Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Ne kadar büyürlerse büyüsünler köpeklerimizi, sonsuza kadar bizimle kalacak olan yavrular gibi düşünürüz. Köpeğinizin yaşlandığı gerçeğini ne kadar reddetmek isteseniz de onun yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilmek için yaşlı köpeklerdeki sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmak önemlidir. Bir gün sizin de evcil hayvanınızı etkileyebilecek olan, yaşlı köpeklerde sık görülen sağlık sorunlarını öğrenmek için devamını okuyun.
Bir Köpek Ne Zaman Yaşlı Kabul Edilir?
Dogs Trust, genelde bir köpeğin yedi yaşına geldiğinde yaşlı kabul edildiğini belirtir ancak bu durum aslında köpeğin boyutuna ve ırkına bağlıdır. Çok büyük ırklar, küçük ırklardan daha hızlı yaşlanır. Bir Danua altı yaşına geldiğinde yaşlı kabul edilirken küçük bir Chihuahua, yaşlılık dönemine ancak sekiz veya dokuz yaşında ulaşır. Tabii ki çevresel koşullar gibi diğer faktörler de her köpeğin nasıl yaşlandığını etkileyebilir. Köpeğiniz yaşla ilgili sağlık sorunları belirtileri göstermeye başladığında gerçek yaşları ne olursa olsun artık yaşlı bir köpek olarak kabul edilir.
Yaşlı köpeklerde sık görülen sekiz sağlık sorunu şu şekildedir.
1. Duyma ve Görme Kaybı
RSPCA, daha ileri yaştaki köpeklerde görme ve duyma hissinin kötüleştiğini belirtmektedir. Yaşlı köpekler, katarakt gelişimine de yatkın olurlar. PDSA, bunu mercek yapısındaki değişikliklerin neden olduğu ve kısmi ya da tam körlüğe yol açabilecek gözün anormal derecede bulanıklığı olarak tanımlar. Kataraktların alındığı ameliyat olmadan bile köpekler, iyi koku alma hisleri ve mükemmel duyma yetileri sayesinde etrafta sıkıntı yaşamadan dolaşabilirler. Genetikten kronik kulak enfeksiyonlarına kadar birçok sorun, duyma kaybına ve sağırlığa yol açabilir. Sağır köpekler yürürken sizi duyamasa da siz yaklaştığınızda zemindeki titreşimleri hissedebilirler. Onlarla iletişim kurmak için el işaretlerini de kullanabilirsiniz. İyi duyamayan veya göremeyen bir köpekle dışarıdayken her zaman önlem alın. Etrafta dolaşırken sorun yaşamasını istemezsiniz!
2. Eklem Sorunları
PDSA, kireçlenmenin köpeklerde eklem ağrısının ve sertliğinin en sık görülen nedeni olduğunu belirtmektedir. Bu, eklemlerde sıvı kaybına ve kıkırdağın aşınmasına neden olan, ilerleyen dejeneratif bir hastalıktır. Tedavisi olmasa da ağrıyı azaltmaya ve bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek birkaç tedavi bulunur. Özellikle omega 3 yağ asitleri olmak üzere beslenme, eklem sorunları olan köpekler, destekleme konusunda güçlü bir rol oynar. Eklem sağlığını destekleyecek gıdaları ve diyetetik bir mamanın köpeğinize yararlı olup olmayacağını veteriner hekiminizden öğrenin.
3. Demans/Bilişsel Bozukluk
Kennel Club UK'ye göre köpekler de insanlar gibi yaşlandıkça bilişsel işlevini kaybedebilir ve insanlardaki bunaklık veya Alzheimer'a benzer belirtiler gösterebilir. Kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu, bariz bir neden yokken ağlama veya havlama, tanıdığı yerlerde kaybolmuş gibi görünme ve tuvalet kazaları, bilişsel bozukluğun işaretleri olabilir. Bu belirtiler, başka rahatsızlıkların işaretçisi de olabilir. Bu yüzden köpeğinizde bu davranışları fark ederseniz en iyisi veteriner hekiminizle görüşmenizdir. Kireçlenme gibi demans için de bir tedavi yoktur ancak bazı ilaçların ve antioksidanlar açısından zengin gıdaların yardımı olabilir.
4. Kanser
İleri yaştaki köpeklerde yumru ve şişlik oluşma yatkınlığı görülür ancak neyse ki, bunların hepsi kötü huylu değildir. Ancak Kennel Club UK'ye göre yaşın ilerlemesi, köpeklerde kanser riskini artırıyor. Bu yüzden herhangi bir garip yumru gördüğünüzde bunu kontrol ettirmeniz önemlidir. Düzenli genel kontroller ve kanser taramaları, kolayca görülmeyen veya hissedilmeyen tümörlerin bulunmasına yardımcı olabilir.
5. Kalp Sorunları
Köpekler yaşlandıkça kalp rahatsızlığı da görülebilir. PDSA'ya göre köpeklerde görülen en yaygın kalp hastalıkları arasında mitral kapak hastalığı, kardiyomiyopati (kardiyak kası hastalığı) ve aritmi (düzensiz kalp ritmi) bulunur. Kalp hastalığı, kalp kanı yeterince pompalayamadığında ve sıvının kalbe, ciğerlere ve göğüs boşluğuna dolduğunda meydana gelen konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir. Öksürme, nefes almada zorluk, egzersiz intoleransı, bilinç kaybı ve nedeni bulunamayan kusma gibi belirtilerin tümü, olası bir kalp hastalığının işaretçisidir ve derhal veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.
6. Obezite
Köpekler yaşlandıkça kas kaybı nedeniyle kilo vermeleri yaygın görülen bir durumdur. Ancak bazı yaşlı köpekler yine de kilo alma ve obezite riskiyle karşı karşıya olabilir. Özellikle yaşlandıklarında ve daha az aktif olduklarında bu durum, sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebilir. Kennel Club UK, aşırı kilolu olan köpeklerin diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklara daha yatkın olduğunu belirtmektedir. Yaşlı köpeğinizin tolere edebileceği kadar egzersiz yapmasını sağlamaya ek olarak, doğru bir beslenme dengesi ve doğru miktarda günlük kalori aldıklarından emin olmak için yaşına uygun öğünlerle beslemek de önemlidir.
7. Sindirim Sistemi Sorunları ve İdrarını Tutamama
Yaşlı köpeğinizdeki bazı sorunlar gastrointestinal (GI) sorunlara yol açabilir. GI sorunları, her zaman ciddi olmasa da böbrek hastalığı gibi sorunların belirtisi olabilir. Kusma ya da ishal durumu hızlı şekilde geçmezse veteriner hekiminizle konuşmanız en iyisidir. Ayrıca yaşlı köpeklerde, mesaneyi kontrol eden kaslar güçsüzleştiği için idrarını tutamama durumu olabilir. İdrarını tutamama, idrar yolu enfeksiyon veya olası demans gibi daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Bu sorunlar bir kez olan durumlar değilse veteriner hekiminizle konuşmak en iyisidir.
8. Böbrek Sorunları
Köpekler yaşlandıkça yaşlanan böbrekler, işlevini kaybetmeye eğilimli olur. Kronik böbrek hastalığı, ilerleyen ve tedavi edilemeyen bir rahatsızlık olsa da Blue Cross, doğru tedaviyle durumun yönetilerek köpeğinizin yaşamının uzatılabileceğini ve yaşam kalitesinin artırılabileceğini belirtmektedir. Yaşlı köpeğiniz için rutin kan testleri, böbrek hastalığını erken evrelerde ortaya çıkararak köpeğinizin şansını artırabilir. Yaşlı köpeğinizi besleme konusunda endişeleriniz varsa veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
Yaşlılık, sizin için olduğu kadar köpeğiniz için de zordur. Yaşlanan köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, bu sık görülen sağlık sorunlarına yönelik tarama yaptırmak için onu altı ayda bir düzenli sağlık kontrollerine götürmektir. Evde ona dikkat etmeniz ve normal olmayan davranışlarını veteriner hekimine bildirmeniz de bu hastalık erken tespit edilmesini sağlayarak köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam şansını artırır. Artık bir yavru olmayabilir ama her zaman sizin köpeğiniz olacak!
Yazarın Biyografisi
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan blogu ve roman yazarıdır.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA