Yavru Kedilerde Diş Çıkarma: Zaman Çizelgesi, İşaretler ve Nasıl Yardımcı Olabileceğiniz

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Genç insanlarda bebek dişlerinin dökülüp yetişkin dişlerin gelmesi yıllar sürerken yavru kediler diş çıkarma süreci çok daha hızlıdır. Hatta 6 aylık olduğunda kedilerin tüm dişleri yenilenmiş olur.

Yavru Kedilerde Diş Çıkarma: Zaman Çizelgesi

PDSA, süt dişi veya geçici diş olarak da bilinen yavru kedilerin bebek dişlerinin, ilk olarak yaklaşık 3 haftalıkken çıkmaya başladığını belirtmektedir. Yan kesici dişler ve ilk köpek dişleri önce çıkar ve ardından hızlı bir şekilde diğerleri takip eder. Yavru kediniz 6 haftalık olduğunda 26 adet olan tüm bebek dişleri çıkmış olmalıdır. Bu bebek dişlerinin tamamı 3-4 aylık olduğunda dökülerek yetişkin dişlere yer açar. Yavru kediniz 6 aylık olduğunda, toplamda 30 adet yetişkin dişi olmalıdır.

Yavru Kedilerde Diş Çıkarma İşaretleri Nelerdir?

Yavru kedilerde diş çıkarma sürecinde, yerde veya kedinizin yatağında bir diş görene kadar onun dişlerinin döküldüğünü bile fark etmeyebilirsiniz. PDSA, bunun normal olduğunu söylüyor. Endişelenmeyin! Çoğu yavru kedi minik dişlerini yutar ancak bunda da korkacak bir şey yok. Bu, onlara zarar vermez.

Kediler diş çıkarmanın bu yaygın görülen işaretlerini de fark edebilirsiniz:

  • İştahta azalma veya mama etrafında dikkatli olma
  • Aşırı çiğneme
  • Ağrılı, kırmızı veya hafif kanayan diş etleri
  • Kötü nefes kokusu
  • Gerginlik
  • Patisini ağzına götürme
  • Daha az temizlenme

Bazen yavru kedilerin kalıcı süt dişleri olur, yani bebek dişlerinden bazıları dökülmez. Bu nadir görülür ancak dikkat etmekte fayda vardır; yavru kedinizin bazı dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Diğer bir olası sorun da dişlerin birbirine çok yakın çıkmasıdır; bu, kedinizin diş eti hastalığı riskini artırabilir. Herhangi bir sıkışıklık fark ederseniz veteriner hekiminize danışın. Böylece, kedi dostunuz ihtiyacı olan tedaviyi hemen alabilir.

Diş Çıkaran Yavru Kediye Yardımcı Olma

Yavru kediler, diş çıkarırken çok acı çeker mi? Sivri uçlu dişler, diş etinin üstüne çıkmaya çalışırken fiziksel bir rahatsızlık olacağı kesindir ancak PDSA'ya göre, çoğu kedi bu durumda rahatsız oluyormuş gibi görünmez.

Ancak yavru kediniz, diş çıkarmadan kaynaklanan ağrıyı ve tahrişi rahatlatmanın yollarını arayacaktır. Sizi bir çiğneme oyuncağı olarak kullanmaya çalışabilir ancak bu, ikiniz için de iyi değildir. Bu durumda, diğer agresif kedi oyunlarında olduğu gibi yeniden yönlendirme yapılması gerekir.

Mavi kilimde uzanmış, turuncu ve kahverengi iple oynayan Calico yavru kedi.

Çiğnemesi kolay olan kauçuk veya yumuşak plastikten üretilmiş oyuncaklar ve buzdolabına koyabileceğiniz oyuncaklar gibi yavru kedilerin çiğnemesi için uygun olan oyuncak satın alabilirsiniz. Yavru kedinizi güvende tutmak için oyuncakla oynarken yanında olmalısınız, oyuncağa yönelik talimatlara her zaman uymalısınız, oyuncakta hasar olup olmadığına dikkat etmeli ve hasar gören oyuncakları hemen atmalısınız.

Yavru kediniz, mobilyaların bacaklarını veya elektrik kablolarını çiğnemeyi deneyebilir. Bu davranış, eşyalarınıza zarar verebilir, ancak daha da önemlisi kedinizi tehlikeye atabilir. Zararlı çiğneme davranışlarından kaynaklanan kazara yaralanmaları önlemek için PDSA, her türlü tehlikeli nesnenin kapalı ve erişilemeyecek yerlerde tutulmasını önerir.

Diş çıkaran yavru kediler, diş etleri ağrıyorsa konserve mama veya suda ıslatılmış kuru mama tercih eder. Yetişkin kedi olduğunda, veteriner hekiminizin önerilerin bağlı olarak ağız sağlığını korumaya yönelik olarak formüle edilmiş kedi mamaları vermeyi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yavru Kediler İçin Ağız Hijyeninin Öneme

Kediler de insanlar gibi ağız ve diş eti hastalıklarına karşı hassastır. Cats Protection ve PDSA'ya göre kedinizin ağzına her gün bakmıyorsanız diş eti veya diş hastalığıyla ilgili bir sorunu gösterebilecek işaretler aşağıdaki belirtilerdir:

  • Kötü nefes kokusu
  • Ağrı (yavru kediniz patisini sürekli ağzına götürüyor, ses çıkarıyor veya zorla yiyor olabilir)
  • Tek tarafta çiğneme ya da yumuşak mama tercih etme gibi dengeleyici yeme alışkanlıkları
  • İştahta azalma
  • Kilo kaybı
  • Salya akıtma
  • Gözle görülür diş taşı
  • Kırmızı, acılı, şiş veya kanayan diş etleri
  • Sallanan diş
  • Yüz, çene ve yanaklarda şişme
  • Kendiniz temizlemeye karşı isteksizlik
  • Kediniz daha küçükken ağız sağlığını korursanız ileride bu sorunlardan bazılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca düzenli kontrollerle ve diş fırçalamayla ağız bakımı rutini oluşturarak dişle ilgili sorunları önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu, sağlık hizmeti maliyetlerini ve diş eti iltihabı, periyodontit ve diş erimesi gibi sorunları azaltabilir.

Yavru kediniz diş çıkarma süreciyle baş edemeyebilir, bu yüzden yeni dişlerini yerine gelene kadar ona bol bol sevgi, destek ve sabır gösterdiğinizden emin olun.

Yazarın Biyografisi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D.; Cat Writers' Association (CWA) üyesi, STEAM eğitmeni ve sadık bir kedi ebeveynidir. Evcil hayvanlar, eğitim ve güncel konular hakkında yazılar yazmaktadır. Instagram ve Twitter @brovelliobrien hesaplarını takip edebilirsiniz


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

İlgili Yazılar

İlgili ürünler