Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun
Kedinizin sürekli midesinin kötü olduğunu veya mamasıyla ilgilenmediğini mi fark ettiniz? Bazen dışkısının akışkan olduğunu veya mama yedikten sonra rahatsız göründüğünü fark edebilirsiniz. Bunlar, kedinizin hassas bir mideye sahip olduğunun işaretleri olabilir. Peki bunun anlamı nedir ve yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz?
Hassas mide nedir?
"Hassas mide" terimi, yalnızca sık sık gastrointestinal bozukluklar yaşayan bir hayvanın midesi anlamına gelir. Bunlar kusma, öğürme, ishal, kolit veya kedilerde sık sık tüy topları dışkılama olabilir. Hassas bir midenin birçok farklı nedeni vardır, bu nedenle baş etmek için hangi mamayı kullanmanız gerektiği büyük ölçüde altında yatan nedene bağlıdır.
İşaretleri okuma
Biz insanlar gibi tüm kediler de arada sırada bir defalık bir mide sorunu yaşar. Belki de kediniz, sindiremediği bir fare yakalamıştır. Ancak kedinizin birkaç günde bir veya birkaç haftada bir gastrointestinal bir sorun yaşadığını fark ederseniz tıbbi bir sorun olmadığından emin olmak için en iyisi veteriner hekiminizi ziyaret etmektir. Kediniz çok fazla dışarı çıkıyorsa bariz işaretleri fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle kedinizi evinizde veya veteriner hekimin muayenesinde her ay tartmaya çalışın. Kedilerde hastalıkları erken aşamada tespit etmek için kilo kaybını fark etmek oldukça önemlidir. Bu alışkanlık, kedinizin yine aynı derecede kötü bir durum olan aşırı kilolu olup olmadığını fark etmenize de yardımcı olur.
Kedilerde hassas midenin nedeni ne olabilir?
Kedilerde hassas midenin en yaygın nedenleri şu şekildedir:
- Gıda alerjileri veya intoleransları.
- Stres. Bu, özellikle başka kedilerle yaşayan veya iç mekanda yalnızca kalan kediler için oldukça önemlidir. Stres, insanlarda olduğu gibi köpeklerde ve kedilerde Huzursuz Bağırsak Sendromu'nun (IBS) önemli bir etkeni olabilir. Bu, şu anda tam olarak anlaşılmış bir durum değildir ancak araştırma devam etmektedir.
- Parazitler
- Enfeksiyonlar.
Veteriner hekime gittiğinizde, almayı başarabilirseniz dışkı örnekleri ve hatta kedinizin hastayken çekilen videoları oldukça yararlı olabilir. Veteriner hekiminiz; kan testleri, dışkı analizi, ultrason veya röntgen gibi çeşitli testler yapmak isteyebilir. Bazı durumlarda biyopsi gerekli olabilir.
Hassas midesi olan bir kediyi besleme
Veteriner hekiminiz parazit gibi altta yatan belirli bir neden bulursa tedavi uygulamaları yeterli olabilir. Bariz bir neden yoksa kedinizin mamasının değişmesi gerekiyor olabilir. "Hassas midesi" olan birçok kedide Gıdaya Duyarlı Enteropati (FRE) olabilir. Bu rahatsızlık, adından da anlaşılacağı gibi, kedi sindirim sağlığını destekleyen bir mamayla beslendiğinde iyileşebilir. Kediniz sindiriminde zorlandığı veya vücudunun tolere edebileceğinden çok daha fazla yağ içeren, düşük kaliteli bir mamayla besleniyor olabilir. Bağırsak sağlığını destekleyen mamalar yüksek kaliteli, yüksek düzeyde sindirilebilir malzemeler içerir. Enflamasyonla mücadele eden omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra harika prebiyotik lif kaynaklar içerir ve bunlar da bağırsak mikrobiyomunu ve bağırsak sistemini sağlıklı tutan "iyi" bakterileri besler.
Mama değişikliğinden sonra kedinizin sağlığı iyileşmezse veteriner hekiminiz antibiyotik veya steroid deneyebilir ya da bir eliminasyon diyeti önerebilir. Bu mamalar, gıda alerjisi veya intoleransı olduğundan şüphelenilen kedilere yöneliktir. Advers gıda reaksiyonları (bu terim hem alerjileri hem de intoleransları kapsar), genelde gıdadaki, et proteini gibi belirli bir malzemeden kaynaklanır. Veteriner hekiminiz, vücudun bir alerjen olarak algılayamayacağı kadar küçük parçalara bölünmüş hidrolize proteinler içeren bir mama verebilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin daha önce hiç yemediği bileşenler içeren bir mama da önerebilir. Bu eliminasyon denemelerinde, YALNIZCA veteriner hekiminizin verdiği mamayla beslemeniz ve başka ufak lokmalar ya da masadaki yiyeceklerden vermemeniz gerekir. Genellikle bağırsak sorunları için denemeler 2-4 hafta sürer ancak veteriner hekiminiz ayrıntılı bilgileri verecektir. İntolerans olduğu bulunursa kedinizin yaşamı boyunca özel mamaya devam etmesi gerekebilir.
Veteriner hekiminiz, kediniz için yaş mama ya da yaş ve kuru mama karışımı önerebilir. Mide sorunları kedilerin hızlı bir şekilde susuz kalmasına yol açabilir ve yaş mamalar, su alımını artırmanın harika bir yoludur. Ayrıca çoğu kedi, beslenmelerinde biraz yaş mama olmasını çok sever; böylece kedinizin yeniden düzgün bir şekilde yemeye başlamasını sağlayabilir. Veteriner hekiminizin tavsiyesini izleyin ve kedinizin eski mamadan yenisine geçişi hakkında bilgi alın.
İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA