Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Bir köpek sahibi olmak hayatın en büyük zevklerinden biri olabilir ve insanlar genç, minik yüzlü yavrulardan sevgi dolu bir evde son yıllarını geçirmeye hazır yaşlı köpeklere kadar farklı yaşlarda köpekler sahiplenirler. Sahip olduğunuz köpeğin yaşı ne olursa olsun, beslenme, bilinmesi ve doğru yapılması gereken en önemli şeylerden biridir. İyi beslenme sağlıklı kemikler ve kaslar oluşturur, ancak aynı zamanda beyin ve organ gelişiminde de fark yaratabilir ve hatta antrenman yeteneklerini etkileyebilir.
Tüm hayvanlar ve insanlar farklı yaşam evreleri dediğimiz süreçlerden geçerler. Köpeklerimiz büyüyüp geliştikçe ve sonra yaşlanmaya başladıkça beslenme gereksinimleri de değişir. Evcil hayvan ebeveynleri olarak bu yaşam evrelerini tanımamız ve onları ince, sağlıklı ve formda tutmak için yiyeceklerini buna göre değiştirmemiz önemlidir. Yaşam evresi köpek maması köpeğinizle birlikte büyür, bu nedenle tüylü aile üyenizin yavruluktan yaşlılığa kadar neye ihtiyacı olduğunu anlamanız önemlidir.
Köpeklerin beslenme gereksinimleri nelerdir?
Köpekler sahipleriyle oynamayı ve keşfetmeyi severler, ancak bunu yapmak için enerjiye ihtiyaçları vardır. Besinler, gıdalardan elde edilen ve enerji kaynağı olarak ve hayati vücut fonksiyonları için kullanılan maddelerdir. Bunlar bir hayvanın büyümesi için gereklidir ve köpeğinizin ideal sağlığını korumak için bakım araçları olarak düşünülebilir. Tıpkı arabanızın çalışması için yakıta (ve diğer bakım türlerine) ihtiyaç duyması gibi, köpeğinizin de yola devam edebilmesi için yiyeceğe ihtiyacı vardır.
Köpeğinizin beslenmesinde ihtiyaç duyduğu farklı besin sınıfları vardır: proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve su. Bu besinleri içeren tam ve dengeli bir mama seçmek, genç köpeklerin büyümesine ve yaşlı köpeklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Köpeklerin yaşam evreleri kabaca ikiye ayrılır;
Yavru köpekler - yeni doğan yavru köpekler (0-8 hafta)
Küçük/orta ırklar 2-12 ay, büyük/dev ırklar 2-12/18 ay
Yetişkin köpekler
Küçük/orta ırklar 1-6 yaş, büyük/dev ırklar 12/18 ay ila 5 yaş
Olgun köpekler
Küçük/orta ırklar 7-10 yaş, büyük/dev ırklar 6-8 yaş
Yaşlı köpekler
Küçük/orta ırklar 11+ yaş, büyük/dev ırklar 9+ yaş
Yeni doğan yavru köpekler
Köpekler ilk doğduklarında ve sonraki birkaç hafta boyunca tüm besinleri annelerinin sütünden alırlar. Bu aynı zamanda bağışıklık sistemleri için de önemlidir çünkü anneden gelen antikorlar yavruları da korumalıdır. Ancak anne hastaysa veya yavrular annesiz kaldıysa genç yavrulara süt yerine ek mama verilmesi gerekir. Veteriner hekiminiz, nasıl bir ek mama seçeceğinizin yanı sıra annelerinden süt alamayan yeni doğmuş yavruları nasıl besleyeceğiniz konusunda sizi eğitebilir.
Nihayetinde, doğal olarak anne sütünden kesilmeye ve katı maddeleri sindirmeye başlarlar. Emzirme döneminde yavruların annesi, kendisini ve yavrularını korumak için ihtiyaç duyduğu tüm kalori ve besini sağlamaya yardımcı olmak için ekstra köpek mamasıyla beslenmelidir. Bu, eksiksiz ve dengeli olduğu sürece ıslak veya kuru olabilir. Yavrular büyüdükçe doğal olarak yiyecekleri keşfetmeye ve annelerini taklit etmeye başlarlar. Anne kuru mama kullanıyorsa beslemeden önce mamayı ıslatmak dişleri çok küçük olan yavrulara yardımcı olacaktır. Yavrular büyüdükçe daha fazla katı gıda yemeye ve daha az süt almaya başlayacaklardır. Anne de kısa sürede onları emzirmekten yorularak kendini daha uzun süreler boyunca uzaklaştırmaya başlayacaktır. Genellikle 8-9 hafta civarında yavruların çoğu sütten kesilmiş ve yeni evlerine gitmeye hazır hale gelmiş olmalıdır.
Yavru Köpekler (2-12 ay)
Yavrular sütten kesildikten sonra, tüm besinlerini köpek mamasından alırlar, bu nedenle sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı bir mama seçtiğinizden emin olun. Büyüme ve gelişme zor bir iştir ve yavru köpekler çok fazla enerji gerektirir ve kullanır, bu nedenle genç köpeklerin beslenme gereksinimleri, sağlıklı büyümeyi ve organ gelişimini desteklemek için artan protein, daha yüksek kalori yoğunluğu ve yağ asitleri ve kalsiyum gibi diğer bazı besinleri içerir. Yavru köpeklerin mideleri nispeten küçüktür, bu nedenle günde birkaç küçük öğüne ihtiyaç duyarlar. Veteriner hekiminiz, yaşlarına göre öğün sayısı konusunda size rehberlik edebilir. Bazı insanlar yetişkinlik dönemlerinde iki öğüne düşerler ancak payları bölündüğü ve zayıf kaldıkları sürece daha fazla yememeleri için bir neden yoktur.
Köpekler bugünlerde çok çeşitli büyüklükteler ve beslenme söz konusu olduğunda tüm köpekler aynı değildir. Büyük ırklar genellikle yetişkin olarak 25 kg'ın üzerinde olması muhtemel olanlardır. Bu köpeklerin eklemlerini ve kemiklerini sağlıklı tutmak için küçük ırk köpeklere göre daha yavaş büyümeleri gerekir. Bu köpekler için her zaman büyük ırk yavru köpek maması seçtiğinizden emin olun. Emin değilseniz veteriner hekiminize sorun.
Yavru köpeklerin başlarda mamalarıyla oynaması beklenen bir durumdur. Yemek yemek bir oyun olarak başlasa da, genç köpekler tadına varır ve aromaları ve çiğneme hissini dört gözle beklerler. Söylediğimiz gibi, başlangıçta köpeğinizin rahat çiğnemesini sağlamak için kuru mamayı hafifçe nemlendirmek yardımcı olabilir.
Yaşam boyunca, ama özellikle doğumdan yetişkinliğe kadar düzenli kilo kontrolü yaptırmak çok önemlidir. Bu, yavru köpeğinizin düzgün bir şekilde büyüdüğünden ve bunun çok hızlı şekilde olmadığından emin olmanıza yardımcı olur. Büyüme çizelgeleri bunun için gerçekten yararlıdır. Yavru köpeğinizin zayıf kaldığından emin olmak için veteriner hekiminize düzenli kilo ve vücut kondisyonu kontrolleri yaptırmanız da önemlidir. Zayıf yavru köpekler zayıf yetişkinler olma eğilimindedir ve bunun tersi de geçerlidir, bu nedenle onları zayıf tutmak yaşam boyu sağlık için mükemmeldir.
Yetişkin köpekler (1-6 yaş)
Çoğu küçük ve orta büyüklükteki köpek, yetişkin yaşam evresine birinci yaş civarında ulaşır. Yaşamın bu aşamasında, köpekler bakım için beslenmeye ihtiyaç duyarlar, bu nedenle yetişkin köpek mamasına geçiş yapmak önemlidir. Çok büyük ve iri ırkların iskelet olgunluğuna erişmesi 18-24 ay kadar sürebilir, bu nedenle veteriner hekiminize yavru mamasından yetişkin mamasına geçmek için doğru zamanın ne zaman olduğunu sorun.
Yetişkin bir köpeğin maması, büyüklüğüne ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişir, bu nedenle aşırı aktif bir evcil hayvanın daha az aktif bir kucak köpeğinden farklı beslenme ihtiyaçları olacaktır. Bütün gün masa başında oturan biri ile bir maraton koşucusu arasında ihtiyaç duyulan kalori farkını bir düşünün!
Köpeğinizi ne kadar beslemeniz gerektiğine dair herhangi bir sorunuz varsa en iyisi veteriner hekiminize danışmaktır ancak tüylü dostunuzu asla aşırı beslemeyin.
Köpeğiniz için en uygun mama türünü seçtikten sonra, sıcaklık gibi diğer unsurların köpeğinizin beslenmesindeki değişiklikleri etkileyeceğini unutmayın. Aşırı sıcak ve soğuk, köpeğinizin daha fazla enerji yakmasına yol açar ve bunu diyetlerinde telafi etmeleri gerekir. Ayrıca bir egzersiz rejimine başlamak gibi bir aktivite değişikliği, evcil hayvanınıza sunduğunuz yiyecek miktarını veya türünü değiştirecektir.
Yetişkin köpekler, büyümelerine yardımcı olmak için yavru köpeklerle aynı besin maddelerine ihtiyaç duymadıklarından, yetişkin köpeğiniz için en iyi köpek maması, yetişkin ihtiyaçları için özel olarak formüle edilmiş olandır. Yetişkin köpeğinizi tam büyüklüğüne ulaştıktan sonra yavru köpek mamasıyla beslemeye devam etmek kilo sorunlarına yol açabilir çünkü yavru köpek maması büyümeye dayalı besinler açısından zengin olma eğilimindedir ve birçok yetişkin köpek için fazla kalorilidir.
Olgun köpekler (7-10 yaş)
Yine, bu yaşam evresi ırka göre değişir. Genel olarak, köpekler ne kadar büyükse ömürleri o kadar kısadır. Bu nedenle, bir Danua 7 yaşında yaşlı kabul edilebilirken 15 kg'lık bir melez daha yeni olgunlaşmış kabul edilir. Veteriner hekiminizden köpeğinizin yaşam evresi hakkında tavsiye alın.
Bu yaşam evresi genellikle göz ardı edilir. Köpeğiniz hâlâ çok hareketli ve muhtemelen sizinle oynamakta ve egzersiz yapmakta sorun yaşamıyor olsa da biraz yavaşlamaya başladığını ve oyun seanslarının eskisi kadar uzun olmadığını fark edebilirsiniz. Köpekler de bu konuda insanlardan farklı değildir. Tıpkı bizim yaşlandıkça yavaşlamamız gibi, onlar da yavaşlar, bu nedenle onları yetişkin ihtiyaçlarını karşılayan gıdalarla beslemek hayati önem taşır. Köpeğiniz yaşamının bu evresinde yavaşladığı için sağlıklı organ, kemik ve kas bakımına yönelik daha fazla besine ihtiyaç duyar. Bu yaştaki ihtiyaçları için formüle edilmiş bir mama, kendilerini genç ve aktif hissetmelerini sağlar.
Yaş ilerledikçe kalori ihtiyacı genel olarak azalır. Birçok insan 40 yaşına geldiğinde birdenbire her şeyin kilo almayla sonuçlandığını fark eder! Yetişkin köpekler için de aynısı geçerli. Bu yaşam evresine yönelik mamalar genellikle daha düşük kalorili ancak daha yüksek liflidir, böylece köpeğiniz hâlâ tok ve tatmin olmuş hisseder. Yine, bu düzenli kilo kontrolleri gerçekten önemlidir. Sadece miktarları ayarlayabilmeniz için değil, aynı zamanda obezite gibi sorunların erken belirtilerini tespit edebilmeniz için de gereklidir. Kilo kaybı da bu kontroller için önemlidir. Kilo kaybı, birçok yaşlı köpek hastalığının ilk zor fark edilen bir belirtisi olabilir, bu nedenle erken tespit etmek aslında hayat kurtarıcı olabilir.
Yaşlı köpekler (10+ yıl)
Bir köpek genellikle 10 yaş civarında yaşlılık dönemine ulaşır ancak yine de bu süre köpeğin büyüklüğüne ve cinsine göre değişebilir. Her köpek farklıdır, bu nedenle köpeğinizin yıllık kontrolünde yaşlılık dönemine ulaşıp ulaşmadığını veya yaklaşıp yaklaşmadığını sormayı unutmayın.
Köpeğiniz yaşlandıkça beslenme ihtiyaçları da vücutlarıyla birlikte değişeir. Örneğin, metabolizma genellikle önemli ölçüde yavaşlar, bu nedenle birçok yaşlı köpek, olgun köpekler gibi kalori açısından zengin yiyeceklere ihtiyaç duymaz. Yaşlı köpek maması bu duruma uygundur ve köpeğinizin normal vücut fonksiyonlarını ve hareketliliğini korumaya yardımcı olmak için özel olarak formüle edilir. Bazı yaşlı köpekler kilolarını korumakta zorlanabilir. Bazen bunun nedeni sadece yağ kaybetmeleridir, ancak genellikle kas kütlelerini kaybetmeleridir. Bu, insanlarda olduğu gibi yaşla birlikte ortaya çıkan sarkopeni adı verilen bir durumdur. Yağsız kas kütlesini kaybetmek sorun yaratabilir çünkü evcil hayvanınız zayıflayabilir ve kas kaybı ve güçsüzlük kısır döngüsüne girebilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin yağ mı yoksa kas kütlesi mi kaybettiğini anlamak için farklı ölçümler yapabilir ve ardından köpeğiniz için tam olarak doğru mamayı önerebilir.
Daha sonraki olgun ve yaşlı yaşam evrelerinde, köpekler eklem hastalığı veya kalp ya da böbrek sorunları şeklinde organ sorunları gibi yaşa bağlı rahatsızlıklara yakalanmaya başlayabilir. Yaşlı köpekler de tıpkı insanlar gibi beyin yaşlanması yaşayabilir. Köpeğinizin yaşam kalitesi ve süresinde büyük bir fark yaratabilecek, özel olarak değiştirilmiş besin profillerine sahip birçok terapötik diyet vardır. Köpeğinizin faydalanabileceğini düşünüyorsanız veteriner hekiminize bu seçenekleri sorun.
Yaşamın her aşaması için köpek maması seçimi
Köpeğinizi neyle besleyeceğinize karar vermek zor bir seçim olmamalıdır. Size sunulan birçok seçenek arasında karar vermek için yardıma ihtiyacınız varsa önce seçenekleri köpeğinizin yaş grubuna göre daraltın. Daha sonra, köpeğinize özel beslenme konuları için veteriner hekiminize danışın. Veteriner hekim, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmak için köpeğinizin cinsini, büyüklüğünü, sağlık durumunu ve enerji tüketimini göz önünde bulunduracaktır.
Köpeğinizi bu kadar çok sevdiğinizde, onu ödül mamaları ve atıştırmalıklarla şımartmak istersiniz. Köpeğinizi eğitirken sadece sağlıklı köpek ödüllerini paylaşmayı unutmayın. Köpek ödülleri, köpeğinizin beslenmesinin yüzde onundan fazlasını oluşturmamalıdır. Ayrıca köpeğiniz için her zaman taze, temiz su bulundurmayı unutmayın.
Yazarın Biyografisi

Erin Ollila
Erin Ollila, kelimelerin gücüne ve bir mesajın, hedef kitlesini nasıl bilgilendirebileceğine ve hatta dönüştürebileceğine inanıyor. Yazıları internetin her yerinde ve basılı olarak bulunabilir. Ona Twitter'daki @ReinventingErin hesabından ulaşın veya http://erinollila.com adresinden hakkında daha çok bilgi edinin.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.