Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Yavru bir kedi almak her zaman heyecan verici bir zamandır. Aksesuarları için alışveriş yapmak ve onları mükemmel bir yuva haline getirmek bunların hepsi ailenin yeni üyesini karşılama beklentisinin bir parçasıdır. Ama yavru kediler sadece minik kediler değildir. Doğumdan sonra hâlâ gelişmekte ve doğanın ve annelerinin başladığı işi tamamlamaktadırlar. Yavru kediler gözleri kapalı olarak doğarlar ve insan bebekleri gibi dişleri yoktur. Yavru kedilerin süt dişleri ya da bilinen adıyla süt dişleri üç ila altı haftalıkken çıkar.
Yavru kedilerin dişlerinin düşüp düşmediğini merak ediyor olabilirsiniz; evet, aynı bizim gibi onların dişleri de dökülür. Bu makalede, dişlerin ne zaman çıktığını, ne zaman tekrar kaybolduğunu ve yavru kedinizin yetişkin bir kedi olarak yaşamı için yetişkin dişlerini en iyi durumda tutmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi inceleyeceğiz.
Diş çıkarma döneminde yavru kedinizin dişlerinin bakımı
Diş çıkarma hakkındaki her şeyi buradan okuyabilirsiniz ama özetle dişlerin çıkma ve düşme zaman çizelgesi şöyledir:
3-6 hafta. Süt dişi olarak da adlandırılan bebek dişleri çıkmaya başlar.
8 hafta. 26 süt dişinin hepsi yerindedir.
3-4 ay. Süt dişleri dökülmeye başlar. Yetişkin dişleri tekrar çıkmaya başlar.
6-7 ay. 30 yetişkin dişinin tamamı çıkmıştır. Bazı yavru kedilerde "kalıcı süt dişleri" ya da "dökülmeyen süt dişleri" görülebilir. Bu, süt dişlerinin, genellikle köpek dişlerinin düşmediği ve yetişkin dişlerinin yanında sıkıştığı durumdur. Bu durum erken plak ve tartar oluşumuna ve ardından diş eti hastalığına neden olabilir. Veteriner hekiminiz genellikle bu dişlerin alınmasını önerecektir ve bunun çoğunlukla anestezi altında yapılması gerekir.
Diş çıkarma rahatsızlığa neden olabilir çünkü dişlerin hassas diş eti dokusunu delip geçmesi gerekir. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi, bazı yavru kediler acıya karşı diğerlerinden daha hassastır. Yavru kedinizin ağız kokusu veya nefes kokusu olduğunu fark edebilirsiniz, salya akıtabilir, yiyeceklerden kaçınabilir veya ağzını patileyebilir. Daha az tımarlandıklarını ve ev eşyalarını çiğnemeye başladıklarını fark edebilirsiniz.
Yepyeni bebek dişlerinin bakımı
Yemek. Çeşitli nedenlerden dolayı yavru kedileri biraz ıslak ve biraz kuru mama ile beslemek en iyisidir; böylece belli bir dokuya bağımlı hale gelmezler. Yavru kediniz diş çıkarırken ıslak mamayı veya ıslatılmış bisküvileri tercih ettiğini görebilirsiniz çünkü bunlar ağrıyan diş etlerine daha nazik davranacaktır. Kuru bisküviler de sunmaya devam edin, böylece her zaman bir seçenekleri olur.
Oyuncaklar. Yavru kediniz acısını hafifletmek için bir şeyler çiğneme dürtüsüne sahip olacaktır. Elektrik kabloları gibi tehlikeli maddeleri çiğneyebilecekleri yerlere erişimleri olmadığından emin olun. Çiğnemeleri için kauçuk oyuncaklar sağlamak yardımcı olabilir.
Fırçalama. Diş fırçalama, dişleri sağlıklı tutmanın en kanıtlanmış yoludur. Yavru kedinizi günlük fırçalamaya alıştırırsanız yetişkin bir kediyle başlamaktan çok daha kolay olacaktır. Tüm süt dişlerinin tamamen sürdüğünden ve yavru kedinizin herhangi bir rahatsızlık yaşamadığından emin olana kadar yavru kedinizin dişlerini fırçalamaya başlamayın. İşte diş fırçalama konusunda bazı ipuçları;
Kedi diş macunu kullanın. İnsan diş macunu köpürmek, tükürmek ve naneli olmak üzere tasarlanmıştır. Bunların hiçbiri yavru kedinize cazip gelmez!
Özel olarak tasarlanmış bir diş fırçası kullanın. Yavru kedilerin ağızları küçüktür, bu nedenle parmağınıza sığan küçük bir fırçanın en iyi sonucu verdiğini görebilirsiniz.
Nazik olun. Başlangıç olarak parmağınızdaki et aromalı diş macunundan biraz yalamalarını sağlayın ve ardından dudaklarını nazikçe kaldırın ve fırçaya geçmeden önce diş etini ovmak için yalnızca parmağınızı kullanın.
Arkadan başlayın. Ağzın ön tarafındaki kesici dişler ve köpek dişleri arka dişlere göre daha hassastır. Kabullenmelerine yardımcı olmak için arka dişlerden başlayın.
Yavaş yavaş başlayın. Başlangıç olarak bir tarafta birkaç küçük rotasyon yapın ve yavaş yavaş artırın.
Günlük fırçalama en iyisidir. Yavru kedinizin dişlerini her gün fırçalamaya çalışın. Bunu başaramıyorsanız yapabildiğiniz kadar sık yapın ve kendinizi hırpalamayın; yine de hiç yoktan iyidir!
Yavru kedinizin süt dişlerini kaybetmeye ve yetişkin dişlerini almaya başladığı zamanın farkında olun. Genellikle bu dönem o kadar acı verici değildir çünkü delikler zaten oradadır ancak yavru kedinizin ağızdan çekindiğini fark ederseniz sabırlı olun ve yetişkin dişler orada olduğunda ve ağrı tekrar azaldığında tekrar başlayın.
Kediler için yaşam boyu diş bakımı alışkanlıkları
Dediğimiz gibi, diş fırçalamak diş ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için en etkili yöntemdir. Diş hastalıkları yetişkin kedilerde gerçekten yaygındır ve yaşla birlikte daha da kötüleşme eğilimindedir. Ağrıya, iltihaplanmaya ve en kötü ihtimalle kan dolaşımına karışarak kalp ve böbrekler gibi diğer organlarda sorunlara yol açabilecek enfeksiyonlara neden olabilir.
Yaşam boyu iyi diş bakımı için en önemli ipuçları şunlardır;
Diş fırçalama!
Diş bakım gıdaları. Bazı kuru mamalar plak ve tartarı önlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Kedinizin çiğnemesi için büyük mama boyutlarına sahiptirler ve ısırdıkça kedinizin dişlerini sıyıran özel olarak hizalanmış liflere sahiptirler. Veteriner hekiminize günlük diş fırçalamayı bu özel gıdalarla nasıl tamamlayabileceğinizi sorun.
Düzenli kontroller. Kediniz her yıl aşılarıyla birlikte veteriner hekiminiz tarafından tam bir muayeneden geçirilecektir. Profesyonel temizlikle ilgili tavsiyelerini dinleyin. Bunu diş eti hastalığı ortaya çıkmadan önce yapmak, büyük bir sorun oluşana kadar beklemekten her zaman daha iyidir.
Güvenli taraf. Rutin ziyaretleriniz arasında kedinizin dişlerine ve diş etlerine göz kulak olmaya çalışın. Diş etlerinde kızarıklık, çatlak veya oyulmuş dişler veya kahverengi/sarı tartar birikimi fark ederseniz veteriner hekiminizden bir göz atmasını isteyin. Sorunlar ne kadar erken ele alınırsa ilgili herkes için o kadar iyi olur.
İyi bir diş sağlığı, kedinizin yaşam kalitesinde büyük bir fark yaratabilir. En başından itibaren iyi alışkanlıklar edinerek, yetişkin yaşamı söz konusu olduğunda ve bu inci gibi beyaz dişleri pırıl pırıl tuttuğunuzda birkaç adım önde olacaksınız.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.