Köpeğim Hasta mı? Nasıl Anlarım?

Yayımlayan :
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bir köpeğiniz varsa ve tuhaf davranıyorsa "köpeğinizde ne sorun olduğunu" merak edebilirsiniz. Bir terslik olduğundan şüphelenseniz bile gerçekten hasta olup olmadıklarını, hasta bir köpeğin nasıl göründüğünü veya davrandığını ve köpeğinizin garip davranışının sizi neden geceleri uykusuz bırakabileceğini bilmiyor olabilirsiniz. Köpeğiniz gerçekten hastaysa ve işaretleri fark etmezseniz (veya iyi bir şekilde gizliyorsa) köpeğinizin canının yandığını bilmediğiniz için suçlu ve üzgün hissedebilirsiniz.

Kusma ya da ishal gibi hastalık belirtileri açıkça görülse de neye bakacağınızı bilmiyorsanız köpeklerdeki hastalık davranışlarını belirlemek zor olabilir. Köpeğinizin hasta olup olmadığını anlamanıza ve veteriner hekiminiz ile ne zaman iletişime geçmeniz gerektiğine yönelik bazı durum ve işaretleri buradan öğrenebilirsiniz.

1. İşaret: Yemek Yemezler

Birçok köpeğin, özellikle önüne koyduğunuzda yemeği veya özel bir mamayı yemediği nadiren görülür. Köpeğiniz, normalde yalayıp yuttuğu kahvaltısına veya akşam yemeğine burun kıvırıyorsa dikkat etmeniz gerekir. Mide bulantısı, diş ağrısı, viral enfeksiyon ve bağırsak ağrısı gibi birçok etken, köpeğinizin yemek yemesini engelliyor olabilir.

Köpeğiniz bir günden daha uzun süre yemek yemediyse veya ikiden fazla öğününü atladıysa veteriner hekiminizden randevu alın.

2. İşaret: Sürekli YatarlarEtrafında oyuncaklar dağılmış şekilde, ahşap parke üzerinde yatan tüylü, küçük bir köpeğin kuş bakışı görünümü.

Köpeğinizin daha fazla uyuduğunu, yürüyüşlerde geride kaldığını, oyuna ilgi göstermediğini veya eskisi kadar çok oynamadığını fark ederseniz bir terslik olabilir. Bazen yalnızca oynamak ve egzersiz yapmak için hava çok sıcaktır. Sıcaklık arttıkça köpekler doğal olarak biraz daha tembel olur. Ancak hava sıcak değilse, bu davranış, üzerinde durulması gereken bir şeyler olduğunu gösterir.

Bir köpeğin enerji kaybetmesine neden olabilecek birçok şey vardır. Virüs, bakteri veya mantar gibi her türlü enfeksiyon, enerji kaybına neden olabilir. Kalp hastalığı veya her türlü soluma sorunu, bir köpeğin yorgun hissetmesine neden olabilir. Tiroitin düşük olması gibi hormon bozuklukları da yorgunluğun artmasına neden olabilir. Obezite, dolaşmak çok yorucu olduğu için bir köpeğin daha çok uyumasına yol açabilir. Obezite, dejeneratif eklem hastalığı gibi başka rahatsızlıklara da yol açarak köpeğinizin koşmasını ve oynamasını daha acılı hale getirebilir. Bu da köpeğinizin egzersiz yapmakta zorlandığı, daha çok kilo aldığı ve daha da az egzersiz yaptığı bir kısır döngüye yol açabilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin obez olduğunu ileri sürerse tavsiyesini dinlemeniz ve kilo verme planında veteriner hekiminiz ile birlikte çalışmanız önemlidir. Kanser, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve felç ya da köpek bilişsel disfonksiyonu (köpek Alzheimer hastalığı olarak da bilinir) gibi nörolojik sorunlar da köpeğin yorgun gibi davranmasına neden olabilir.

Köpeğiniz yıllar içinde bu noktaya gelirse köpeğinizin yaşlılık nedeniyle de daha az hareket ettiğini düşünebilirsiniz. Köpeklerin yaşlandıkça yavaşladıkları doğru olsa da bu, hareket etmeyi tamamen bırakacakları anlamına gelmez. Yaşlı köpekler de (yedi ve üzeri yaşta olanlar) hâlâ etrafta dolaşabilir ve egzersiz yapabilir. Yaşlı köpeğiniz eskisi gibi oynamıyorsa veteriner hekiminizi aramanız ve olası rahatsızlık şüphelerini gidermek için köpeğinizi muayene ettirmeniz iyi bir fikir olabilir. Köpeğiniz yaşlandıkça veteriner hekiminiz, köpeğinizin hâlâ sağlıklı olduğundan emin olmak için ilave testler yapmak isteyecektir.

Ağrı da enerji kaybı gibi görünebilir. Karın ağrısına neden olan sindirim sistemiyle ilgili sorunlar köpeğinizin halsiz görünmesine yol açabilir ve köpeğinizde artrit eklem hastalığı varsa acıdan dolayı daha çok uyumasına neden olabilir. Sonuç olarak, daha fazla uyku ve tembellik kesinlikle bir sorun olduğun gösteriyor olabilir. Bir günden uzun sürerse veteriner hekiminizi arayın. Proaktif olmak ve günlerce köpeğinizin hasta olup olmadığından endişelenmek yerine veteriner hekiminizi aramak her zaman daha iyidir.

3. İşaret: Çok Su İçerler

Köpeğinizin sürekli su kabındaki suyun tamamını içtiğini, daha çok dışarı çıkmak istediğini veya tuvaletini yanlışlıkla eve yaptığını fark ederseniz, köpeğiniz hasta olabilir. Aşırı susuzluktan dolayı çok su içmek, polidipsi olarak adlandırılır. PDSA'ya göre polidipsinin sık görülen nedenlerinden bazıları şeker hastalığı veya Cushing hastalığı olarak da bilinen hiperadrenokortisizm gibi hormonla ilgili bozukluklar olabilir. Böbrek hastalığı ve ciddi rahim enfeksiyonları da köpeğinizin daha çok su içmesine neden olabilir. Köpeğinizin normalden daha çok su içtiğini fark ederseniz, hava sıcak değilse ve bu davranış bir veya iki günden uzun sürerse, veteriner hekiminizi arayın ve randevu alın.

4. İşaret: Kaburgalarını Hissedebilirsiniz

Özellikle köpeğinizin tüyleri uzunsa kilo kaybını fark etmek zor olabilir. Evcil hayvan sahipleri, köpekleri veteriner hekimler tarafından tartılana kadar bazen köpeklerinin kilo verdiğini fark etmezler. Köpekler, şu iki nedenden dolayı kilo verir: Ya yeterince yemiyordur, yeterli besin almıyordur ya da çok fazla kalori yakıyordur. Kanser, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıklarının yanı sıra başka hastalıklar da kilo kaybına neden olabilir. Köpeğinizin kaburgalarının veya kalçalarının belirginleştiğini fark ederseniz köpeğiniz hasta olabilir ve veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmelidir.

Bir sorun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu yeme, içme, idrar ve dışkı düzenleri gibi davranışlarının normal olup olmadığının yanı sıra normal dışkılarının nasıl göründüğünü ve normal enerji düzeylerinin ne olduğunu da kontrol etmektir. Köpeğinizi severken her yerine dokunun ve kızarıklık, yumru veya şişkinlik olup olmadığını kontrol ederek sıra dışı bir şey olup olmadığına bakın. Ayrıca el testi adı verilen evde yapabileceğiniz kolay bir testle köpeğinizin normal kiloda olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

Köpeğinizi en iyi siz tanırsınız ve bir sorun olduğundan ya da hasta olduğundan endişeleneceğiniz bir şey fark ederseniz içgüdünüze güvenin ve veteriner hekiminizden yardım isteyin.

Yazarın Biyografisi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

2002 yılında UC Davis School of Veterinary Medicine'den mezun olan Dr. Sarah Wooten, veteriner hekimlik ve hayvan sağlık hizmetleri alanlarında tanınan bir uluslararası konuşmacıdır. Konuşmacı olarak ve medya sektörü alanında, 10 yıllık deneyime sahiptir ve çok sayıda çevrimiçi ve basılı hayvan sağlığı yayını bulunur. Dr. Wooten, beş yıl boyunca veteriner hekimlik eğitiminde konuşmacı olarak görev almıştır ve liderlik, müşteri iletişimi ve kişisel gelişim alanında konuşmalar yapmıştır. Dr. Wooten aynı zamanda sertifikalı bir veteriner hekim, gazetecidir, AVMA üyesidir ve küçükbaş hayvanlara yönelik veteriner hekimlik uygulamalarında, 16 yıllık deneyimi vardır. Konuşmacı, yazar, veteriner hekim ve oldukça popüler olan "Vets Against Insanity" kart oyununun yaratıcılarından biri olmanın yanı sıra 21 yıldır eşiyle birlikte Greeley'deki Elevated Eateries Restaurant grubunun sahibidir ve birlikte üç küçük insan yetiştirmektedirler. Tatil zamanında, onu Colorado'da kayak yaparken, Karayipler'de köpekbalıklarıyla denize dalarken ve yerel judo kulübünde kenpo karate yaparken bulabilirsiniz. Ya hep... ya hiç. Daha fazla bilgi edinmek için drsarahwooten.com adresini ziyaret edin.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

İlgili Yazılar

  • Burnunun kuru olması, köpeğin rahatsız olduğu anlamına gelir mi?

    Endişeli köpek sahipleri, sık sık burnunun kuru olmasının bir köpeğin rahatsız olduğu anlamına gelip gelmediğini sormaktadır ve bu sorunun yanıtı kısaca 'hayır'dır. Köpeğinizin kuru ve sıca bir burnu olmasının, sağlığıyla hiçbir ilgisi olmayan pek çok nedeni vardır.
  • Köpeklerde gebelik

    Köpeğinizden yavru almayı planlamadığınız takdirde, yapabileceğiniz en iyi şey onu kısırlaştırmaktır. Bununla birlikte, köpeğinizin yavruları olmasına izin vermek gibi önemli bir karar almanız halinde, büyük bir maceraya atılmak üzeresiniz demektir - işte, köpeklerde gebeliği gösteren birkaç belirti.
  • Aşısını yaptıramayacağınız sağlık sorunları

    Dogs running Elbette ki, aşı uygulanmış bir yavru köpek dahi, bazen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Karşı karşıya kalabileceğiniz bazı sorunları burada bulacaksınız: Çoğu durumda, ishal yalnızca geçici bir rahatsızlıktır.
  • Sağlıklı deri ve sağlıklı tüyler

    Köpeğinizin iyi durumda kalmasının önemli bir bölümü, derisi ve tüylerinin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Köpeğinize yaptığınız bakımın miktarı değişiklik göstermekle birlikte, tüm köpekler için iyi bir tüy tarama programı uygulanmalıdır.

İlgili Ürünler