konusunda tutkuludur.