Yavrudan Yaşlıya Kedi Maması: Yaşa Göre Kedi Beslenmesi

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

İster yavru kedi maması ister yaşlı kedi maması arıyor olun, kediniz için en iyi mamayı seçerken kedinizin yaşını göz önünde bulundurmanız gerekir. Tüylü dostunuzun her yaşam evresinde ihtiyaç duyduğu optimum beslenmeyi sağlayan bir mama seçmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.

Bir kedi maması ararken kedinizin yaşam evresine uygun olup olmadığını görmek için ambalajını kontrol edin. Bir kedi her yaşam evresinde farklı seviyelerde beslenmeye ihtiyaç duyar, bu nedenle enerji seviyelerine, metabolik hızlarına ve diğer temel ihtiyaçlarına uygun bir mama seçmek önemlidir. Ancak bazen tüm bu bilgiler kedi maması etiketlerinin okunmasını zorlaştırabilir, bu nedenle kedinizin neye ve neden ihtiyacı olduğunu bilmek önemlidir.

International Cat Care'ın Cat Care for Life girişimine göre, bir kedinin yaşamının tanımlanabilir altı aşaması vardır;

  • Yavru 0 - 6 ay

  • Genç 7 ay - 2 yaş

  • Yetişkin 3-6 yaş

  • Olgun 7-10 yaş

  • Yaşlı 11-14 yaş

  • Çok yaşlı (15+ yaş)

Tabaktan mama yiyen yavru kedi

Yavru (doğum - 6 ay)

Yeni doğan yavru kediler en az 9 haftalık olana kadar anneleriyle birlikte kalmalıdır çünkü büyümelerine yardımcı olmak ve bağışıklık sistemlerinin henüz tam olarak başa çıkamadığı hastalıklarla mücadele etmek için annelerinin sütüne ihtiyaç duyacaklardır. Bu ilk haftalarda, emmek ve uyumaktan başka pek bir şey yapmazlar.

Yavru kediniz 8-9 haftalık olduğunda, annesinin sütünden kesilmeye ve ardından sizinle birlikte eve gelmeye hazır olacaktır. Sütten kesilip eve gitmeye hazır olduklarında, yaşama sevinciyle dolu bir enerji topu olduklarını hemen keşfedeceksiniz. Bu aşamada, bir yavru kedinin rutini yemek, uyumak, deli gibi koşturmak ve tekrarlamak şeklindedir. Sınırsız enerjilerini sürdürmeleri için onlara doğru besinleri verin.

Büyüme ve gelişme zor bir iştir ve bu yaşam evresi muhtemelen doğru yapılması gereken en önemli evredir. Başlangıçta iyi beslenme, yavru kedinizin hem vücudunun hem de beyninin en iyi şekilde gelişmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Yavru kedi maması, DHA gibi yağ asitleri (bu besinin yaygın kaynağı balık yağıdır), folik asit ve bağışıklık ve sindirim sistemlerinin hayati gelişimine, kalp fonksiyonlarına ve görme kalitesine yardımcı olan bir amino asit olan taurin ile yapılmalıdır. Protein, yavru kedi mamasının bir diğer hayati bileşenidir ve çoğunlukla et olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelir. Kediler ve yavru kediler, yaş mamaya karşı kuru mama gibi belirli mama dokularına çok kolay bir şekilde bağlanabilirler. Mümkünse küçük yaşlardan itibaren çeşitli dokularla besleyerek her türden beslenmeyi kabul etmelerini sağlayın. Bu yararlıdır çünkü yaşamlarının bazı noktalarında diş sağlığı için büyük, kuru mama veya mesane sorunları için yaş mama gibi belirli türde yiyecekler yemeleri gerekebilir. Başlangıçtan itibaren esnek davranmak daha sonra her ikinize de yardımcı olabilir.

Şaşırtıcı bir hızla büyüyorlar (bu aşama bir insanın hayatının ilk on yılına eş değerdir) ve bu hıza ayak uydurmak için enerjiye ihtiyaçları var. Büyürken sağlıklı olmaları için en iyi fırsatı sağlamak amacıyla bu besinlerin her zaman doğru miktarlarda olması önemlidir. Yavru kedilerin zihinsel uyarıma da ihtiyaç duyduklarını ve başka birçok ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Küçük kediler (7 ay - 2 yaş) ve yetişkin kediler (3-6 yaş)

Kediniz bir yaşına yaklaşırken davranışları değişirse şaşırmayın. Ergenliğe girmeye başlarlar ve ardından yetişkinliğe geçerler; bu yaşam evreleri sırasıyla insanların 12-24 ve 28-40 yaşlarına karşılık geliyor.

Genç kediler, daha küçük yavru kedilere göre vücut ağırlığının kilosu başına daha az kaloriye ihtiyaç duyacaktır ancak yine de yetişkin bir kediden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyacaktır. Hâlâ az da olsa büyümeye devam eder ve hâlâ enerjik olacaktır. Çoğu kedi 4 ila 6 ay arasında kısırlaştırılır ve bu onların kalori ihtiyaçlarını azaltabilir. 

Teknik olarak, kediler bir yaşında yetişkin olarak kabul edilir ve bu altı yaşına kadar devam eder ancak yaş, kedinizin ne kadar aktif olacağı konusunda belirleyici bir faktör değildir. Birçok kedi çift haneli yaşlarına kadar çok canlı olacaktır. Bu nedenle, genç yetişkin bir kediyi beslerken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de aktivite seviyesi olmalıdır. Ortalama bir kedinin günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için "bakım" enerjisine yetecek kadar mamaya ihtiyacı olacaktır, ancak kediniz son derece aktifse ve evin içinde koşturarak veya bahçeyi keşfederek ve ağaçlara tırmanarak saatler geçiriyorsa yaşamını sürdürebilmesi için daha fazla kaloriye ihtiyacı olacaktır. Evcil hayvanınız bütün gün güneşin altında tembellik etmeyi seviyorsa formunu korumak için dikkatlice ölçülmüş öğünlere ihtiyaç duyabilir. Veteriner hekiminizle kedinizin aktivite düzeyi hakkında konuşun çünkü kedinizin daha fazla veya daha az kaloriye ihtiyacı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilirler.

Tüm kedinizin yaşamı boyunca düzenli kilo kontrolleri, onları zayıf tutmak ve sorunları önceden tespit etmek için çok önemlidir. Ayrıca kediniz büyüdükçe ve aktivite seviyeleri değiştikçe veteriner hekiminizin beslenme miktarları konusunda size tavsiyede bulunmasına yardımcı olabilir.

Olgun kediler (7-10 yaş)

Bu yaşam evresindeki kediler kabaca 44-56 insan yaşına karşılık gelir. Kediniz (mutlaka) bir orta yaş krizi yaşamayacak olsa da beslenme alışkanlıkları değişebilir ve yiyecek seçimlerinde biraz daha titiz olabilirler, bu nedenle hidrasyonu korurken ihtiyaç duydukları besinleri aldıklarından emin olmanız gerekir. Kedinizin her zaman temiz ve taze suya erişimi olduğundan emin olun. Bazı kediler akan suyu tercih eder ve kedi çeşmeleri kedinizin susuz kalmaması için harika bir yol olabilir.

Bu dönem aynı zamanda, tıbbi sorunlar veya sadece yaşlanma nedeniyle kedilerin beslenme ihtiyaçlarının değiştiği bir yaşam dönemidir. Bazı durumlarda, herhangi bir bileşenin çok fazla veya çok az olması sağlıklarını etkileyebilir. Unutmayın, kedinizin aktivite seviyesi düşebileceği ve bu da obeziteye yol açabileceği için kilosuna dikkat etmek isteyeceksiniz. Yavru ve genç yetişkin kediler için formüle edilmiş kalori açısından zengin mamalardan kaçının; bunun yerine, yaşlanan bir kedinin ihtiyaçlarına göre formüle edilmiş mamaları arayın. Kalori alımına dikkat etmek sadece kilolarını sağlıklı bir aralıkta tutmakla kalmaz, aynı zamanda böbrek hastalığı, bazı kanserler ve osteoartrit gibi hastalık risklerini de azaltır.

Yetişkin kediler için mamalar, yetişkin kedi mamalarına göre daha düşük kalorili ve daha yüksek lifli olma eğilimindedir. Bu onların zayıf kalmasına yardımcı olur ancak yine de tok hissetmelerini ve sürekli aç olmamalarını sağlar. Tüm aşamalarda olduğu gibi, kediniz yaşıtlarından daha fazla veya daha az aktif olabilir, bu nedenle kilo kontrollerini takip edin ve gerektiğinde miktarlarını ayarlayın.

İnsan kucağında uzanmış, sevilen tekir kedi

Yaşlı kediler (11-14 yaş) ve Çok yaşlı kediler (15+ Yaş)

Altın yıllarında kediniz sizden daha fazla ilgi istemeye başlayabilir, daha sevecen olabilir ve aktivite düzeyini azaltabilir. Davranışları değiştikçe yemek zamanı ihtiyaçları da değişir. Bu yaşam evreleri insanlar için 60-72 yıl ve 76+ yıla karşılık gelmektedir.

Yetişkin kediler bazen kilo vermekte zorlanırken 11 yaşından itibaren birçok kedi tam tersi bir sorun yaşar. Zayıflama ve yağsız kas kütlesini kaybetme eğilimindedirler. Aktiviteleri azalsa bile bazı yaşlı kediler vücut kondisyonlarını korumakta zorlanabilirler.

Sağlıklı kediler için yaşlı kedi mamaları yüksek oranda sindirilebilir olmalı ve kas kütlesinin korunmasına yardımcı olmak için yüksek kaliteli protein içermelidir. Hem yaş mama hem de kuru mama (tam ve dengeli ise) kedinize ihtiyaç duyduğu içerikleri sağlar ancak her birinin artı ve eksi yönleri vardır. Yaşlı kedilerin dişleri genellikle aşınmış veya eksiktir, bu nedenle biraz daha yumuşak bir şey hoşlarına gidebilir. Bazı evcil hayvan ebeveynleri ikisinin bir kombinasyonunu dener veya kuru mamaya sadece biraz ıslak mama - hatta biraz tatlı su - ekler. Kediniz tercihlerini size mutlaka bildirecektir ve ikiniz, veteriner hekiminizle birlikte mükemmel uyumu bulmak için çalışabilirsiniz.

Besin açısından zengin bir mamanın yanı sıra, kedinizin sağlıklı kalması için susuz kalmaması gerekir. Bu durum özellikle dehidrasyonun bazı tıbbi durumların yan etkisi olabileceği yaşlı kediler için geçerlidir.

Yaşlı ve süper yaşlı yaşam evrelerinde kedilerin böbrek veya eklem hastalığı gibi eş zamanlı hastalıklara sahip olma olasılığı yüksektir. Kediler artık daha uzun yaşadığından, insanlarda olduğu gibi kedilerde de beyin yaşlanması veya bilişsel işlev bozukluğugörüyoruz. Antioksidanlar ve yağ asitleri bakımından zengin bir beslenme bu vakalar için oldukça fark yaratabilir.

Veteriner hekiminiz bu durumları ele almak için terapötik bir diyet önerebilir. Veteriner hekiminizin tavsiyesi olmadan asla böyle bir mama kullanmamayı ve mama değiştirirken her zaman en az 5 gün boyunca kademeli bir geçiş yapmayı unutmayın. Bu, kabullenmeye yardımcı olurken mide sorunlarını da önlemeye yardımcı olur.

Özetle

Elbette her kedinin yaşam evresi için istisnalar vardır. Tıbbi endişeler veya ele alınması gereken başka sorunlar varsa veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz ayrıca, her yaşam evresinde ne kadar besleneceği ve gün boyunca ne zaman besleneceği de dahil olmak üzere kediniz için en iyi beslenme programını belirlemenize yardımcı olabilir. En iyi dostunuzun hayatının her aşaması için en iyi kedi mamasını seçmek, ister genç ister sadece genç kalpli olsun, sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.


Yazarın Biyografisi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien yazar, anne ve iki Mavi Rus kedisinin evini yönettiği uzun süreli bir kedi ebeveynidir. Evcil hayvanlar, hamilelik ve aile yaşamı hakkında yazdığı çalışmaları Care.com, What to Expect ve Fit Pregnancy'de yayımlanmıştır. Instagram ve Twitter hesaplarını takip edin @brovelliobrien.

 

İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.